Containerschepen gaan kite-sailen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De uitstoot van vervuilende gassen door zeeschepen is even groot als die van de gehele amerikaanse economie (Nature, 2003). skysailJaarlijks worden er miljoenen tonnen olie verstookt om goederen over de oceanen te vervoeren. Dit is een zware druk op het milieu en de transportkosten, maar er is hoop! Een duits bedrijf heeft een soort vlieger ontwikkeld die zeeschepen voorttrekt. Het zou in sommige situaties 10% sneller gaan en maar liefst de helft aan brandstof kunnen schelen.

De vlieger heeft een oppervlak van ruim 1000 m2, zit vast aan rail langs de boeg en wordt automatisch bestuurd door een steerage unit vlak onder het zeil. Deze zomer is de SkySail succesvol getest met een schaalmodel op de Oostzee. Over drie jaar worden de eerste containerschepen uitgerust met een SkySail.

Reacties (3)

#1 Onno

Ik ben benieuwd of we die schepen dan ook dit soort stunts zullen zien doen.

  • Volgende discussie
#2 caprio

Erg cool bericht trouwens Carlos, zijn de militaire toepassingen al bestudeerd? Kunnen we ongewenste vliegers eventueel vanuit de ruimte met een zonnelichtbundel neerhalen? Ecologische oorlogsvoering wordt het helemaal.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie