Comeback van cassette

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (10)

#1 Taco Zip

Back? Nooit weggeweest!

 • Volgende discussie
#2 InvertedPantsMan

Tape is altijd inferieur geweest aan schijf. (wegens spoelen) De LP had, naast nostalgische waarde, nog een aantal praktische voordelen boven de CD. De cassette raakt m.i. alleen een nostalgische snaar en het zou me zeer verbazen als het ooit een zo grote of zelfs levensvatbare nichemarkt wordt als die van het vinyl.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 prometeus

@2 Inderdaad: Vinyl had ook nog als pre dat het in bepaalde DJ-kringen als prettig werd ervaren, maar tegenwoordig draait toch bijna iedereen mbv CD’s.

Digitale gegevensdragers (CD’s, minidisk) halen het tegenwoordig niet meer bij flashgeheugen.

Een mooie technologie zou iets zijn waarbij de robuustheid van een digitale gegevensdrager gecombineerd wordt met de goedkope, robuuste low-tech-heid van een analoge afspelers als cassettedecks.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Taco Zip

@3: de MD komt hierbij in de buurt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Rene

De MD. Want waarom zou je wachten tot NA marktintroductie om achterhaald te zijn!

@3: Lees ik nu goed dat je de kwalificatie “robuust” bij cassetedecks gebruikt voor de technologie? Die technologie met de scheefstaande koppen, de slijtende koppen, de slijtende banden, de van nature en relatief snel in kwaliteit afnemende banden, de wow en flutter van onstabiele motorsturingen en/of uitlubberende aandrijfsnaartjes, de brekende aandrijfsnaartjes, de …

As in, alsjeblieft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 boog

what’s next? terugkeer van de floppy? denk eens aan alle voordelen. Je software of blogpost moet inclusief plaatjes binnen 1.4 mb passen. Less is more! No more bloatware. past naadloos in de twittercultuur.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 [uzine]
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 prometeus

@5 Ja, maar een cassettedeck is wel de Russische straaljager onder de muziek-afspelers: een paar keer schudden, desnoods een klap of ergens een elastiekje vervangen en hij doet het weer! Bovendien kun je gewoon naar het apparaat kijken om te zien wat hij afspeelt – en dan niet naar een-of-ander fancy touch-screen wat stuk kan. En als’ie dan stuk gaat, dan heb je voor een paar tientjes een nieuwe.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Rene

@8: Nou, fairenough-ish, maar kan ik uit zowel die klap als die paar tientjes afleiden dat we het hier niet over Nakamichi decks hebben maar over iets als een walkman of zo? Want het moge zo zijn dat je dan momenteel een goed deck voor vrijwel niks kan aanschaffen via marktplaats maar dat is nu net alleen omdat niemand meer zo’n ding wil.

Zo ja — met simpele MP3 spelers kun je ook niet veel verder dan een paar (nou ja, “een aantal”) tientjes gaan al zou je willen en ik kan niet zeggen dat ik ooit een kapotte heb gezien. Het vakje dat je moet open klappen om het bandje in te schuiven kan ten eerste al niet afbreken; en dan kan er op zelfs de allerkleinste die je momenteel kan kopen al snel iets van 20 keer zoveel muziek in een kwaliteit die veruit voldoende is voor de kwaliteit van de speler dan bij die oude walkman.

Ik ben van de generatie-categorie die “walkmans” van beide typen heeft en die ook nog eens een heavy Nakamichi deck heeft staan, maar… let bygones be bygones. Dit zou nog erger worden dan LP-figuren. Daarvan heeft nog zo’n 5 procent dankzij een audio-chain die dat toelaat te ervaren een redelijk punt in het prefereren van analoog maar voor de overige 95% en 100% van cassette-figuren wordt het van die “vroeger was alles beter” bejaarden-soos praat.

Hans Dulfer verkoopt al jaren bij z’n concerten z’n eigen muziek op USB sticks. Much better…

De moraal van dit verhaal: nostalgie is leuk maar laat het nooit in de plaats komen van zinnigheid, jongens en meisjes!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Snaporaz

Kan #9 goed volgen. Qua cassettes: veel meer dan “lo fi is hip” is dit niet. Zie ook studenten die geinige kleren uit de kringloopwinkel weer cool hebben gekregen via een “lelijk is ook mooi” DIY aesthetic. Edoch wat magneetband betreft : K7 tape, eight track tape, vhs tape, it’s all doomed. Kwalitatief matig, fragiel, en veel te lineair qua access. Zie ook hoe de superieure banden & bandrecorders al zijn verdwenen. Echter, vinyl heeft wèl status kunnen verwerven als original artefact en als betrouwbare drager voor goed geluid. Op dit ogenblik zie ik eerder de cd dan de lp verdwijnen. Maar op termijn zal ook het nu nog hippe dj vinyl in de 78-toeren-sfeer belanden, en misschien wel sneller dan verwacht.

 • Vorige discussie