Closing Time | Front 242 – Headhunter

Foto: Ted (cc)
Serie:

Gisteren postte ik hier een video van de Revolting Cocks, een samenwerkingsproject van muzikanten van onder andere Front 242. Front 242 zelf heeft het naar mijn idee ook echter verdiend een keer te functioneren als dagafsluiting. Deze Belgische formatie begon in 1981 en kan gezien worden als één van de pioniers van de elektronische muziek, samen met namen als Kraftwerk en Jean Michel Jarre. Hierbij één van hun bekendste nummers, “Headhunter”, uit 1988, met een bizarre clip waarin de hand van Anton Corbijn duidelijk te herkennen is. Eigenlijk is het het beste het nummer te beluisteren op de plaat waar hij vanaf kwam: Front By Front. Ik beschouwde dat zelf altijd al als artistieke hoogtepunt van de heren, en als ik Google zie ik dat ik daar niet alleen in sta. De plaat luistert als een bijzonder geraffineerde 12″ versie van het nummer en de B-kant ‘Welcome to Paradise’ en hamert, klopt en klettert de elektronische wereld de huiskamer in. Stilzitten: heel erg moeilijk. Latere elektronische muziek mag daarbij dan wat smoother zijn, het is er luisterend naar deze plaat over het algemeen zeker niet meer geraffineerd op geworden. Dit mag oud zijn, het blijft vers smaken.

Reacties (6)

#1 Hans Verbeek

Bedankt

  • Volgende discussie
#2 Micowoco

Fijn nummer

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 okto

Ik herinner me deze nog, uit 1986. Vond ik eigenlijk beter.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Micowoco

Ik kan me de tijd nog herinneren dat de Belgische muziekpers Front 242 *haatte*, ook al waren ze toen muziekexportproduct nummer 1, maar ja, die journalistjes zaten nog in hun Neil Young/Bob Dylan fase. Zo is het lot van voorlopers. Headhunter is ook wat profetisch en gaat over hoe marktdenken ons leven zou gaan beheersen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 okto

@4:

maar ja, die journalistjes zaten nog in hun Neil Young/Bob Dylan fase.

Ha ha volgens mij zitten veel van die pop”journalisten” dat nog steeds, eeuwig blijven hangen in jeugdsentiment.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Rigo Reus

Lekker strak nummer, klassiek refrein.

  • Vorige discussie