Closing Time | Dokter Bernhard

Foto: Ted (cc)
Serie:

Afgelopen maandagavond zaten mijn vrouw en ik te kijken naar zo’n clickbait-programma, maar dan op de televisie. Het ging over TopPop, dat populaire programma uit de jaren zeventig en tachtig. Het is niet echt mijn format, allerlei mensen/persoonlijkheden/celebreties verschijnen in beeld die dan een eind weg kletsen over wat ze zich herinneren of over de net vertoonde clip van een artiest. (Maar wie zijn die mensen? Wat is hun autoriteit?) En het is, M&M, zijn al wat ouder, natuurlijk jeugdsentiment. TopPop, presentator Ad Visser en het ballet van Penny de Jager als de artiest van dat moment geen clip had, of niet aanwezig was.

Op een gegeven moment was het tijd voor Bonnie St. Claire met haar Nederlandstalige hit Dokter Bernhard. Een dramatisch verhaal in een song gevat. Mijn vrouw haalde nog een herinnering op aan TopPop. Zij had het singletje, ze was fan van het programma, en wilde het altijd zien. Maar haar moeder sproeide soms met een giftige spuitbus in huis, om insecten te doden. En zolang die kwade damp daar hing, mocht je de huiskamer, waar de televisie stond, niet in. Dus stond ze dan buiten in de tuin, haar neus tegen de ruit gedrukt, kijkend naar TopPop om maar niets te missen. Dokter Bernhard, zo ver weg.

Maar het leermomentje kwam iets later. Het liedje Dokter Bernhard was helemaal niet van Bonnie St. Claire. Het was een cover. Van een man, een Ier. En in het origineel was de dokter een zuster. Dokter Bernhard was Zuster Mary. Het tranentrekkend drama, de dood, wachtte evengoed aan het eind.

Reacties (5)

#1 okto

Maar het leermomentje kwam iets later. Het liedje Dokter Bernhard was helemaal niet van Bonnie St. Claire.

Merkwaardig leermomentje. Er bestaan volgens mij helemaal geen liedjes die WEL van Bonnie St. Claire zijn. Sowieso was het destijds onder nederlandstalige artiesten schering en inslag om werk van anderen te jatten en dan van een Nederlandse tekst te voorzien. Voor de rest van het werk van St. Claire was vooral manager Peter Koelewijn verantwoordelijk als schrijver/componist.

Overigens mag het van mij in closing time wel ietsje minder braafjes allemaal. Het zakt wel erg af hiermee, vind ik. Ik heb niet het idee dat er nou iemand zit te wachten op gejatte liedjes van Bonnie St. Claire. Maar misschien vergis ik me daarin.

  • Volgende discussie
#1.1 Rigo Reus - Reactie op #1

Minder braaf? Dat kan. Ook al denk ik dat Shane binnenkort dingend ook een Zuster Mary nodig heeft.
https://www.youtube.com/watch?v=1_xZGoYU1eg

#2 Frank789

Ik heb dat Beste van Toppop wel eens gezien en vroeg me diverse keren af of die mensen/persoonlijkheden/celebr i ties niet veuls te jong waren om dat wat ze bespreken bewust te hebben meegemaakt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 beugwant - Reactie op #2

Je bent daarin zeker niet de enige. Top/Dieptepunt was een of ander de dubbele grammofoon bespelend kind dat ten tijde van de uitzending nog vloeibaar was. De naam is niet blijven hangen.
En inderdaad. Penny de Jager. Die lange danseressenbenen hebben mij aardig verpest, en waren vaak veruit te prefereren boven een of andere Ierse baardaap, waar ik nog steeds te jong voor ben.

Wat die gif spuitende moeder betreft: die wilde natuurlijk gewoon niet dat dochterlief naar die zondige zooi keek. Zo moest ik altijd maar hopen dat er niet tegelijkertijd iets op de Pruus was, wat vader -die Monty Python en Koot en Bie ook niet begreep- dan wilde zien. De komst van een grote kleurentelevisie, waardoor het oude zwartwitje naar mijn jongenskamer verkaste, werd werd dan ook niet vanwege de technische vooruitgang bejubeld, maar vanwege de toegenomen zelfbeschikking.

#3 Co Stuifbergen

En speelt Ron Brandsteder de dokter?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie