Niet vasthouden aan voorspellingen

Foto: copyright ok. Gecheckt 06-11-2022

OPINIE - Nederlanders zijn controlfreaks. We willen zoveel mogelijk vastleggen en vertrouwen daarbij op instituties om de toekomst voor ons te voorspellen. Zodat we vast een plan kunnen maken voor de nabije toekomst.

In de categorie ‘merkwaardig nieuws van de dag’ las ik zojuist op de website van NRC het volgende bericht: ‘Weerbureaus willen benadrukken dat verwachting niet altijd klopt.’ Blijkbaar loopt het leven van half Nederland in de soep als de weersvoorspelling niet helemaal blijkt te kloppen. Horecabazen geven aan inkomsten mis te lopen als er slecht weer voorspeld is en het plotseling toch een zonnige dag wordt.

Je zou zeggen: Gooi dat terras gewoon open en bel een van je serveersters of ze een paar uurtjes kan bijspringen en klaar is Kees. Maar nee, als je plant om het terras dicht te houden vanwege de voorspelde regen, dan blijft dat terras ook dicht. Had het weerbureau maar een betere voorspelling moeten geven.

Een mogelijk toekomstscenario

Waar ken ik die voorspellingsdrang ook alweer van? Oja, de verkiezingen! Wekenlang zijn we met z’n allen in de ban van peilingen. Wie gaat er winnen, wie verliezen? Er wordt gezegd dat de media peilingengeil zijn, maar in feite voorzien ze gewoon in de behoefte van het Nederlandse volk dat graag wil weten waar het aan toe is. Na de verkiezingsuitslag bleken een aantal peilers er flink naast te zitten. Gelukkig had Peter Kanne op de ochtend op de radio gesproken van een ‘self denying prophecy’, dus hij was ingedekt. Want: als we allemaal de peilingen hadden genegeerd en onze stem hadden gegeven aan een partij die we inhoudelijk het sterkst vonden, waren de VVD en PvdA misschien veel minder groot geworden. En waren de peilingen misschien accurater gebleken.

Dat besef leeft ook in de politiek, onder peilers en onder journalisten. Bij elke Tweede Kamerverkiezingen wordt er weer voorgenomen ná de verkiezingen te discussiëren over een peilverbod in de laatste week voor de verkiezingsdag. En elke keer blijft het angstvallig stil. Waar blijft dat debat nu? Nu kunnen we besluiten ons bij toekomstige verkiezingen te baseren op iets grijpbaarders dan een mogelijk toekomstscenario. Politieke idealen, bijvoorbeeld.

Terug naar het weer

De weerbureaus willen dus aangeven wat de onzekerheidsmarge van een voorspelling is. Het liefst met kleurcodes: groen is redelijk zeker, rood is eigenlijk gewoon maar een gok.

Maar lieve mensen, als we ergens geen controle over hebben, is het wel het weer. Het beste wat je kan doen is je daarbij neerleggen. En laagjes dragen. Dan ben je overal op voorbereid.

Reacties (11)

#1 Hans Verbeek

Eva, de afgelopen jaren zijn er natuurlijk ook verwachtingen gewekt over steeds mooier en steeds warmer weer. Als het dan een keertje slecht weer is, dan valt dat dubbel tegen.

  • Volgende discussie
#2 Ernst

Moet je deze prima column eens aan boeren of sporters laten lezen. Of wegwerkes voor mijn part. Iedereen die echt buiten moet zijn is toch buiten. Dit is toch gejank van de orde er is nieuws voor thuisblijvers in de zomervakantie. De zelfde thuisblijvers die Emiel roemer gingen stemmen. Echt. Na afloop van de olympische spelen kon de tv gewoon uit. Ondanks dat Herman prima de paraolympics deed. Beetje aan dan wde tv.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 TisMeWat

“Blijkbaar loopt het leven van half Nederland in de soep als de weersvoorspelling niet helemaal blijkt te kloppen. Horecabazen geven aan inkomsten mis te lopen als er slecht weer voorspeld is en het plotseling toch een zonnige dag wordt.

Je zou zeggen: Gooi dat terras gewoon open en bel een van je serveersters of ze een paar uurtjes kan bijspringen en klaar is Kees. Maar nee, als je plant om het terras dicht te houden vanwege de voorspelde regen, dan blijft dat terras ook dicht. Had het weerbureau maar een betere voorspelling moeten geven.”

