Crisis: historische daling stroomverbruik

electricity-pylonVoor het eerst sinds 1945 zal het mondiale stroomverbruik dalen. De vraag naar elektriciteit zal dit jaar namelijk 3,5% lager uitvallen, een trendbreuk met 64 jaar groei (FinancialTimes). Deze boodschap brengt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) vandaag over aan de energieministers van de G8 in Rome. Bij eerdere economische crises daalde de vraag naar olie, het is nu voor het eerst dat ook de vraag naar elektriciteit daalt. Volgens IEA-econoom Fatih Birol is dit een teken hoe diep de crisis zit. Driekwart van de daling komt voor rekening van de industrie: fabrieken produceren minder. China tekent dit jaar 2% daling op, Rusland 10% en de OECD-landen 5%. Bijkomend voordeel is dat er ook minder CO2 wordt uitgestoten. Het IEA waarschuwt echter voor het achterblijven in investeringen in duurzame energie: als men de VN reductiedoelen wil halen zal het budget voor duurzame energie met een factor zes vergroot dienen te worden (FTBlogs).

Maar hoe groot is nu een daling van 3,5% in het mondiale stroomverbruik?

Het vergt één burgerjournalist met Wikipedia en OpenOffice om te concluderen dat tenminste in heel (Groot-)Duitsland het licht uitgaat. Of Spanje en Italië samen, of India en Indonesië, of Nederland en Frankrijk… ‘zo erg’ is die crisis dus al.
stroomverbruik

Verantwoording: 3,5% van wereldconsumptie 16.830.000.000 MWh/jaar inpassen in bestaande tabel. Vriendelijke verbeteringen, welwillende toevoegingen danwel wijsneuzerige ad hominems graag in de comments.

 1. 1

  Leuke tabel in de wiki.

  Aardig ook dat gebruik per capita. Let even op de Gaza strook en Qatar (of Luxemburg zo u wilt).

  Boeiend.
  Had ik niet zo gedacht die verbruiksdistributie.

  Maar eh… Hoeveel CO2 scheelt dit nou en hoeveel bomen hoeven we minder te planten ;)

 2. 2

  mm dat had ik niet gedacht dat ijsland en noorwegen de grootste verbruikers zijn op energie gebied (p hoofd bevolking). 5 seconden nadenken denk je al snel aan het koude klimaat daar.

  Bovendien zegt het niets over hoe “vies” een land is. ijsland gebruikt veel schone energie meende ik.

 3. 3

  Dit is niet het energiegebruik, maar het stroomgebruik. In scandi-country verwarmt men elektrisch … (zweden staat ook erg hoog)

 4. 4

  @ Jan dat klopt in Noorwegen gebruiken ze ruim 90 % stroom uit waterkracht (en wat windstroom uit Denemarken en in de nacht wat stroom uit Nederland)

  Dit is inderdaad een zeer grote verschuiving van altijd groei naar een flinke daling van de vraag naar elektriciteit.

 5. 5

  @ Jan dat klopt in Noorwegen gebruiken ze ruim 90 % stroom uit waterkracht (en wat windstroom uit Denemarken en in de nacht wat stroom uit Nederland) Dit is inderdaad een zeer grote verschuiving van altijd groei naar een flinke daling van de vraag naar elektriciteit.

 6. 6

  Cruyf zei het al: ‘elk nadeel heb ze voordeel’. Nu hopen dat er geïnvesteerd gaat worden in schone energiebronnen zodra we uit het dal terug omhoog gaan. Dan hebben we pas ‘echt’ voordeel voor de langere termijn.

 7. 8

  Uit de losse pols, via contacten bij VROM en PBL hoorde ik enkele weken geleden al dat dankzij de crisis NL haar CO2-doelstellingen gaat halen. Overwoog nog een “Op Sargasso las u het het eerst postje” maar voordat ik als burgerjournalist de tijd kon vinden klapte Cramer al uit de school en vertelde de pers dat de doelstellingen gehaald gaan worden. Wel zitten daar voor bijna de helft CDM projecten bij: windmolens in Turkije, stuwdammen in Ecuador van dat soort reductie.

  Desalniettemin loopt NL achter op duurzame energie en zal als de economie ooit nog aantrekt het extra zwaar worden nog serieus de emmissies omlaag te brengen.