CDA verkiezingscongres, the American dream

Op de A2 wordt al aangegeven dat de parkeerplaats voor de RAI, alwaar het CDA haar congres houdt, vol zit. Via parkeerplaats en bus toch ter bestemde plaatse aangekomen.
Politiebusjes wijzen waar ik moet zijnIngeklemd tussen de woonbeurs en de SciFi en platenverzamelbeurs. Een actievoerder met een wit masker markeert de ingang. Binnenkomen is geen enkel probleem. Er staan wel twee beveiligingsmensen, maar die doen niets. Dat verklaart ook waarom later die Greenpeace mensen zo makkelijk binnen kwamen.
foto consumptiebonnen cdaJawel, we worden weer als pers erkend. Dit keer gelijk maar naar de perskamerEen koelkast met fris!!! Dan kan ik die rare bonnen weggooien. gevraagd.
Het pak met stukken voor vandaag is aanzienlijk dunner dan bij de VVD. Dat komt waarschijnlijk doordat de sessies met de 715 wijzigingsvoorstellen gisteren al waren. Alleen een kort lijstje met amendementen die geen 2/3 meerderheid haalden blijft over.

Het eerste deel van de plenaire sessie gaat over huishoudelijke zaken. Het t-shirt met het hoofd van Balkenende wordt gepresenteerd. Nieuwe voorzitter van het CDJA wordt voorgesteldDie ziet er net eender uit als die vorige!.
Maar dan wordt het al gelijk wat spannender.

Foto scherm met stemmingsuitslagDe kwestie van de twee kandidaatkamerleden van Turkse afkomst die van de lijst zijn afgehaald, komt aan de orde. De zaal is duidelijk wel akkoord met dit besluit en laat dit weten middels een stemming met handige stemkastjes. De uitslag verschijnt snel op het scherm.
Maar tevens geeft de vergadering aan dat er daardoor wel erg weinig allochtonen op de lijst staan. En willen ze een representatie zijn van de samenleving, kan dat toch echt niet.
Daarom wordt het voorstel ingediend om Nihad Eski, nu Tweedekamerlid, alsnog op de lijst te plaatsen. Het partijbestuur neemt dat in overweging. In de middag komt dit opnieuw aan de orde.
Na het behandelen van de amendementen wordt het verkiezingsprogramma goedgekeurdVernam ik later. Ik was de tijd vergeten en zat gezellig te kletsen met de mensen van het ANP in de perskamer. Dag Saskia, steek er nog 1 op..

Tijdens de lunch viel op dat er heel veel clubjes binnen het CDA zijn en dat die ook allemaal een eigen plek of tafel hebben. Kaderschool, jongeren, ouderenNog even en ze moeten op zoek naar een apart congrescentrum waar ze met zoveel rollators om kunnen gaan., platteland, etc… Je zag overal bordjesDag meneer Broks. Tjeemig, die wordt oud..

Na de pauzeDaar hebben we Mevrouw Jongerius van het FNV alweer! Die doet zeker ook een verkiezingstour in haar eentje. ging men eerst aan de slag met een aantal moties. De eerste reeks ging over een specifiek pardon van de groep asielzoekers van de oude lichting die nu nog steeds geen duidelijkheid hebben.
Een drietal verzoeken (voorbeeld) vroegen heel duidelijk om dit pardon. Deze werden echter niet door het bestuur gesteund. Er lag een alternatieve motie met voorzichtiger bewoordingen die wel de steun had.
De ondersteuners van de echte pardon-moties beriepen zich veel om de “humaniteit”. Het waren vaak mensen die heel direct met de asielzoekers te maken hadden.
De fractie, in de persoon van Maxime Verhagen, gaf echter geen milimeter toe. Ook hij beriep zich op diezelfde humaniteit.
Uiteindelijk liet men het op een stemming aankomen. De motie die de steun had van het bestuur werd aangenomen. De andere moties verworpen. Ondanks het feit dat de zaal heel duidelijk veel voelde voor de pardon-moties, was men gezagsgetrouw en volgde men de aanwijzingen van het partijbestuur. Heel benieuwd hoe dit gaat als de grijze generatie uit de partij is verdwenen.

Volkslied wordt gezongen. Tekst zit in de uitgereikte papieren. Handig.
We krijgen een meditatief moment zoals dat heet. Ex-minister Donner spreekt de zaal toe.

Dan is het de beurt aan Maxime Verhagen, de huidige fractievoorzitter. Zijn speech wordt verstoord door de actie van Greenpeace.
Dat is maar goed ook, want het was erg saaiIk had tijd zat om de gemaakte foto te publiceren, een fris te drinken en weer terug naar de zaal te gaan. Toen was hij pas klaar.
Interessant is om te zien hoe de beveiligingsmensen van Balkenende hierop reageren. Als door een wesp gestoken komt iedereen ineens in beweging. Maar eigenlijk hebben ze al gefaald. De Greenpeace activisten hadden vanaf hun positie hoog boven het podium makkelijk iets naars kunnen doen. Niemand die dat had kunnen voorkomen.