Het is wel duidelijk dat de schrijver er niets van begrijpt.

Wat gebeurt er als weerman Piet voorspelt dat het komend weekeinde waarschijnlijk zo’n 18 graden wordt met kans op regen?

Dan komt men niet opdagen, want koud en regen immers.

Kun je wel roepen dat je dan alsnog de tent open kunt gooien als het weer blijkt mee te vallen, maar wat heb je daar dan aan als de gasten wegblijven?

TisWelMoeilijkDatBegrijpendLezen

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Boer

De vleeslobby , de horeca en het toerisme bepalen of het een zonnige dag wordt bij Paulusma of eentje met kans op buien.
Massa’s mensen die op zijn advies gaan plannen wat ze doen in het weekend.
Het verschil in beleving noemt hij dan achteraf de grillen van de natuur terwijl jij in de regen zat te grillen.
Beetje zoals Maurice.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 mark3000

Ik ben van mening dat de manier waarop het weer aan ons wordt gepresenteerd zeer slecht is (vooral het graphische gedeelte). Die ouderwetse stijl waarbij met een enkel wolkje of zonnetje wordt aangegeven hoe in een bepaalde provincie – of zelfs heel Nederland – het weer is, daar kan ik helemaal niks mee. Wij limburgers weten inmiddels dat we bij het weekoverzicht 2 a 3 graden moeten optellen, omdat één of ander landelijk gemiddelde wordt aangegeven. Een procentuele kans van neerslag is ook totaal nietszeggend. (de kans dat in meer dan de helft van Nederland neerslag valt..?). Dit moet gewoon weg.

Mijn voorstel aan het KNMI is om bovenstaande elementen ook te skippen in het tv-weerbericht en te vervangen door dynamische (geen statische) kaartjes. Precies zoals buienradar dat ook doet of zoals de hoge/lage druk kaartjes die je wel eens voorbij ziet komen. Ik denk dat de meeste mensen het weerbericht fout interpreteren, omdat het oninterpreteerbaar is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

@1: Gewekte verwachtingen over steeds mooier weer heb ik anders weinig weten te ontdekken. Dus dat slechte weer kan daardoor niet dubbel tegenvallen. Overigens is juist het tegenovergestelde het geval: In Den Haag wilde men de weervoorspellers al aanklagen omdat het weer mooier dan voorspeld was!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Kalief

Meteorologen benadrukken dan ook voortdurend dat een weersverwachting geen weersvoorspelling is. Ze zijn wetenschappers en geen waarzeggers.
En het probleem van de café’s is niet of een terras open of dicht moet, maar dat door een verwachting van slecht weer het publiek weg blijft.

Ik vind het een goed initiatief van meteorologen dat ze laten zien dat hun modellen zo hun beperkingen hebben. Ze willen hun informatie begrijpelijker maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Biologics

@3 Tuurlijk blijven de gasten weg als ze buiten de zon zien schijnen, want ja, gister zeiden ze dat het slecht zou worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Hans Verbeek

@Bismarck: heel grappig dat mooi weer ook al een reden is tot klagen.
Op de website van het KNMI wordt de verwachting gewekt dat het steeds warmer zal worden. In de KNMI’06 klimaatscenarios wordt uitsluitend over stijging van temperatuur gesproken.
Wat denk jij? Hebben ze gelijk of zijn het koekenbakkers bij het KNMI?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 larie

“Nederlanders zijn controlfreaks” mooi niet. Het is het verweer van de weerburo’s (o.a. meteo-consult in Wageningen) die aangeklaagd zijn door “ondernemers” vanwege het niet benoemen van de marge.

Sukkels.(die ondernemers)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Bismarck

@9: Ik vermoedde al dat je dit topic wilde gaan kapen. Alleen maakte je daarbij de fout het te hebben over mooier weer (vs slecht weer), dat niet zo heel veel te maken heeft met warmer weer. Dat het klimaat in Nederland steeds warmer wordt, brengt overigens onherroepelijk met zich mee dat we ook vaker warmer weer hebben, maar het voorspellen van de temperatuur voor één dag blijft aan veel meer onnauwkeurigheid onderhevig dan dat van een heel jaar.

  • Vorige discussie