Chinees bedrijf het groenst

Dat China en milieuvriendelijk produceren toch samen kunnen gaan bewijst het computerbedrijf Lenovo. Dit kwartaal riep milieuorganisatie Greenpeace het bedrijf uit tot het groenste electronicabedrijf. Doorgaans kan alles wat in China wordt geproduceerd bijna ongezien worden geclassificeerd als milieuonvriendelijk: dubieuze grondstofwinning (zoals illegale houtkap en roekeloze mijnbouw) en inefficiënte productiemethoden waarbij grote hoeveelheden grondstoffen en energie worden verspild bepalen het beeld van de Chinese industrie. Maar niet bij Lenovo, dat in 2005 van IBM de PC divisie overnam, waar nu o.a. gebruikte pc’s weer worden teruggenomen. ‘Gezien de groeiende berg computerafval in China is het hartverwarmend dat een Chinees bedrijf de koppositie neemt, en de verantwoordelijkheid neemt voor haar eigen afval’, zegt Iza Kruszewska van Greenpeace. (OneWorld). Het computermerk van reclameboys en andere mensen met opzichtige brilmonturen: Apple scoort wederom het laagst op de Green Electronics Guide, …uuhh? what a bummer…

 1. 2

  Ehm, niet om het een of ander, maar op die lijst van Greenpeace is nogal wat af te dingen.

  Bij het samenstellen ervan zijn ze simpelweg uitgegaan van datgene dat op de websites van de desbetreffende fabrikanten vermeld stond over wat ze aan milieu doen in plaats van daadwerkelijk onderzoek te verrichten.

  Zo kwam in het eerste onderzoek Dell bijna bovenaan uit en Lenovo onderaan, simpelweg omdat Dell een heel kletsverhaal hield over recycling en Lenovo er niets over zei. Inmiddels is dat dus kennelijk anders.

  Voor meer info hierover check Business Week.

  Voor een afwijkende lijst met “groene” computers zie:

  http://www.epeat.net/