Chavez houdt grip op Dominica

,
Roseau, de hoofdstad van Dominica (Foto: Flickr/Lucius Kwok)

Deze vrijdag waren er parlementsverkiezingen op Dominica, een Antilliaanse eilandstaat met 72.000 inwoners, die het voor een belangrijk deel moet hebben van de bananenexport. Als voormalige Britse kolonie genoot het daarbij tot voor kort een bevoorrechte positie op de Europese markt. Tegenwoordig leunt het op hulp uit Venezuela.

Omdat de prijs voor die hulp niet zo hoog is, lag het voor de hand dat de Dominicanen hun premier Roosevelt Skerrit zouden herkiezen. Hetgeen ze deden. Zelfs oppositieleider Ron Green slaagde er niet in zijn zetel te behouden. Buurlanden haastten zich de winnaar te feliciteren.

De hulp van Chavez is zo genereus dat Dominica zelf de sinterklaas kan uithangen. Buurlanden Antigua en Anguilla kregen in de afgelopen weken miljoenen dollars, hetgeen zij ontkennen. Het blijft natuurlijk gerommel in de caraïbische marge, maar een opmerkelijk verschijnsel is het wel: je loyaliteit verkopen en van de opbrengst proberen andermans loyaliteit te kopen.

Reacties (2)

#1 Bismarck

Die hulp aan Anguilla vind ik wel heel opvallend, Officieel hoort dat nog bij het VK. Voel je de Sun-kop al: “VK accepteert ontwikkelingshulp Chavez!”

  • Volgende discussie
#2 H.van Sambeek, Uitgeest

IK hoop, dat Sam Rafael gekozen is. Lijkt mij een juiste man voor dit arme land.Heb hem toevallig gesproken tijdens de verkiezingsstrijd daar op Dominica, toen ik daar op vakantie was.

  • Vorige discussie