Chaitén en het klimaat

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
Chaitén in rustiger tijden (Foto: Flickr/gripe1976)

Spectaculaire plaatjes van de uitbarsting van de Chaitén in Chili gaan al een paar dagen de wereld over. En dat is goed nieuws voor klimaatsceptici, want de uitbarsting van de Pinatubo in 1991 bracht zoveel stof in de lucht dat de wereldtemperatuur een paar jaar meetbaar daalde. Genoeg om te zeggen dat de menselijke invloed te verwaarlozen is.

Ondanks de enorme askolom is de Chaitén vooralsnog bescheidener dan de Pinatubo, zodat op korte termijn geen invloed op het globale klimaat te verwachten valt. Bovendien leverden de gegevens van de Pinatubo juist extra bewijs van menselijke klimaatbeïnvloeding op.

Niettemin wordt de uitbarsting van de Chaitén met een beetje geluk nieuw koren op de molen van mensen als Reid Bryson, die denkt dat vulkanen de belangrijkste drijfveer zijn van opwarming. Klimaatsceptici grijpen immers elke strohalm aan om zich aan de wetenschappelijke consensus te kunnen onttrekken. Toch?

Reacties (3)

#1 Caoran

Als vulkanen de voornaamste bron van opwarming zijn hoe komt t dan dat de wereld ttv de opslag van onze huidige koolwaterstoffen (carboon oid)zoveel warmer was? Sinds die tijd hebben we er toch wel meer uitbarstingen gehad?

Verder baal ik als een stekker van dit bericht. 2 jaar geleden heb ik op 2km hiervandaan overnacht en geen aardschokje oid (wel op gehoopt, het gebied heeft de zwaarste geregistreerde aardschok id wereld ondergaan). Wel mooie foto’s en oneigenlijk goed weer maar niks zo imposant als dit.

  • Volgende discussie
#2 RB

Dit weer is te warm, dit weer is te koud… pffff. Doe eens een ander sprookje dan goudhaartje.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

@1: Ramptoeristje?

  • Vorige discussie