En nu wordt Elvis Costello ook al gecancelled. Nou niet helemaal, er wordt een song van hem door de BBC gecensureerd. Namelijk het nummer Olivers’s Army, afkomstig van de elpee Armed Forces uit 1979.
En dat nummer wordt gecensureerd vanwege de politieke stellingname in die song, geschreven tijdens het confict / de problemen, met Noord-Ierland immers, nee, het is vanwege het woord ‘nigger’. (‘Mijn grootvader werd toen zo genoemd’, zegt Costello) En dat woord kan niet meer. Kan nu niet meer. Nu klinkt er een piep op de plaats waar dat n-woord stond. Ben je gelijk ook het hele ritme kwijt van dat nummer. Nu klinkt het verminkt. Geen wonder dat Costello dan nu ook zegt:’ Draai het hele nummer gewoon niet.’
Een paar jaar geleden liep ik over de Bebelplatz in Berlijn. Daar is onder de grond dat monument ter herinnering aan de boekverbrandingen die daar plaatsvonden in 1933. Alle Entartete Literatur ging op dat plein in vlammen op: er werden vanuit een ideologie boeken verbrand die niet pasten in het plaatje.
Je keek op de Bebelplatz zo de diepte van een kelder een bibliotheek in waarin alle boekenplanken spookachtig leeg waren. Er stond geen boek meer in. Opgeruimd staat netjes.
Reacties (2)
1979. Geleen. Pinkpop, linker podium. Tijdens het optreden van Elvis Costello & the Attractions komt een hoosbui over. ‘Jullie nat, dan ik ook nat,’ moet Costello gedacht hebben en hij ging, terwijl hij verder op zijn Jazzmaster speelde, in zijn knalroze pak languit op de drijfnatte rand van het podium liggen. Het publiek kon dat wel waarderen.
Desondanks heeft Costello niet de brede waardering gekregen die hij met zijn oeuvre eigenlijk wel verdiend heeft.
En ik dacht dus dat het Joe Jackson was die van verre, verre, afstand te zien was in zijn roze pak, maar het was dus Elvis Costello, een jaar eerder.