Een mysterieus cocaïnevliegtuig, dat vorige week zondag 13 juli verlaten werd gevonden op Lungi Airport met 750 kilogram cocaïne aan boord, heeft Sierra Leone volledig in haar greep. De lang verwachtte uitslagen van de lokale verkiezingen van 5 juli jongstleden, die vandaag officieel zullen worden gemaakt, zijn plotsklaps niet interessant meer. Iedereen is ‘high’ van het cocaïneschaal dat zich over de overheid dreigt uit te vouwen.
Wat is er gebeurd? Zondagnacht, 13 juli, vlak voordat het vliegtuig van President Ernest Bai Koroma zou landen, cirkelde er een onbekend vliegtuig boven de luchthaven rond. Het kreeg pas toestemming te landen nadat de hoogste luchthavenautoriteit was opgetrommeld en er een team klaar zou staan om de inzittenden te onderscheppen. In theorie, want toen het vliegtuig uiteindelijk landde, hadden de inzittende genoeg tijd om weg te komen. Ze lieten een vliegtuig vol met cocaïne achter. Straatwaarde: tussen de 200 en 300 miljoen euro, in Europa. Dat is dus nogal wat geld om zo onhandig mee om te springen, zeker als je je bedenkt dat het vliegtuig was uitgerust met GPS, dus in het donker kon landen en dus willekeurig welke verlaten plek in Sierra Leone (die er te over zijn) had kunnen uitkiezen als eindbestemming.
Vreemd genoeg kozen ze voor de nationale luchthaven, waar toevallig net op dat moment ook de president aankwam, die stante pede de beslissing nam hoogstpersoonlijk de leiding over het onderzoek op zich te nemen. Binnen een paar uur waren er 58 personen gearresteerd, waaronder een hele hoop Zuid-Amerikaanse maffioso, politie agenten en officieren, en werden de Vice President, de minister van aviatie en Sierra Leone’s bekendste profvoetballer Mohamed Kallon door de kranten beschuldigd van betrokkenheid.
Een doos met 40 kg cocaïne verdween spoorloos van de plaats delict en werd teruggevonden in het staatshuis. Alle zogenaamde bewijzen van betrokkenheid wijzen in de richting twee ministers die toevallig genoeg vorige week, vlak voordat de ‘mysteryplane’ in Sierra Leone neerdaalde, van de president te horen hebben gekregen dat hun positie in het geding is.
Intussen werd een nieuw bord met presidentverering op het meest cenrale punt – de Cotton Tree – in de stad neergezet, drukt de president er vandaag een drugsnoodwet door die helemaal door hemzelf is opgesteld, en heeft hij er nu naast persoonlijke leiding over het nationale leger ook de leiding over de politiemacht bij. De uitkomst van deze optelsom: de president heeft in twee weken tijd een grote portie persoonlijke macht weten te vergaren. Of dat gaat toenemen laat zich raden, want de kranten vergeten zich nu af te vragen of de verkiezingen wel of niet democratisch verlopen zijn. Het antwoord is overigens nee, als je echt objectief nieuws wil horen. Misschien kijk ik teveel naar Hollywood-films, maar je zou bijna ideeën krijgen van dit hele ‘mysteryplane scenario’….
De verkiezingscommissie is overigens afgelopen maandag al begonnen met het openbaar maken van de resultaten, tegen haar eigen berichtgeving in, want het zou pas vandaag zijn, maar wie zit er nou nog op te letten? Tussen neus en lippen door werd er op de radio melding gemaakt dat het opkomstpercentage 38,3% was. De rest van de kiezers is uit angst niet gaan stemmen, wat naar mijn idee wel een beetje belangrijker is dan een cocaïnevliegtuig. Het heeft er dus alle schijn naar dat de verkiezingsuitslagen in alle rust ins blau hinein terecht gaan komen. Net als de ministers en andere politici die niet meer bruikbaar zijn tezamen met de cocaïne ergens spoorloos van het toneel zullen verdwijnen. Een trend voor noodwetten gemaakt door de president is gezet. Lang leve de democratie!
Reacties (7)
vive le president! toch?
Te veel lading in de neus
Kijk, als we dat in België nu ’s ZO oplosten !
Ik doen mee !
Het gerucht gaat dat rita V ( navigator ) en Ayaan H als piloot hebben meegewerkt, helaas verraden door ene Geert W.
Niet Geert W was de verader maar drie nog onbekende leden van zijn fractie…
Het lijkt wel een Chavez stunt