Chinese generaal ontdekte Amerika

De nieuwste oude kaart van de wereld (Reuters)
Stop de persen! Gooi de geschiedenisboeken op de brandstapel! Amerika is helemaal niet ontdekt door Columbus. De Chinese generaal Zheng He ontdekte Amerika al zeventig jaar eerder, tijdens een rondreisje door de Pacific. En hij gaf een onderknuppel meteen de opdracht er een kaart van te maken. De kaart, in 2001 gekocht voor 4000 Yuan door een Chinese verzamelaar, is opmerkelijk staaltje. Zo voer de Chinese vloot kennelijk al het begin van de vijftiende eeuw door de Middelandse zee, zijn de kusten van Europa uitgebreid bevaren, en was men op de hoogte van het bestaan van Nova Zembla. En zien we daar de Noord-Oost polder ingetekend?

Note to self: Les 1 Michiel: Als je een vaag gevoel hebt dat je dit al eerder hebt gelezen, dan was het waarschijnlijk gewoon op Sargasso. Dit gaat bier kosten op de volgende redactieborrel….

 1. 3

  [img]http://img61.imageshack.us/img61/3084/chinamap1la.jpg[/img]
  Hmm, ik kan de Noord-oostpolder niet helemaal ontdekken, maar dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat ik het hele IJsselmeer niet kan ontdekken. Maar goed, dat kan allemaal nog wel, lijkt me.. Zo te zien ligt de Waddenzee tot aan Noord-Frankrijk..

  Maar lag Denemarken in die dagen nog vast aan Zweden? En Portugal een flink stuk op zee? Lag Engeland in de mist toen ze langsvaarden? Goedverdoeme?

 2. 5

  @boterham1: Dat zou best wel eens correct kunnen zijn! In die tijd was er nog geen Zuider- en waddenzee en lag de kustlijn een stuk verder richting de zee. Althans dat is wat ik op de lagere school geleerd heb.

 3. 7

  Het verhaal gaat dat de Portugezen de grote kaartbezitters waren (topste secret van in die tijd), en derhalve Colombo met vrij gerust hart op weg stuurden.
  Maar niet aan Dan Brown zeggen of er ligt weer een draak van een boek in de winkel ;-)

 4. 8

  Is inderdaad hetzelfde onderwerp als van een paar dagen geleden. Het is op dit moment ook op alles (jeugd)journaals.

  Overigens is er toch iets geks met al die oude kaarten want er lijken gemeenschappelijke bronnen te zijn. De Piri Reis kaart is een beroemde.

 5. 9

  als ik weer een andere mythe moet geloven, vraag je je af hoe antartica zo mooi getekent kon worden (en die 3 km ijs opeens gebleven zijn, hadden ze radar of zo in die tijd?)

 6. 11

  @Beau: Nieuw Gevondenland zelfs.

  @BINGO: Je hebt de link van HansR gevolgd? Moet je voor de grap ook even op de “back” button helemaal beneden klikken, krijg je nog meer verbazingwekkende verhalen te lezen!