Closing Time | Queen

Foto: Ted (cc)
Serie:

Van sommige helden weet ik niet precies meer wanneer ze zich in mijn muzikale hart hebben genesteld. Queen is er daar één van. Het was ook de eerste die altijd gebleven is.

Mijn broer had een Best Of-album dat ik op een gegeven moment begon te draaien. Minus Bohemian Rapsody (aan het begin) en We are the Champions (aan het eind). Die waren toen al zo grijs gedraaid dat ik ze oversloeg, wat gezien de posities op de LP dus ook makkelijk kon. Van die plaat is Don’t Stop Me Now de onbetwiste favoriet, met Good Old-Fashioned Loverboy als goede tweede.

Maar wanneer ik echt fan werd weet ik dus niet meer. Misschien kwam het door de film Highlander (There can be only one!), die ik geweldig vond en waarvoor Queen een paar nummers schreef. Hoe dan ook zat ik bij het overlijden van Freddie Mercury te janken voor de tv, ook al wisten we dat het eraan zat te komen.

Vreemd genoeg vond ik zijn solo-cd nogal een aanfluiting, die van Brian May trouwens ook. Hoewel ze vaak een hoop gezeik hadden onderling, was er blijkbaar toch echte magie tussen die twee. Daar zijn wel een paar leuke anekdotes over. Zo wilde Brian eigenlijk niet meezingen met Death On Two Legs, vanwege de hatelijke tekst. Overigens een geweldig nummer om op te zetten als je de pest over iemand in hebt. En Freddie heeft de akoestische gitaarakkoorden op Crazy Little Thing Called Love zelf ingespeeld, omdat hij niet wilde dat Brian er met zijn ingewikkelde sausje over zou gieten.

Ik zou bij God niet weten wat mijn overall favoriete nummer van Queen is. Het leuke is juist de enorme variëteit aan genres die ze hebben aangetikt. Van stevige rock tot folkmuziek en van uitzinnige mini-opera’s tot ronduit jolige liedjes.

Maar omdat het eigenlijk altijd over Freddie en Brian gaat heb ik gekozen voor een John Deacon-nummer. Ook vanwege de fantastische clip natuurlijk, het oog wil ook wat. John is overigens ook verantwoordelijk voor o.a. You’re My Best Friend en Another One Bites The Dust. Deze bescheiden man heeft eigenlijk nooit de credits gehad die hij verdient, maar daar is hij zelf ook een beetje debet aan. Inmiddels heeft hij zich teruggetrokken uit het publieke leven en treedt helaas niet op met Brian, Roger en Adam Lambert (die naar mijn idee, als er toch íemand moet zijn, best een waardig opvolger is van Freddie). Het schijnt dat John nooit over de dood van Freddie heen is gekomen.

Reacties (6)

#1 Quintana

Het beste nummer van Queen is zonder meer Somebody to love. Een schitterend stuk over een diepgevoelde wens die ieder mens zal herkennen.

  • Volgende discussie
#2 gbh

@1: Queen heeft wel meer beste nummers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 KJH

Seven Seas of Rhye.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joop

Innuendo is voor mij het beste nummer. De tekst is zo sterk! Met Spaanse gitaar en andere mooie intermezzo’s.

Nummer twee is voor mij Miracle. Tuurlijk kunnen we alles beredeneren en is de tekst bijna gospel. Maar de verwondering over de kleine dingen in het leven …

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 KJH

@4: Jij bent. Jij moet haast wel zijn. Van *na* 1980. Dat zijn allebei heel late Queen nummers (en, naar mijn mening, zeker niet de beste).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 beugwant

Een ander John Deaconnummer. Noem het een grensgeval, want uit 1980:
https://www.youtube.com/watch?v=0Jt5qzY98Fs

  • Vorige discussie