CU: Keuze CDA verbaast Rouvoet

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

20100525 ND Christelijke Lijsttrekkersdebat_0043ChristenUnie-lijsttrekker André Rouvoet is verbaasd dat het CDA maandag aangaf met partijen als VVD, GroenLinks en D66 te willen gaan regeren. ''Dat is raar van een partij die beducht is voor nieuw paars'', zei Rouvoet dinsdag in het tv-programma Goedemorgen Nederland.

Tot nu toe had hij altijd begrepen dat de christendemocraten zich keerden tegen een paarse coalitie, waarin linkse en rechtse partijen samenwerken.

Inhoudelijk verbaast de keuze van het CDA Rouvoet ook. CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende gaf aan voor deze drie partij te kiezen omdat ze hervormingsgezind zijn. In de ogen van Rouvoet is het CDA dat zelf nu juist niet, omdat de partij vasthoudt aan de aftrek van de hypotheekrente.

Dat Balkenende zijn huidige regeringspartner ChristenUnie op de valreep nog noemde als mogelijke nieuwe coalitiepartner, raakte Rouvoet niet zo.

”Ik weet niet of ik daar zo teleurgesteld over moet zijn.” Wel gaf de ChristenUnie-leider aan dat zijn partij weer wil regeren.

Breekpunten

Rouvoet riep andere partijen op niet met allerlei breekpunten te komen, maar het over de inhoud te hebben. Vergaande eisen maken de formatie van een nieuw kabinet alleen maar lastiger, vooral als daar drie of misschien wel vier partijen aan mee moeten doen.

De ChristenUnie kan zich ook moeilijk voorstellen dat de verkiezingen over de hypotheekrenteaftrek zouden moeten gaan, terwijl er zoveel meer aan de hand is.

Bekijk de uitzending

(Nu.nl, 1 juni 2010)

0

Reacties zijn uitgeschakeld