Closing Time | Nirvana & Joan Jett

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Twintig jaar na de dood van Kurt Cobain, in april, werd Nirvana eindelijk nog eens opgenomen in de Rock ’n Roll Hall of Fame. Bij die gelegenheid trad de rest van de band op met diverse vocalisten. Joan Jett (yeah!) nam Smells Like Teen Spirit voor haar rekening.

Reacties (5)

#1 stoethaspel

En dan keihard vals zingen. Dank voor het delen…

  • Volgende discussie
#2 Christian Jongeneel

@1 Ja, dat was mij ook opgevallen, maar dat heb je met dit soort nauwelijks gerepeteerde live performances.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 gbh

@2: Is gewoon de geluidskwaliteit die ruk is :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 stoethaspel

@2

Wat toch gek is, gezien de bekendheid van het nummer. En ook wel een beetje lullig, want ze zingt gewoonlijk beter dan deze uitvoering doet vermoeden.

@3

De geluidskwaliteit doet niets af aan het feit dat ze vals zingt. Brak geluid kan nog heel veel charme brengen, vals zingen eigenlijk niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Krekel

À propos …

Zowel het hoesje van Nirvana’s tweede studioalbum (Nevermind) als de titel van het derde studioalbum (In Utero) verwijst onmiskenbaar naar de toestand van de baby in de baarmoeder.

Ik weet niet of ze het bewust zo wilden zeggen, maar ze hebben dan in elk geval toch onbewust een verband opgemerkt tussen de toestand ‘nirvana’ zoals boeddhisten dat nastreven, en de toestand van de baby in de baarmoeder.

In tegenstelling tot wat veel mensen in het westen denken is nirvana (of, eigenlijk: parinirvana*) namelijk geen niet-bestaan, maar juist een eeuwig bestaan, zij het zonder spanningen als gevolg van het uitdoven van de ‘zelf’ en alle verlangens. Erg vergelijkbaar met de prenatale toestand dus, toen we nog geen gevoel van ‘zelf’ ontwikkeld hadden, en ook niet de kans kregen om ooit honger, kou, angst of eenzaamheid te ervaren – en dus ook nooit de kans kregen om te verlangen naar voedsel, warmte, bescherming of gezelschap – omdat we er nu eenmaal letterlijk in baadden.

Boeddhisten, zou je dus redelijkerwijs mogen veronderstellen, streven bewust of onbewust een terugkeer naar de baarmoeder na … en dat is, intellectueel of intuïtief, hoe dan ook scherp opgemerkt van de band Nirvana.
_____
* nirvana bereik je reeds bij leven, parinirvana is het ‘uiteindelijke nirvana’ dat je vervolgens bereikt wanneer je lichaam sterft …

  • Vorige discussie