Nog 1 formeel punt te behandelen alvorens men over kan gaan naar het pretprogramma.
De motie voor het op de lijst zetten van Nihad Eski. Het partijbestuur geeft aan dat ze inderdaad voorstellen hem op de lijst te zetten, maar dan op positie 55. De twee verdwenen leden stonden hoger op de lijst.
Een hoop gesis uit de zaal. Dit is een onverkiesbare plaats! Er wordt een stevig pleidooi gehouden voor een hogere positie. Maar het partijbestuur weet dan ook dat ze met een procedureel probleem gaan komen. Hoger op de lijst betekent dat iedereen lager weer een plaatsje opschuift. En dat breekt de hele discussie open.
Als troef wordt Nihad Eski zelf op het podium gehaald. Hij verklaart (al dan niet onder druk) dat hij graag op de lijst wil, maar alleen op positie 55.
Niet onbelangrijk detail in deze discussie is dat er heel duidelijk is aangegeven in een eerder stadium dat de selectie op basis van kwaliteit tot stand is gekomen. Daarbij viel Nihad in eerste instantie af. Waarom dan nu wel zo makkelijk een plaats? Puur als excuus allochtoon?
Het partijbestuur zegt tegen de zaal dat ze aanneemt dat men met het voorstel akkoord is. De zaal komt in opstand. “Stemmen!!!!” wordt er van verschillende kanten geroepen.
Zenuwachtig kijkt de partijsecretaris om zich heen. Hij doet een poging het af te wimpelen en er vandoor te gaan. Maar de zaal roept harder. Dus moet hij tot stemming overgaan. Dit partijcongres is immers het hoogste orgaan van de partij.
Gelukkig voor het partijbestuur is ook nu weer het grootste deel van de aanhang gezagsgetrouw. Maar met eenderde van de stemmen tegen wordt toch een duidelijk signaal afgegeven. Niet netjes dit.
Hiermee wordt wel de kandidatenlijst goedgekeurd. De partijsecretaris bijt de zaal nog even venijnig toe dat het best een applaus mag geven hiervoor. Zaal doet enthousiast klappen.

Eindelijk kan het leuke stuk beginnen. In heel Amerikaanse stijl wordt er een soort interview gedaan met Louis van Gaal. Hij maakte netjes de inkoppers geheel in calvinistische stijl. “We zijn ondergeschikt aan het grote belang” als uitleg voor succes. En dus “is Balkenende ook maar een middel om een doel te bereiken”. Duidelijk.
Fijntjes merkt van Gaal nog wel even op dat hij wel wat visie mist bij de kandidaten. Zonder visie kom je nergens.
En hij gaf aan dat Maxime Verhagen rustig tijdens het begrotingsdebat had mogen zeggen “Zijn wij nou zo slim of is de oppositie nou zo dom”.

Hup, majoor Bosshard op het podium. Er af ging duidelijk minder soepel.

jongeren houden borden omhoog in het publiekEn dan is het eindelijk tijd voor BalkenendeDe speech was twee uur eerder uitgedeeld aan de pers. Die zaten te gapen tijdens het lezen. Hoe moesten ze daar nou iets interessants over schrijven????. Inhoudelijk was het vast wel goed allemaal, maar zo ontzettend saai. Gelukkig was de zaal uitgerust met een kudde jonge cheerleaders die leuk met borden zwaaiden als er een applaus moment was.
Opvallend was wel dat hij toch weer naar de Gouden Eeuw greep. Kennelijk wordt dit de rode draad tijdens de campagne.
Lees gerust zelf zijn speech en constateer dan ook even dat de bestandsnaam daarvan freudiaans verwijst naar zijn huidige positie als Minister President en niet naar zijn rol als lijsttrekker.
cda_con5.gifHet feest kan beginnenIk herken nog steeds bijna geen van de kandidaten op het podium. Ligt dat nou aan mij?!

Wat losse indrukken van de partij. De vergrijzing is groot. Dat wordt nog een uitdaging de komende jaren. Verder is men veel braver dan bij de VVD. Echt tegenspreken doet men hier nauwelijks. Een goed debat ontbreekt.
Het was wel duidelijk dat de meeste aanwezigen een soort familie-gevoel met zich meedroegen.
Wat zeer opviel was het gebrek aan verwijzingen naar de Bijbel of God. Het woord “humaniteit” werd tien keer zo vaak gebruiktCrypto-humanisten? als willekeurig welke christelijke verwijzing.
Weinig discussie ook in de wandelgangen, zelfs niet na het pardon-debat.

