Charmante Sjarapova doneert 100.000 dollar aan nabestaanden van Tsjernobyl

SjarapovaTennisster Maria Sjarapova is 14 februari benoemd tot ambassadeur van de UNDP, het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties. Onder het toeziend oog van Ad Melkert, tweede man bij UNDP, tekende ze het contract met een symbolisch salaris van één dollar per jaar. De bescheiden ceremonie speelde zich af in het hoofdkwartier van de VN te New York.

Er hangt een gespannen sfeer in de perszaal van de Verenigde Naties. Normaal gesproken luisteren de dames en heren van de United Nations Correspondence Club (UNCA) omstreeks dit tijdstip naar de noon briefing van de Secretaris-Generaal. Vandaag is alles anders. “Toen George Clooney hier was, zat de hele zaal vol met vrouwen,” roept een journalist van Al Jazeera. “Maar moet je eens kijken wie nu in de zaal zitten.” Inderdaad, de mannen zijn vandaag ver in de meerderheid. Allemaal lijken ze licht gespannen, hun klamme handen laten vochtige plekken achter op de vellen notitiepapier. Fotografen houden de camera nerveus in de aanslag. Dan treedt ze binnen, 19 jaar oud, indrukwekkend lang. En hoewel ze al twaalf jaar niet meer in Rusland woont, straalt het Oost-Europese nog steeds van haar af.

Binnen een halve minuut weet ze zich de hemel in geprezen door Ad Melkert. “De reden dat we hier aanwezig zijn, is de gulheid van Maria Sjarapova,” opent hij. “Bedankt dat je ons eerst wist te betoveren met je tenniskunsten, en nu voor het helpen van hen die het zo hard nodig hebben.” Sjarapova is verre van op haar gemak. Onwennig zit ze in het midden, haar blik geconcentreerd op de tafel voor haar. Af en toe kijkt ze vluchtig de zaal in. Elke oogopslag in die richting moet ze bekopen met een zee van lichtflitsen. Om zich toch een houding te geven, knikt ze af en toe instemmend naar Melkert.

Melkert spreekt van een spannende tijd met serieuze uitdagingen. “De wereld is nu halverwege de periode voor de millennium ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, 2015 komt steeds dichterbij,” waarschuwt hij. “Nog steeds hebben een miljard mensen glas drinkwater onder handbereik. Twee miljard mensen moeten zonder elektriciteit leven. UNDP is dankbaar dat Maria zich voor deze doelen wil inzetten,” zegt Melkert tot besluit.

Na het tekenen van de papieren mag Sjarapova haar zegje doen. Haar opening is zo doeltreffend als haar services: “Fijne valentijnsdag allemaal.” De zaal smelt. De jonge tennisster lijkt het door te hebben en houdt ontspannen een speech over haar ouders die vluchtten voor de straling van Tsjernobyls ontplofte kernreactor. Ze vertelt dat ze vroeger droomde op Wimbledon te tennissen, maar dat ze een ‘amazing opportunity’ als deze zou krijgen, had ze nooit gedacht. “Normaal zie ik de Verenigde Naties alleen op televisie, nu zit ik zelf op zo?n stoel,” jubelt ze. De verslaggevers lachen schaapachtig met haar mee. Ze zeggen niets, maar het lijkt alsof ze met z?n allen verzuchten: “Wat een vrouw.” Sjarapova, inmiddels volledig in haar element, doneert in de naam van haar fonds 100.000 dollar aan de nabestaanden van Tsjernobyl. “Voor sporthallen, computercentra en ziekenhuizen,” licht ze toe. Als één van de weinige aanwezige vrouwen vraagt of ze bekend is met de vermeende boekhoudschandalen van de UNDP, wuift ze dat nonchalant weg. “Moeilijke vragen beantwoord ik nog niet, als ik wat meer ervaring heb wel.” Melkert glimlacht tevreden naar zijn nieuwste ambassadeur. Ze heeft een prachtig visitekaartje afgegeven.

Na afloop complimenteert een assistent Sjarapova?s PR-man met de ?geweldige opening?. De man haalt zijn schouders op, en zegt: “Ach ja, je moet ze ontwapenen hè.” Het is hem meer dan goed gelukt die kunst over te dragen aan zijn pupil. Op de persafdeling wordt nog lang over haar gepraat.

 1. 1

  Goed, en wat heeft dit Tennisdoosje nou toegevoegd? Misschien moeten ze in het vervolg voor belangrijke vergaderingen altijd een lekker ding een speech laten houden, dan is de essemblé misschien compleet. De vraag rest natuurlijk hoe we de vrouwen dan politiek betrekken.

 2. 2

  @ Spuyt12 100.000 dollar en media-aandacht voor vluchtelingen.

  Ik denk dat Goodwill Ambassadors noodzakelijk zijn, wil een organisatie wat aandacht genereren. Natuurlijk wil zal ze op politiek weinig tot niets toevoegen, maar het aantal donoren stijgt na haar aantreden waarschijnlijk gestaag.

  Simpelweg omdat we er meer van in de media terug gaan zien.

 3. 3

  Ze is wel lang, trouwens. Of toren ik met mijn 1 meter 93 ook boven haar uit?

  Goodwill ambassadeurs zijn prima. Maar als ik zo naar de filmpjes op jouw site kijk dan komt het me een beetje over alsof ze daar is omdat haar PR adviseur vond dat ze ook “iets” moest doen voor arme mensen.

  Maar goed. Het zal vast wel iets helpen. Jammer dat het nodig is en dat mensen niet aan de noodbehoevende mensen zelf geven maar aan de ramp die vertegenwoordigd wordt door het leukste koppie (en – vooral – alles wat wat eronder zit)

 4. 4

  Ik ben 1,89 en boven mij torent ze uit. Overigens draagt ze wel hakken van richting de vijf centimeter.

  Over haar persoonlijke motivatie, tijdens de persconferentie kwam ze oprecht over. Op de gang wat minder.. inderdaad.

  Uiteindelijk is het allemaal te herleiden op de media die helemaal gek is op beroemdheden.

  Welkom terug trouwens Spuyt12!