Onze correspondent stuurde twee fotootjes van zichzelf op: “dan kun je tenminste net zoals in de Telegraaf een foto laten zien van de correspondent”.
Hier dan: foto1, foto2.
Colombia en de Verenigde Staten
In Colombia zijn er tussen de anderhalf en drie miljoen mensen die hun huis en haard verlaten hebben vanwege de 30 jaar durende burgeroorlog (die aan meer dan 30.000 mensen het leven gekost heeft).
Daarmee staat Colombia wereldwijd op de 3e plek qua aantal interne vluchtelingen, na Angola en Sudan. Zoals je waarschijnlijk gelezen hebt, heeft president Uribe een soort vredesregeling met de paramilitairen (AUC) gesloten en nu bestaat de angst dat die amnestie krijgen, terwijl ze de laatste jaren voor 80% van alle doden verantwoordelijk waren.
Niet dat de guerrilla’s (ELN en FARC) lievertjes zijn, dat zijn ook een stel klootzakken die hun linkse/marxistische/Gevarristische ideologie al lang verruild hebben voor narco-trafico en alle maffia praktijken die daarbij komen kijken (afpersing, ontvoeringen, etc). Zoals je waarschijnlijk ook weet, geeft de VS heel veel geld aan Colombia voor militaire steun om de paramilitairen en de guerrilla te kunnen bestrijden en zo de cocaine productie aan banden te kunnen leggen. Het merendeel van de steun is militair en slechts weinig geld is weggelegd voor ontwikkeling en sociaal-economische zaken. Vooral de buurlanden (Venezuela, Peru, Brazilie en Ecuador) maken zich hier zorgen over omdat ze bang zijn dat het probleem zich verplaatst of uitbreidt. Nu blijkt dat sinds de VS deze massale steun geven (ik geloof anderhalf miljard dollar in 3 jaar) het leven alleen maar onveiliger is geworden in Colombia. Stierven er 3 jaar geleden nog 14 mensen per dag door narco geweld, nu zijn het er 20 geworden.
Tuurlijk is het niet helemaal duidelijk wat de achterliggende oorzaken zijn en is het te gemakkelijk om verbanden te leggen tussen de militaire steun van de VS en het narco geweld maar het moge duidelijk zijn dat het er niet veiliger op geworden is. Dat wil zeggen, in de gebieden die door de para’s en guerrilla’s betwist worden. In de steden schijnt het er wel beter op geworden te zijn. Zoals ik al eerder schreef, het lijkt er bijna op dat Bogota veiliger is dan Quito. Maar dat zal wel een verschil in verwachtingspatroon zijn. Van Bogota weet je dat je moet oppassen, in Quito daarentegen waan je je min of meer veilig.
Taxi-overschot
Nog wat onnozel nieuws: In Ambato (twee en half uur rijden ten zuiden van Quito, onder de rook van de immer actieve vulkaan Tunguragua) blijkt dat er 1700 taxi’s teveel zijn. Ambato heeft zo’n 250.000 inwoners en de gemeente heeft geschat dat ze aan 800 taxi’s genoeg hebben. Er blijken er dus 2500 rond te rijden. Daarmee hebben ze het record van Ecuador, aan teveel taxi’s dus.
Reacties (5)
De VS heeft zijn hulp aan Colombia opgeschort aangezien ze voor het Internationale Strafhof hebben toegezegd, en sindsdien heb ik daar niets meer over gehoord…misscien wat voor de correspondent…
Wel mooi dat Montoya (Colombiaan) de GP van Duitsland heeft gewonnen.
jeetje, taxichauffeurs zijn dus een globaal maatschappelijk probleem!? Is er geen taxiarm gebied ergens waar we ze kunnen repatrieren die taxichauffeurs?
@nimo: ook genoten?
comment:
Volgens mij is de hulp weer hervat, althans gedeeltelijk