En er was hier veel meer pers dan de avond ervoor bij de VVDNog dank aan die aardige vent van BNR voor het lenen van de haspel. Mijn accu had kuren. Zou mijn Dell dan toch in die kapotte serie vallen?.

Deze tekst is voorzien van een tweede dimensie tekst. Ga met de muis over de paars gekleurde woorden.

 1. 1

  Zeg, fix die links eens.

  Zou me nix verbazen als dat hele VOC-gedoe toch een gouden greep blijkt te zijn. Terug grijpen op een mythologisch verleden, toen Nederland nog wat voorstelde, mannen nog helden helden waren en iedereen hard werkte voor de kost.
  Dat Nederland toen niet bestond en het grootste deel van de bevolking in bittere armoe leefde doet er niet toe. Briljant eigenlijk.

 2. 3

  Wat mij intrigeert is of JP tijdens Alg.Besch. e.e.a. spontaan uitriep of min-of-meer georchestreerd. Doet er eigenlijk niet toe,..hoe dan ook briljant inderdaad SN. Laatste peilingen duiden op kabinet (nipt) PVDA (38 zetels) – CDA (idem) toch? Kijken of Bos hem kan tackelen. Laat het hem wat mij betreft maar 4 jaar proberen….

 3. 4

  Dat Nederland toen niet bestond en het grootste deel van de bevolking in bittere armoe leefde doet er niet toe. Briljant eigenlijk.

  Vooral omdat we weer op weg zijn naar diezelfde situatie :(

  @YP: in politiek is niets toeval tenzij er stupide idioten rondlopen hetgeen ook niet onmogelijk is daar de illusie van competentie tegenwoordig belangrijker is dan competentie zelf.

  (Het logje lees ik wel als ik de koffie op heb :)

 4. 5

  Offtopic:
  @SN: Je moet waarschijnlijk een keer een ctrl-r geven. De stylesheet moet opnieuw geladen worden om zeker te zijn dat je de linkjes met tekstballonnen goed ziet.
  @TRS: We zijn nog zoekende. We proberen wat varianten om te zien wat het beste werkt.

  Ontopic:
  @YP: Het lijkt me georchestreerd. Past helemaal in de lijn van ook het tegeltjesverhaal “Trots zijn op Nederland”.

 5. 6

  Problemen met deze hack (ipv officiele abbr tags):

  – aantal abbr tags die toevallig aan de rechterkant uitkomen worden door de rechterkolom (waan vd dag en comments) afgesneden. dit gebeurt alleen in firefox, niet in IE en niet in opera
  – in firefox en opera zijn de text-popupjes heel small, terwijl ze in ie6 wel een normale breedte hebben
  – in ie6 is de popup-text onderstreept, maar in firefox en opera niet niet
  – Daarnaast ziet er het er niet uit in de rss-feed! Waardoor je gedwongen wordt naar de site te gaan. Tenminste in de ingebouwde feedreader van de Flock browser (een web2.0 firefox variantje) en ook in de ingebouwde feedreeder van Opera
  – verbazingwekkend genoeg is er 1 alinea van het artikel over het vvd-congres, waar wel de officiele abbs tags gebruikt worden, waar ze wel werken. Bij zowel perskamer als ISDN lijn werkte ze: “Oh ja, de perskamer was matig. Alleen thee en koffie. En Internet voorziening was middels een ISDN lijn. Wel leuk om al die persmensen achter de schermen aan het werk te zien.”
  – in Opera hadden de officele abbr tags steeds de prefix ‘title: ‘, zoals in ‘title: note to self: betere digitale camera kopen’
  – in Opera is het de sectie in de meest rechter-kolom genaamd ‘Pages’ (Archieven,Categorieën …) onleesbaar omdat de regels veels te dicht op elkaar staan. Dit is niet zo met de andere secties. Terwijl in andere browsers al deze secties er hetzelfde uitzien.

  Gebruikte browsers op mijn Ubuntu 6.06.1 box:
  Flock 0.7.6 (zelfde Gecko-renderengine en versie als meest recentere Firefox stable 1.5.x)
  IE6 via WINE (wine is not an emulator) geinstalleerd met Ies4Linux
  Opera 9 (beta 2) uit de officele ubuntu-commercial repository

  Suggesties:
  – post met de officele abbr-tags. En fix de rendering door server side deze tag om te zetten als voor browsers met IE-renderengine. Hiervoor zou ik een simpele search & replace op basis van reguliere expressies aan de server-side gebruiken.
  – fix de stijlsheet van de pages-sectie. Zorg dat ie identiek is aan de links, verkiezingen en nederlogs secties.

