Closing Time | David Knopfler

Foto: Ted (cc)
Serie:

Als het op feestjes over muziek gaat, kan ik altijd wat hoon oogsten door te beweren dat de eerste twee albums van Dire Straits tot het beste van de gitaarmuziek behoren. Daarna verliet David Knopfler de band en ging zijn broer Mark vol op het kitschorgel dat inmiddels leidt tot solo-albums die niet om aan te horen zijn. Maar op die eerste twee platen hoor je dus twee broers die tot op de milliseconde op elkaar zijn ingespeeld. Mark zingt en speelt de leadgitaar, terwijl David tegelijkertijd ritme speelt en een tweede lead die af en toe naar de voorgrond wandelt (zoals hier). Af en toe echoot dat oude geluid nog door in het solowerk van David, zoals hierboven.

Reacties (5)

#1 Mclovin

Nostalgie. Een van de eerste albums die ik op cassette copieerde…de kunst was om zo min mogelijk ruis te creeren bij de copy omdat dat echt irritant was bij de intro van het eerste nummer….mijn god…..das lang geleden….

  • Volgende discussie
#2 sikbock

@1: dat eerste album heb ik vroeger ook veel geluisterd maar gek genoeg deed de post van Jongeneel me direct denken aan Bruce Springsteen en de eaststreet band. De knopflers zijn instrumentaal wat virtuozer, maar hebben hetzelde soort ontwapenende onbeholpenheid over zich dat maakt dat ik – net als voor springsteen- een zwak voor ze heb.

Over die onbeholpenheid gesproken: kijk deze versie van springsteens “river” maar eens en hoe hij daar onbeholpen een wat meer artistieke draai aan poogt te geven. Het was niet voor niets dat hij de opbrengsten van de concerten tot 1989 gelijkelijk verdeelde tussen hem en de leden van de eaststreetband.

https://youtu.be/QHfdYaMksn0

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 McLovin

@2: een van de weinig nummers waar ik tot op de dag van vandaag nog kippenvel van krijg….ooit wel es een docu gezien over zo een troosteloze streek in de VS; blue collar labour, Miller beer, 80’s pick up trucks, roest, stof, typische houten sub-urbia huizen overdekt met afbladerende verf, base ball caps…..wat een toffe ellende waar 90% zich niet aan kan onttrekken. Ben ik altijd dankbaar dat ik het geluk heb gehad het beter te treffen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 sikbock

@3: de teksten van springsteen spreken mij ook erg aan. Ik wil hier de post over de direstraits niet kapen, maar als je er (ook) van houdt hier een link naar een fameus concert uit 1975 in the hammersmith odeon in Londen uit 1975: https://m.youtube.com/playlist?list=PLIveWZmYDjBm6jqCbGQzI3MMdnpM_AzjF

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Frank789

Jeetje, wat lijkt die stem op die van zijn broer…

  • Vorige discussie