Correspondent in Ecuador

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Sargasso is er eindelijk in geslaagd een correspondent aan te stellen! De komende 3 jaar zal El Crudo vanuit Ecuador onze correspondent zijn voor Zuid Amerika. Vanwege zijn uitgesproken karakter en levensstijl kozen wij van de redactie voor de nickname El Crudo, wat ‘de rauwe’ betekent in het spaans, El Crudo brengt zijn mening soms hard en ongepolijst naar voren maar is altijd eerlijk en recht door zee. Hij is een europeaan die beschikt over een aanzienlijke Zuid Amerika ervaring, o.a. opgedaan in Colombia, Brazilië, Bolivia en Ecuador.

Zijn standplaats zal de hoofdstad Quito zijn, alwaar hij naast enkele triviale wetenschappelijke werkzaamheden zich volledig zal wijden aan het schrijven van politiek-cultureel-sociale impressies van Zuid Amerika en Ecuador in het bijzonder. De bijdragen zullen wellicht onregelmatig verschijnen en de rauwe emails van El Crudo behoeven waarschijnlijk ook enige editing van de redactie om ze voor blog-begrippen behapbaar te krijgen.

In zijn eerste bijdrage trekt El Crudo gelijk van leer tegen ‘sneerlands trots: de KLM. Ondanks dat wij van de redactie dachten hem een plezier te doen met een ‘luxe-ticket’ moet juist deze gerenormeerde vliegmaatschappij het ontgelden. Verder brengt hij Sargasso nog meer in verlegenheid door met zijn oude illegale boliviaanse rijbewijs zich te mengen in het chaotische verkeer van Quito. Hieronder volgt de eerste bijdrage van El Crudo .(red: Carlos).

KLM: een dag vantevoren inchecken svp
Zeer belangrijk nieuws. Mocht je het ooit in je hoofd halen om naar Z-Amerika, en in speciaal Ecuador, te reizen, weet dan dat KLM een stelletje kutjes alswel klootzakken zijn. Ze overboeken elke reis zodat je, zodra je aankomt in Schiphol, te horen krijgt dat de vlucht overboekt is. Dat doen ze altijd, met alle reizen naar Z-Amerika, niet alleen Quito, Sao Paolo is ook overboekt. Als compensatie krijg je een lullige voucher van 300 euro (was 3 jaar geleden nog 450 euro, lijkt er meer op) en een overnachting in een hotel. Maar een taxi ticket terug naar Amsterdam kun je vergeten, want dat kost hun geld. Daar hebben de klootzakken geen deal mee, met TCA (ook maffia trouwens).

Het verhaal luidt als volgt:
De vlucht was een ramp (de helft van de plee’s waren stuk) en het had een haar gescheeld of ik had niet meegekunt. De KLM heeft de vervelende gewoonte om vluchten te overboeken (uit comerciele overweging, zo krijg je zeer vriendelijk te horen van stewardessen die aan de grond gekluisterd zijn (ground control). Als je dus niet 3 uur van te voren incheckt bestaat er een grote kans dat je niet meer mee kunt, ticket of geen ticket (mevrouw van de ground control raadde me aan om volgende keer de dag vantevoren in te checken! wijze raad, zeker als je uit Limburg of Groningen komt). Als compensatie krijg je dan een lullige voucher van 300 euro aangeboden (zodat je de volgende keer weer met de hufters moet) en een hotel overnachting. Aan taxi vergoeding doen ze niet, ook al woon je in Amsterdam. Ik kwam dus netjes op tijd maar toen bleek dat ik 40 ipv 20 kilo bij me had, moest er een hoop uit en toen ik daarmee klaar was bleek dat de vlucht overboekt was en ik niet meer mee kon. De domme doos van ground control belde nog even voor de zekerheid naar de gate en vertelde me dat ik als eerste op de wachtlijst gezet kon worden voor het geval dat er vrijwilligers waren om de voucher te accepteren. Die arme drommels van indianen (die komen vanaf Madrid – in Spanje wonen tegenwoordig zo’n 500.000 Ecuadorianen) vinden zo’n voucher te gekkie en bij de gate bleek dat er een aantal vrijwilligers waren. Ik ging er dus vanuit dat ik goed zat.

