Côte du Jour | Vooravond burgeroorlog

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09“But this same international community watches helplessly while seven innocent women were slaughtered in Cote’d’Ivoire and 400,000 others have been murdered” (Odein Ajumogobia Foreign Minister of Nigeria, bron AFP)

Die 400 duizend is een tikfout in het persbericht, maar de boodschap van de Nigeriaanse minister is duidelijk: de internationale gemeenschap meet met twee maten als het wel in Libië ingrijpt maar niet in Ivoorkust. Alhoewel? Het officiële dodental in Ivoorkust staat op 440, dat cijfer lag in Libië voor het ingrijpen al rond de duizenden. In Libië was een burgeroorlog in volle gang, in Ivoorkust moet het nog beginnen. Maar die burgeroorlog laat waarschijnlijk niet lang meer op zich wachten. Militairen loyaal aan de internationaal erkende president Alassane Ouattara hebben een vijfde stad in handen gekregen. Terwijl een oproep van jeugdorganisatie Jonge Patriotten gisteren heeft geresulteerd in duizenden aanmeldingen voor het leger van zittenblijvend president Laurent Gbagbo. “We will kill them now” en “The rebels will die” scanderen de jongeren die zich aanmelden om de wapens op te pakken tegen hun landgenoten. Over Libië wordt nu gezegd dat er net te laat is ingegrepen. Voor Ivoorkust heeft de internationale gemeenschap nog een paar dagen…

Reacties (16)

#1 AB

Ja laten we daar ook de oorlog gaan verlengen, het aantal slachtoffers vergroten en de verdeeldheid verdiepen. Goed plan.

Of wacht eens: Ivoorkust heeft toch nauwelijks olie..?

 • Volgende discussie
#2 Prediker

Waar ligt Ivoorkust ook alweer. O, aha.

Laat de Afrikaanse Unie zelf maar eens de handen uit de mouwen steken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 JanT

Of er nu wel of geen belangen spelen, dit lijkt me gewoon een kwestie van realpolitik.
De kans op succesvol ingrijpen in de jungle van Ivoorkust is vele male kleiner dan op de vlaktes van Libie, waar met ‘minimale’ middelen het leger van Khadaffi al behoorlijk lam gelegd kan worden. Daarbij is het in Ivoorkust veel lastiger te beoordelen wie ‘de goeden’ en ‘de slechten’ zijn. Beide partijen lijken niet bepaald aan passive resistance te doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Carlos

Opzich hebben de Fransen altijd redelijk eenvoudig ingegrepen in hun voormalige koloniën. Niet dat ik daar en voorstander van ben, maar het is wel een miliatier mogelijkheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 JanT

Dat was in de tijd dat inheemse met messen liepen ipv AK47. Momenteel lijkt me Ivoorkust meer een soort Vietnam scenario.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 KJ

@Prediker; Laat de Afrikaanse Unie zelf maar eens de handen uit de mouwen steken.

Oh you !

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 HPax

Er is behoefte aan een inleiding over Ivoorkust. Hoe zat het land in elkaar en hoe heeft dat geleid tot de situatie waarin het zich nu bevindt?
Is er niemand op Sargasso te vinden – een deskundige Afrkanist – die in het kort zo’n introductie kan verzorgen?
Pas daarna kunnen dan de ondeskundigen met hún stukjes komen.

En dan ‘Die 400 duizend is een tikfout in het persbericht’. Zulke tikfouten bestaan niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Carlos

Ivoorkust heeft een overeenkomst met Frankrijk voor militaire samenwerking. Op die basis konden in 2002 snel 4000 Franse militairen de strijdende partijen (Noord-Zuid) scheiden. Deze operatie, bekend onder de naam Operation Unicorn, werd gesteund vanuit de VN. Na verloop van tijd werden de Franse militairen vervangen door Afrikaanse troepen (ECOWAS). Dankzij Operation Unicorn kwam een einde aan de burgeroorlog. De huidige situatie is in feite het opspelen van dit Noord-Zuid conflict (zie kaartje), wat haar oorsprong heeft in de koloniale tijd waarin de landsgrenzen in West-Afrika haaks op de traditionele Oost-West lopende stamgebieden werden getekend. Inmiddels zijn de VN-troepen in Ivoorkust ook doelwit van geweld. Ik zeg dus niet dat militair ingrijpen een juiste optie is, ik zeg dat het heel wel mogelijk is, 4000 Franse militairen deden destijds de job. HPax: waar komen die 400.000 doden dan vandaan? Zijn dat de ‘oude’ slachtoffers van de vorige burgeroorlog? Of is dit een vergissing met het aantal ontheemden n.a.v. het recente geweld?


