CU: Rouvoet laat zijn Calvijn-Factor bepalen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

CU: Rouvoet laat zijn Calvijn-Factor bepalen

Minister André Rouvoet laat bij de opening van het Calvijnjaar zich testen op zijn C-Factor. In 2009 is het precies 500 jaar geleden dat Calvijn werd geboren. Daarom is 2009 tot Calvijnjaar uitgeroepen en vinden er overal in Europa wetenschappelijke congressen tot allerlei culturele activiteiten plaats. Dinsdag spreekt Rouvoet tijdens een symposium van de Vrije Universiteit over de politieke erfenis van Johannes Calvijn.

De Vrije Universiteit organiseert aan het begin van dit speciale jaar in de week van 12 tot en met 18 januari een uitgebreid programma met activiteiten op diverse locaties in Amsterdam. De nadruk ligt hierbij op wat Calvijn voor de Nederlandse wetenschap, politiek en cultuur heeft betekent. Hoe staat het tegenwoordig eigenlijk met de invloed van Calvijns ideeën? En hoe zit dat in de toekomst?

Rouvoet en Van der Ham over calvinistische politiek
In hoeverre is de Nederlandse politiek calvinistisch? En wat betekent dat dan eigenlijk calvinistische politiek? Tijdens het symposium op dinsdag 13 januari in Felix Meritis gaan CU-minister en calvinist André Rouvoet, D66-politicus en liberaal Boris van der Ham, publicist en agnost Herman Vuijsje en katholiek én hoogleraar Bedrijfsethiek Eduard Kimman op zoek naar de calvinistische roots in de politiek. Gespreksleiding Carla van Baalen, hoogleraar Parlementaire geschiedenis (RU).

The C-Factor
De Calvijn online zelftest. Aan de hand van stellingen ontdek je of je een volbloed calvinist bent, of allesbehalve calvinistisch. Of iets ertussen in. Minister André Rouvoet zal als eerste zijn C-Factor bepalen tijdens het avondsymposium over calvinisme in de Nederlandse politiek. De C-Factor is in samenwerking met Dagblad Trouw.

Meer over het Jaar van Calvijn

 

 

 

Reacties (5)

#1 Martijn

Rouvoet heeft nog geen heksen en tegenstanders op de brandstapel laten zetten, dus ik verwacht een lage C-factor.

  • Volgende discussie
#2 Koos

Ach god, Martijn, natuurlijk moet Servet weer even op het schild worden geheven. Natuurlijk een verschrikkelijke dood. Je lijkt wel een calvinist, een echte muggenzifter.

Calvijn was een humanist, een revolutionair, een individualist. Een man van zijn tijd.

O ja, en Calvijn was niet zoals Luther. Je mocht tegen ‘de overheid over je gesteld’ in opstand komen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Martijn

Calvijn een humanist? De predestinatieleer lijkt me toch moeilijk te verenigen met die stroming. De calvinistische partij heette niet voor niets de Anti-Revolutionaire Partij; met het gedachtegoed van de Verlichting hadden ze weinig op.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Mark

@Koos: ik dacht dat Luther juist in opstand kwam tegen het gezag?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Koos

@Martijn. Het verschil tussen een humanist in de 16/17e eeuw en de huidige humanisten is niet zo klein. Toendertijd gingen de humanisten weer terug naar de klassieken, de klassieke geschriften en talen leren enz. Dat heeft Calvijn ook allemaal gedaan.

Predestinatieleer is de meest calvinistische uitleg van de bijbel, maar weer mede gefundeerd op kerkvader Augustinus.

@Mark. Ja tegen het gezag van de Roomse kerk, waar die eigenlijk meer uitgegooid is dat zelf is uitgetreden.

Nee, ik bedoel de Zuidduitse Boerenopstand waar hij voor het neerslaan zijn volledige steun gaf.

  • Vorige discussie