Bagage zoek
Toen iedereen het vliegtuig was binnengestapt en de overige tickets voor de wachtlijst werden omgeroepen, bleken er heel wat mensen voor me op de wachtlijst te staan en uiteindelijk kon ik niet mee (de truus had dus keihard gelogen, of was zeer slecht geinfoormeerd, achteraf zeer typisch voor de KLM, het was een zootje). Alleen omdat ene Mr Lin niet kwam opdagen kon ik alsnog op het allerlaatste moment op het vliegtuig stappen. Maar dan wel zonder bagage. Die moest ik dan maar later ophalen (in Amsterdam/Schiphol zeiden ze nog vrolijk dat ze die naar mijn huis in Quito zouden brengen). Het logo van KLM/Northwest is reliabiltity, een grotere leugen dan de minister van propaganda van Iraq had kunnen verzinnen. Een dag later, terug naar het vliegveld, maar het vliegtuig had flinke vertraging (zou om 8 uur landen). Maakte niet uit want we waren toch met de auto en we reden door naar kantoor. Ik zat achter het stuur want ik was bij vrienden buiten Quito blijven slapen en de heer des huizen wilde zo nodig met de fiets naar zijn werk.

Rijbewijsje kopen?
Toen ik echter om 11 uur terugkwam om mijn spullen op te halen bleek het vliegtuig nog veel meer vertraging te hebben. Halve dag dus naar de klote maar van al het wachten in de zon wel een mooi kleurtje gekregen (het weer is prima, zomer in Quito, 24 graden in de zon). Het rijden ging prima en ik beheers nu al het onbeschoft voorsorteren met sussend armpje uit het raam. Het verkeer in Quito valt bij nader inzien wel mee (als je zelf rijdt dus) en deze rijstijl bevalt me goed, lees: weinig regels. Ik ga dus zo snel mogelijk mijn rijbewijs regelen hier. Voorlopig doe ik het met mijn Boliviaans rijbewijs dat nog tot september geldig is, of het ook hier geldig is, weet ik niet, daar kom ik vanzelf wel achter. Schijnt overigens niet mee te vallen om een rijbewijs te regelen want ze zijn op de officiele tour gegaan met rijexamen en dergelijke onzin. Dat wordt flink lappen want een examen met alles erop en eraan kost je $200, ik ga een poging doen om het voor $100 te krijgen, met als excuus dat ik zoveel rijervaring in Bolivia heb (wordt lachen, heb er nu al zin in, wordt vervolgd).

Balkon op het zuiden betekent: schaduw
Ondertussen heb ik mijn spullen en woon ik in mijn appartement. Ziet er goed uit, best groot (zo’n 80 m2 schat ik), hoog plafond, goede buurt en heeft een aardig balkon (op het zuiden, dus net verkeerd als je onder de evenaar zit, GODVERDOMME) met zon vanaf 4 uur en uitzicht op de Pichincha (foto). Het enige nadeel is de prijs, die blijft onveranderd 400 dollar en dat is echt te duur want zo super de luxe is het niet en de meubels zijn ook niet echt prachtig. Maar de huiseigenaresse is een harde bitch, die doet niet aan onderhandelen. Ik ga dus maar even door de stad lopen om iets beters en goedkopers te vinden. Mocht het niet lukken, zit ik vooralsnog goed.

Nog wat economisch nieuws (ik ben van alle markten thuis), Ecuador heeft de laatste 32 jaar 88 935 miljoen dollar aan buitenlandse schuld betaald (el Comercio, no 25914)!. Ik zeg je: dat is geen kattepis.

Tot zover de eerste bijdrage, Fuck de KLM (helaas is er geen betere, Iberia schijnt nog slechter te zijn, al ben ik het daar niet mee eens, volgende keer homeleave ga ik zeker Iberia proberen, KLM kan mijn rug op, kankerlijers).

Carlos, estoy re-puta bien aca, me siente como en mi casa.
Chao,
El Crudo.

0

Reacties zijn uitgeschakeld