Cliniclowns on Tour brengen humor in rampgebieden

De Cliniclowns beginnen medio 2011 aan hun eerste wereldwijde tour Laughing Against the Pain. De precieze tourdata zijn afhankelijk van eventuele rampen en oorlogen. De organiserende stichting Cliniclowns on Tour werd opgericht nadat cliniclown Edgar Kreukel de verschrikkingen van de aardbeving in Haïti op TV zag. “Ik zat naar de televisie te kijken en zag alleen maar huilende mensen en ik dacht: dat moet toch vrolijker kunnen?”

Al gauw wist Kreukel een team van gelijkgezinde clowns op te trommelen. Ze reisden af naar Pakistan en daarmee was de stichting geboren. Het idee is simpel: de Cliniclowns on Tour passen hun voorstellingen aan aan de thematiek van het rampgebied. “Mensen moeten zich wel kunnen inleven in de grappen natuurlijk. Het is jammer dat er al een tijd geen grote catastrofe zoals die tsunami is geweest, want daar kun je zulke leuke dingen mee doen! Dan tover ik bijvoorbeeld een ballon van achter een opgezwollen lijk tevoorschijn, nou, dan moet je die gezichtjes eens zien oplichten!”

Kreukel heeft zich gewapend tegen eventuele kritiek. “Nederlanders hebben natuurlijk een lange traditie in het sturen van geld, artsen en hulpgoederen. Je hoort mij ook niet zeggen dat we daarmee op moeten houden. Maar er is véél te weinig aandacht voor niet-fysieke aspecten.” Kreukel vindt het een schande dat er niet meer aandacht is voor de rol van lachen bij het oplossen van posttraumatische stresssymdromen. “Je kunt zo veel later leed voorkomen door er vroeg bij te zijn.” Kreukel heeft bij de VN helaas nog niet de handen op elkaar gekregen voor zijn doelstelling om ‘een stukje humor’ in de herziene Milleniumdoelstellingen te verwerken.

Over de mogelijke werkgebieden kan Kreukel nog slechts ‘met natte vingerwerk’ iets zeggen. “Nieuw-Zeeland zal gedateerd zijn tegen de tijd dat we starten, maar misschien is Libië een leuk beginnetje.” De clown is blij met zijn geesteskind, maar neemt het zichzelf kwalijk dat hij het niet eerder bedacht. “Als wij in 2001 al hadden bestaan, had de war on terror een stuk vrolijker gezicht gekend.”

Reacties zijn uitgeschakeld