Onderschrift: French forces from Opération Licorne (Operation Unicorn) and Jordanian Formed Police Units from the United Nations Operation in Côte d’Ivoire (UNOCI) conduct crowd control exercises near Grand Bassam, Côte d’Ivoire. Opération Licorne works in support of UNOCI.

De bilaterale overeenkomst Frankrijk-Ivoorkust
http://en.wikipedia.org/wiki/French_Armed_Forces

Operatie Unicorn
http://en.wikipedia.org/wiki/Op%C3%A9ration_Licorne

Voor HPax die opzoek is naar de 400.000 doden: “More than 370,000 have also fled their homes in Abidjan, following recent clashes in pro-Ouattara districts”.
http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-12754866

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bismarck

Als er al met twee maten wordt gemeten is dat toch eerder andersom: In Ivoorkust heeft de VN wel troepen op de grond, waar dat in Libië niet mag. Dat er dat te weinig zijn en bovendien grotendeels troepen van een bedenkelijk niveau staat daar toch een beetje los van. Daarnaast is een vliegverbod voor Ivoorkust redelijk ridicuul omdat dat land niet over een noemenswaardige luchtmacht beschikt (het is onduidelijk of er zelfs maar paar operationele gevechtsvliegtuigen/helikopters in het land zijn).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Carlos

…voor iedereen die klaagt over het feit dat Libië olie heeft en dus WEL belangrijk zou zijn en dat Ivoorkust ‘niks’ heeft: Ivoorkust is de grootste cacao producent ter wereld, de cacaoprijzen stijgen al een tijdje (door groeiende vraag naar Chinese paaseieren en voorziene problemen met de productie door uitputting bodem binnenkort) en experts voorzien op korte termijn een mondiale chocolade-crisis, maar lees ter nuancering ook even over de Grote Chocolade Speculatie: https://sargasso.nl/archief/2010/09/03/boontje-komt-om-zijn-loontje/

Al die Westerse papa’s en mama’s die een paar cent meer aan de pomp moeten betalen door hommeles in Libië worden straks OOK geconfronteerd met peperdure Nutella voor hun kroost. Nutella is vaak het enige wat Westerse kinderen willen eten, dus een onstabiele situatie in Ivoorkust geeft regelrecht een onstabiele situatie aan uw ontbijttafel, eat that Western families!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 HPax

Ik denk dat het opgegeven, officiële dodental in Ivoorkust ad 440 het best beschikbare cijfer is en niet die ‘400,000 others’. Alleen kan die ‘400,000’ onmogelijk als een tikfout worden afgedaan. In de gegeven context bestaan die niet.

Verder vind ik comment 8 geen tegemoetkoming aan mijn wens naar een inleiding over de toestand in Ivoorkust. Maar dat zal ook wel niet de bedoeling zijn geweest. Misschien komt er nog eens iets.

PM. Op Sargasso heb ik al mijn bijdragen over de Ivoorkust geleverd: op 05.03.2011, 06.03.2011 en 07.03,2011. Lees het nog eens en denk erover na.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Carlos

Beste HPax, ‘geen tegemoetkoming aan mijn wens’ , ‘..maar dat zal ook wel niet de bedoeling zijn geweest’

u bent een arrogante manipulatieve kwast,
voor iedereen die zich afvraagt waar ik het over heb: leest u even alle reacties van HPax op dit blog terug.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Bismarck

@11: In het kort komt het neer op België maar dan omgekeerd en met wat minder goede manieren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 JanT

@Carlos
dank voor de inhoud

@HPax
Alsof jij “een deskundige Afrkanist” serieuzer zou nemen dan jezelf. Je zou hem waarschijnlijk beschuldigen van een zonnesteek en teveel papaya wijn.

Maargoed, natuurlijk gaat het wel om olie, anders had er al lang een VN vredesmacht op de grens van het separatistische Walonie en Vlaanderen gestaan, maar daar hoor je niemand over! Dit terwijl in Belgie de groepen al maanden recht tegenover elkaar staan en het zich formeel in een anarchistische toestand bevind. Maarja, Belgie heeft alleen een paar dichte mijnen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Cracken

Als de cacao prijzen daar door zo stijgen, wordt het dan niet is tijd voor een Kinderkruistocht naar de Ivoorkust?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 JanT

En laten we ‘de vrouw’ niet vergeten. Een vrouw tevreden houden is straks alleen nog weggelegd voor de rijken. Hm, nu ik er over nadenk…. ik ga maar eens chocola inkopen.

 • Vorige discussie