 6. 7

  Offtopic:
  @Meneer R: Laatste stukje in VVD post was even om te oefenen. We zijn er achter dat de Acronym tag beter werkt dan de Abbr tag.
  De rest van de feedback geef ik mee aan de deskundigen.

 7. 8

  Is weer een interessant logje zoals ook de andere logjes die een doorkijk in de verschillende partijen bieden.

  Wat voor mij ondertussen een steeds grotere vraag wordt: hoe is eigenlijk die leeftijds en herkomst opbouw van de partij? Ik heb wel iets gevonden maar het is al oud (1998). Het CBS is lastig te bevragen als je daar iets afwijkends wil hebben en geen specialist bent.

  Heeft iemand specifieke up to date info?

 8. 9

  @SN

  Dat Nederland toen niet bestond en het grootste deel van de bevolking in bittere armoe leefde doet er niet toe. Briljant eigenlijk.

  Je kan de republiek der verenigde provincies wel degelijk de rechtmatige voorloper van Nederland noemen. Sterker nog: Het is met recht een van de eerste moderne landen te noemen.

  Wat betreft de bittere armoede: Dat is gewestelijk waar geweest (Drente, Generaliteits Brabant) maar voor een groot deel ook niet. Boeren waren traditioneel in deze streken goed af. Daarbovenop moet je je goed realiseren hoe ontzettend moeilijk het is de historiche staat van armoede te bepalen voor een geheel land.

  Ik stoor me verder niet aan de VOC opmerking van Balkenende, maar een ding wil ik er wel over kwijt: Denkt Balkende echt dat de VOC groot is geworden vanwege een beplaade mentaliteit?

 9. 10

  @Pelayo: voorloper ja, maar Nederland in z’n huidge vorm niet. Maar da’s een kwestie van hoe je het wil zien, natuurlijk. Wat de armoe betreft: dat was meer een wegwerpopmerking die even vaak wel als niet waar is.

  Mijn punt was ook meer dat JP lijkt te focussen op een romantisch Efteling-verleden dan op een historische realiteit. En dan maakt het niet uit of de echte VOC een bepaalde mentaliteit had of niet.

 10. 11

  Dus,..dus,.. JP is een devil in disguise zeggen jullie nu?..als onderdeel van één groot alomvattend ”Nederland moet trots zijn op zichzelf”- tegelstrategisch complot? En,..en,.. instigator die brave kiezers een rad voor de ogen draait? Maar,..maar,..hoe zit dat dan met God dan? ”Ook in het complot”!? En hij woont hier een steenworp vandaan. Bestaat niet! Wel eens verteld toch?,..dat ik die streep geloofsgenoten iedere zondagmorgen tegenkom,..op de racefiets,..dus…had ik dan moeten merken toch,..dat duivels complot,…bedoel…zie ik zo bleek…

  Maar wacht ff: ”er werd ook nauwelijks gespróken over Bijbel of God” op het congres! En de paus roept allerlei gekke dingen de laatste tijd..en..en alsof de duivel al niet genoeg aan z’n hoofd heeft lees ik nét dat ”Het voorgeborchte is afgeschaft”. Afgeschaft!! D’r is écht wat gaande daar! Dat zaakje stinkt!

  So hé!,..mij een beetje verwijten lopen te maken als ik sport op de dag des Heren om dan vervolgens zélf Nederland in een soort van religieus complot te storten….als ik a.s. zondag weer zo’n wandelende reclame voor kachelglans tegenkom rij ik er dwars overheen,…. zijn ze helemaal belazerd….

 11. 12

  Denkt Balkende echt dat de VOC groot is geworden vanwege een beplaade mentaliteit?

  Dat is toch ook zo? De mentaliteit dat:
  – als je eenmaal genoeg geld hebt het automatisch meer wordt.
  – als je geld wilt verdienen je je noch iets van ethiek of moreel moet aantrekken
  – dat de levensduur van werknemers niet van belang mits ze zich maar netjes en snel voortplanten
  – dat je best mensen als slaven mag verhandelen, als je daar maar geld aan kan verdienen
  – dat de macht het beste bij een rijke elite en niet een democratisch gecontroleerde overheid hoort te liggen
  – dat om geld te verdienen, je niet iets hoeft toetevoegen aan de welvaart, maar gewoon, met veel geweld een monpoly op de tussenhandel kunt verkrijgen
  – dat als je op deze manier bij de rijke elite hoort, je je zonder schaamte tot een beter soort mens mag rekenen en alle zeilige schertsvertoningen die daarbij horen. Tegenwoordig meest vergelijkbaar met de nouveau-rich.

  Dat lijkt mij [b]de mentaliteit van de VOC[b] en dat is toch ook ongeveer de lijn van dit kabinet geweest?

  Ik vind het in iedereen geval een oprechte media campagne. Als je nog zo dom bent om CDA te stemmen dan weet je ook wat je krijgt!