1. 2

  Ik hou inderdaad van ingewikkelde gerechten, films die je meermaals moet zien of boeken die met de keer beter worden.
  Maar het functioneel bloot-concept is minstens even belangrijk… :)

 2. 5

  @4:De eerste tip is al opgelicht bij #2, het gaat o.a. om zijn (sum) en komen (cum) in overdrachtelijke zin en wat dacht u van deze uitspraak door de heer in het midden, proef de zin, smaakt goed:
  Van alles op de wereld is gezond verstand wel het eerlijkst onder de mensen verdeeld. Want iedereen vindt dat hij er goed mee bedeeld is. Zelfs mensen die al gauw klagen dat ze te kort zijn gedaan vinden meestal allerminst dat ze m

 3. 8

  Je weet toch, Larie, de massa is dom. Zodra er meer als tien personen bij mekaar komen daalt het IQ. Kijk maar eens naar de gemiddelde voetbalsupporter bij een ‘gezellige’ voetbalwedstrijd.

 4. 10

  @larie: ik lees zelf wegens tijdgebrek/luiheid eigenlijk nimmer van filosofen, slechts af en toe over filosofen. Maar Bryan Magee bevestigt in ‘Bekentenissen van een filosoof’ uw stelling:

  Maar weinig filosofen zijn zo aantrekkelijk om te lezen als Descartes. Hij is de enige grote filosoof die Frankrijk heeft voortgebracht en in zijn werk toont de taal van dat land zich in haar meeslependste vorm: het is helder proza met een zeer groot onderscheidend vermogen, en hoewel Descartes’ belangrijkste werk (Discours de la methode en zijn in het LAtijn gepubliceerde Meditationes) steevast in de eerste persoon is geschreven, stoot het toch niet af doordat de person van de schrijver te veel in het middelpunt zou staan. De lezer zal daarentegen merken dat hij zich automatisch identificeert met de dringende vraag van Descartes: Is er iets waar ik voor honderd procent zeker van kan zijn? Door de helderheid die het geheel kenmerkt en het geduld van het stapsgewijze zoeken naar een rotsvast onwankelbaar fundament waarop een algemeen wereldbeeld kan worden opgetrokken, is dit werk een voortreffelijke algemene inleiding tot de filosofie. Het markante van Descartes’ manier van schrijven, samen met de scherpe literaire toon die uit dit werk spreekt, zijn zo overweldigend dat zijn geschriften, als je ze een maal hebt gelezen, je net als een groot kunstwerk altijd bijblijven: voor je verder leven zal Descartes een goede bekende van je zijn.”

 5. 12

  @Ruud: bedankt voor je welgemeende advies, echter. Na bijna 10 jaar op een afdeling (Experimentele Pathologie van de MFR) gewerkt te hebben waar deze gedachtengang de leidraad was voor al het doen en laten en er veel zinnigs werd gezegd (Hulde aanProf M. de Vries et al) en gedaan had ik het wel voor gezien. Maar waarom zeg je dit?

 6. 14

  Larie, dan weet je er genoeg van, maar het is niet bedoeld als persoonlijke aanval. Maar ‘gezond verstand’ is natuurlijk ook te manipuleren, zowel individueel als groepsgewijs. En dat kan gevaarlijke vormen aan nemen (60 miljoen Duitsers kregen in jaren 20 en 30 van de vorige eeuw ‘gezond verstand’ voorgeschoteld). Ik werk als fotograaf en kijk dus veel naar mensen. En verbaas me nog elke dag over gedrag van mensen. Daarom zeg ik dit.

 7. 15

  Wat ik begijp van fotografen is dat ze het object juist wel manipuleren, of ben je meer van “participerend observeren”? Hoe kan je een onderwerp onbevangen vastleggen als je daar staat met de camera, gebruik je telelezen?
  Fotograferen van mensen is net als in de quantummechanica, als je het kan zien heb je het al beinvloed.

 8. 16

  Voor een goed portret is een telelens ‘not done’ voor elke fotograaf (op de paparazzi na). En dat dat is nu de moeilijkheid van de fotograaf, afhankelijk van z’n ervaring, om mensen zo onbevangen mogelijk of net dat deel van hun karakter te fotograferen. De grootmeesters daarin zijn Ed van der Elsken en Henri Cartier-Bresson.

 9. 20

  Ruud, handen af van koning voetbal. Dat die Hollanders (en Duitsers en Britten) zo nodig moeten meppen als ze een balletje zien rollen ligt meer aan hun volksaard. Daar heeft voetbal geen schuld aan.

 10. 21

  @larie: helemaal mee eens.

  @Crachat: je onderschat nu je eigen werk en pas op met geNietschzet worden, want de laatste jaren van zijn leven ging het niet goed met hem.

  @bodulo: het is maar een algemeen voorbeeld. Je kan ook de vraag stellen: hoe komt dat normaliter brave huisvaders, zodra ze in een auto stappen een agressieve macho worden. Maar ja, dan voelt phonkee zich aangesproken (Millenium Ecosystem Assesment Synthesis Report #23).

 11. 22

  @Ruud, ik denk dat het door de feministische onderdrukking komt en het stadion en de auto de laatste plekken zijn waar een kerel nog ongestoord de macho kan uithangen.

 12. 28

  Vroeger was het een stuk makkelijker om man te zijn. Tegenwoordig is het een en al verwarring. Vandaar dat ik maar naar Zuid Amerika gevlucht ben, hier is het nog overzichtelijk. Puur escapisme en uitstel van executie maar zolang het duurt geniet ik ervan.

 13. 29

  Boludo: een open doelkans MOET ik erin koppen, dus niet persoonlijk nemen :-), maar ik kan mijn lachen niet inhouden -ik lees hier in je 28 de letterlijke tekst van een soort 2de rangs Mengele die zo rond 1947 een postkaart naar zijn tante in Duitsland stuurt…

 14. 30

  Crachat, ik kom uit Limburg en ben 3 km van de Duitse grens geboren en zo ongeveer de helft van mijn familie komt uit ons geliefd buurland dus je vergelijking is helemaal zo slecht nog niet. Gelukkig wel een 2e rangs Mengele want met dat soort lui word je toch liever niet geassocieerd.
  En niet persoonlijk nemen maar Belgie kan de doelpunten keihard gebruiken dus ik geef je graag nog zo’n voorzet. Maakt me niet zoveel uit waarover, ik verzin wel wat. Ik heb hier namelijk heel erg goed slap uit mijn nek leren lullen en met veel woorden zo min mogelijk te zeggen. De draaikonterij beheers ik ook volledig en ik zou geen slechte kandidaat voor de D66 zijn.

 15. 32

  Ach, zo heeft elk land zijn eigen problemen. Voetbal is emotie en daar hoort dus ook een hoop ellende bij. Wordt korfbal ook niet met 11 man/vrouw gespeeld?

 16. 33

  Even terloops in deze inmiddels stoffige hoek opmerken dat volgens de medewerkers van Canvas (radio 1 in Belgie) in de keuze van “De grootste Belg” mijn Grootste Nederlander staat, de in Rotterdam geboren Desiderius Erasmus.

  Voor straf drink ik een week geen Oude Geuze 3
  Fonteinen (hebben ze toch niet hier) maar Schneider Weisse.

 17. 34

  Tja, beschamend. Zo kan men wel bezig blijven. Misschien is het een antwoord op het feit dat Breughel (tot mijn grote verrassing, en wie weet grootste Belg) in de Nederlandse lijst opdoemde…
  Ben erover aan het denken om iets te posten rond deze Grootste Grap.