1. 1

  Dit is zeer voorspelbaar. Energiebedrijven moeten op lange termijn betrouwbare stroom leveren tegen een redelijk tarief. Ze willen Cramer wel wat terwille zijn met windmolentjes zolang de ubsidiekraan flink openblijft, maar het zit er dik in dat het volgende kabinet de subsidiekraan dichtdraait en kernenergie toelaat zodat ze ze met peperdure, onrendabele, windmolenparken opgescheept zitten. De buitenlandse concurrentie maakt dan binnen de kortste keren gehakt van wat er in Nedeland aan energiemaatschappijen is overgebleven.

 2. 2

  Erg zwakke minister. Door allemaal CDA-ministers omringt (Eurling, Verburg en Vd Hoeven).

  Hopelijk kan ze nog wat potten breken. ‘Yes, you can’!!!

 3. 3

  kijk hier niet echt van op. Tenzij je als kabinet daadwerkelijk bereid bent bedrijven aan te moedigen door forse subsidie voor de ontwikkeling van een groene stroom net, in ieder geval totdat er een grens bereikt is dat het even duur, zo niet goedkoper is dan grijze stroom, gaat geen weldenkend energiebedrijf zijn financiële toekomst riskeren om een kabinet wat zo kan veranderen, tegemoet te komen.

 4. 4

  Hier Cramer’s originele toespraak: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=43978

  Het is niet alleen interessant dat het de regering (nog) niet lukt om genoeg duurzame energieopwekking in gang te zetten. Een ander belangrijk punt is de totale opwekkingscapaciteit in Nederland. Er wordt op dit moment aan een stuk of acht grote energiecentrales gebouwd, en er staan er nog meer in de planning. Alles bij elkaar gaat de productiecapaciteit bijna verdubbelen in de komende tien jaar, terwijl het elektriciteitsverbruik in Nederland ongeveer gelijk blijft. In omliggende landen wordt er ook veel gebouwd, dus straks komt al die stroom uit kolen en gas voor dumpprijzen op de markt, wat het stimuleren van duurzame energie veel moeilijker maakt.
  De energiebedrijven doen erg hun best om grote centrales te bouwen, nu het nog kan. En straks zit Nederland twintig/dertig jaar vast aan een overschot aan energiecentrales op fossiele energie.

  Goed dat Cramer dit probleem ook signaleert, maar wat mij betreft hoeft ze niet tot 2010 te wachten, ze zou nu al veel strenger op moeten treden.

 5. 6

  Mooi citaat uit het krantenartikel:

  „Als blijkt dat het klimaat uit zicht verdwijnt, dan nemen we in 2010 extra maatregelen.” Ze wil nog niet zeggen aan welke maatregelen ze denkt.

  Ik zie voor me hoe Steeph zijn hierboven gelinkte stukje van alweer bijna een jaar geleden erbij pakt en vertwijfeld met zijn hoofd op het toetsenbord slaat.

 6. 9

  Het is toch leuk dat de overheid eerst de energiemarkt liberaliseert met het idee dat het dan goedkoper en beter gaat. Om vervolgens erachter te komen dat de energiebedrijven niet doen wat er verwacht wordt. Subsidie of niet, een vrije markt partij wil winst maken en dat gebeurt nou eenmaal niet zo makkelijk met windmolens. Wat mij betreft alles nationaliseren. Of de bouw van kolen/gas/kern centrales verbieden. Wat verdient een CEO van de energiebedrijven eigenlijk?

 7. 10

  De markt is geliberaliseert. liberalisering = winstmaximalisatie.

  Al het andere is bullshit. En als de minister een vinger in de pap had willen houden, dan had Nederland maar zijn energiebedrijven in de verkoop moeten zetten. Net zoals destijds klagen dat de tarieven van de NS te hoog zijn.