Clinton haalt uit naar Obama: Shame on you

If she wins Texas and Ohio, I think she will be the nominee. If you don?t deliver for her, then I don?t think she can be. It?s all on you.

Amerikaanse vlag 2008 (Foto: Arnoud Boer)Aldus Bill Clinton. Het is erop of eronder voor Hillary Clinton op vier maart, als er twee belangrijke voorverkiezingen zijn in Ohio en Texas. De laatste peilingen moeten haar zorgen baren: in een week tijd is haar voorsprong in Ohio geslonken van een voorsprong van veertien naar acht procentpunten. Een halvering van de steun, terwijl er nog bijna anderhalve week te gaan is. Hetzelfde gebeurt in Texas. Het is een vergelijkbaar patroon van de laatste tien voorverkiezingen: Obama laat zijn gezicht zien en hij verplettert Hillary Clinton.

De senator uit New York haalde gisteren opeens fel uit naar aanleiding van een folder van Obama. Ze beschuldigde hem van smerige campagnetactieken:

Shame on you, Barack Obama.

Een kat in het nauw maakte rare sprongen?

Geld
De sponsors van Clinton maken zich grote zorgen over het ineffeciënt uitgeven van miljoenen dollars, meldt de New York Times. Veel geld gaat naar dure campagnestrategen:

We didn?t raise all of this money to keep paying consultants who have pursued basically the wrong strategy for a year now. So much about her campaign needs to change ? but it may be too late.

De krant meldt zelfs dat kleine cateraars erg lang moeten wachten totdat Hillary Clinton de rekeningen betaalt. Het zal niet voor niets zijn geweest dat de senator uit New York haar eigen campagne 5 miljoen dollar moest lenen.

Strategie
Waar Barack Obama vanaf het begin met succes geclaimd heeft dat hij de kandidaat van verandering is, bleef Hillary Clinton op haar ervaring hameren. Die strategie heeft niet kunnen voorkomen dat Obama momentum heeft gekregen in de voorverkiezingen. De twijfel over haar campagne was erg groot. Clinton´s campagnemanagers konden niet eens worden over de stijl: de aanval of de verdediging. Het inzetten van haar man en voormalig president Bill Clinton pakte verkeerd uit. Nu op het laatste moment besluit Hillary Clinton om toch een hardere aanpak te volgen. Dit lijkt erop te duiden dat ze wanhopig begint te worden. De strategie om uit te stralen dat ze toch wel gaat winnen heeft gefaald.

Murphy´s Law
Als dingen fout gaan, dan gaat ook alles fout. Afgelopen dagen werd de eerste kansrijke vrouwelijke Democratische kandidaat getroffen door een aantal ongelukken. Eentje letterlijk, waarbij een motoragent overleed die voorop reed bij een colonne van Clinton. Daarnaast viel de aanval op het vermeende plagiaat in de toespraken van tegenstander Barack Obama in het meest recente Democratische debat in het water.

Hillary Clinton zal in Ohio en Texas moeten winnen om in de race te blijven, maar het is nu echt vijf voor twaalf. Lukt het haar om, net als haar man Bill in 1992, om de comeback kid te worden?

Clinton haalt uit naar Obama: Shame on you

  1. 1

    Het zou goed kunnen zijn dat Obama steunt verwerft door op het oog minder mee te doen met politieke spelletjes, meer aandacht voor zaken buiten de politieke arena’s en handreikingen naar tegenstanders. Dat zou verklaren waarom het hameren op ervaring niet werkt. Want dan is het echte verschil, die van manieren en wijze van optreden en verwijzing naar ‘ervaring’ zou suggereert, dat wat dat betreft bij Clinton alles hetzelfde blijft.