Correspondent in Ecuador (4)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Wegens hoge actualiteitswaarde een met spoed ingelastte extra bijdrage van onze correspondent Guajiro Limburgo. Vorige week werden een nederlandse vader en dochter dood aangetroffen in een natuurpark nabij de Cotopaxi. (Expatica.com). Roofmoord werd verondersteld, Guajiro Limburgo spreekt dit tegen en ontzenuwd de Ecuadoriaanse veiligheidssituatie. (red. Carlos).

Geen moord, maar beetje dom van Ecuavision
Die Hollanders zijn zeer waarschijnlijk niet vermoord, ze zijn naar alle waarschijnlijkheid naar beneden gevallen tijdens hun wandeling, dat las ik in de El Commercio van afgelopen donderdag. Erg dom van dat tv station (Ecuavision?) om met dergelijke gelogen sensationeel nieuws te komen want het doet de reputatie van Ecuador geen goed en Ecuadorianen zijn er voor de zoveelste keer van overtuigd dat het met de rust in hun land definitief gedaan is.

Overval op discotheek
Dat het met de rust in Ecuador gedaan is kan overigens wel kloppen want wat er woensdagavond wel is gebeurd, is dat 6 gewapende mannen een discotheek kwamen binnenstormen met zware wapens. Iedereen moest op de grond gaan liggen maar twee mensen vluchtten de wc in en werden aldaar pardoes neergeschoten, vervolgens werd ook nog een barvrouw neergeschoten. Daarna werden de overige aanwezige beroofd en toen smeerde ze hem met wat geld en mobiele telefoons. Resultaat 2 doden en 1 zwaar gewonde voor een paar pieken en mobieltjes.

Stenen op de weg
Misschien kan ik beter in Bogota gaan wonen. Dat van die roofmoord op die Hollanders leek me al een beetje teveel van het goede. Wandelaars beroven (die niets bij hun hebben behalve misschien een mooie camera) en dan doden (waaronder een 10 jarig meisje) klinkt me nogal ongeloofwaardig in de oren. Maar Rolf vertelde me dat ten noorden van Quito, in de provincie Imbabura, bij het meer van Cuicocha dergelijke dingen wel degelijk gebeuren. Mensen leggen stenen op de weg en als autobestuurders dan uitstappen om ze van de weg te halen springen ze uit de bosjes om de inzittenden te beroven. Als je je geld niet meteen geeft, kun je een steniging verwachten waarbij ze je meer dood dan levend acherlaten. Het gaat niet goed met Ecuador. Maar dat is ook niet helemaal verwonderlijk want de prijzen zijn zo absurd gestegen sinds de invoering van de dollar terwijl de lonen min of meer gelijk zijn gebleven. Kleding en eten zijn nog relatief goedkoop maar verder waan je je bijna in Amsterdam.

0

Reacties (1)

#1 caprio

zou me niets verbazen en het klinkt zeer aannemelijk. Evenals Nederlandse soldaten niet gewond raken door granaten en bommen of de Fedayeen, maar door een virus, of struikelen en onder de toevallig aanrollende tank vallen. Een Nederlander is nu eenmaal geen held.