1. 12

  De heftigheid van de tegenstemmers valt me ook op. Wel jammer dat het vaak sulletjes zijn die erg verlegen hun ‘last stand’ willen maken.
  De voorbepleiters zijn toch wat slimmere gladjakkers :S

  ook leuk:
  Volgens Jankees de Jager is het begrotingsplaatje van het regeeraccoord beter dan dat in het CDA-programma. Ik vond het CDA-programma inderdaad ook niet zo sterk ;)

  Mijn voorspelling, zo ongeveer 70% stemt voor, op korte termijn heeft Verhagen gewonnen, op lange termijn komt het CDA zichzelf nog hard tegen…

 2. 14

  Ze laten de tegenstemmers uitrazen en daarna komt het gestaalde partijkader het op eloquente wijze platslaan. Zo gaat dat op partijcongressen, zo ook op het roemruchte D66 Paascongres, zelfs van Mierlo ging om.

 3. 15

  Iedereen weet toch dat je maar een minuut hebt?

  Zo moeilijk is het toch niet om kernachtig te formuleren wat je wil zeggen?

  Wel mooi, die ergernis over animal cops. Inderdaad, onnodig Engels.

 4. 17

  Van de applausmeter is al af te lezen hoe de stemming in de zaal is. Ze gaan op dit moment flink voor stemmen. JK de Jager probeert overigens heel handig de discussie weg te trekken bij het pvv vraagstuk.

 5. 20

  @ 18 Ik dacht dat die Engelse termen voor HBO-opleidingen van toepassing waren. ….. Management en tadaaaa: nieuwe opleiding.

  Wat een zouteloze verhalen, matige referenties aan de oorlog en detaillistische bespreking van puntjes uit het akkoord. Waar is het CDA-lid met de verbindende visie?

 6. 23

  @21…

  Iets van… “Wij zijn christelijk en daar hoort bij dat je mensen niet uitsluit omdat zij ook geloven. Naastenliefde is iets dat het CDA zou moeten nastreven, niet uitsluiting op basis van ras, geloofsovertuiging of afkomst”.

  En dan zonder keer op keer te refereren aan de oorlog, aan de economische visie of aan tekorten en ingrepen.

  Gelukkig sta ik over een dik uur op een modderig veld te voetballen, ik heb genoeg gezien.

 7. 36

  Wat je ook mag vinden van wat er gezegd wordt, het is de grootste en sterkste manifestatie van directe democratie die ik in Nederland in decades gezien heb! Hier stemmen 4800 mensen over de regering van Nederland! Het CDA is na dit live congres de (enige?) meest democratische partij van Nederland! Daar kunnen jullie D66ers hier nog een behoorlijke punt aan rukken.

 8. 37

  De dissidente/loyalistische toon van het CDA, de compassie, de bindende toon, de principes van de Christen-Democratie is wel buitengewoon sympathiek, een toon die heel links maar moeilijk weet te vinden. Wellicht zijn we hier getuige van de wederopstanding van het CDA als de grootste partij van Nederland.

 9. 41

  Heel even gekeken (want hoe leip kan je zijn op zaterdag). Alles in kannen en kruiken gezien het massale applaus voor de rat. Opvallend hoe weinig jongeren , vrouwen en autochtonen er in de zaal zitten. Die hebben vermoedelijk andere dingen te doen vandaag? Of is het CDA toch één club blanke mannen-lijken?

 10. 49

  Wel mooi dat de democratie en het gevecht tegen Wilders nu niet geleid wordt door impotente linkse intellectuelen maar door Christelijke, ouwe mannetjes en vrouwtjes in de midden partij van het CDA!! Moet toch wel slikken zijn voor links.

 11. 52

  De machts basis van Verhagen wordt toch wel flink uitgehold, of het congres nu voor of tegen stemt, en de dissidenten zullen zich toch wel enorm gesterkt voelen.

 12. 56

  Alweer een slimme volgorde van sprekers. Eurling vergeet wel gemakkelijk dat de constructie anders was met de LPF. Die droegen verantwoordelijkheid.

 13. 64

  Blijft bizar, dat ze bij het CDA allemaal benadrukken dat ze tegen Wilders vechten, maar zich er wel van afhankelijk willen maken, en bij elke maatregel bij Wilders langs moeten ter authorisatie, interessante strategie.

 14. 67

  Om eerlijk te zijn ken ik geen hardwerkende moslims, zo eerlijk moet ik zijn. maar volgens mij werken maar heel weinig Nederlanders echt hard, echt Nederlands is van 9 tot 5.

 15. 68

  Nou ja Caprio om eerlijk te zijn: het zijn alavieten dat betekent ongehoofddoekte vrouwen (lekker!) en veel whisky en raki bij bruiloften (lekker!). Maar uiteindelijk geloven ze in hun profeet Ali ( die kwam na Mohammed geloof ik).

 16. 72

  Wat is dat voor een cryptofascistische melkmuil uit Amsterdam?! (ga lekker met een fles jenever in je dispuut je rechterarm strekken, mannetje van 1,5 miljoen…).

 17. 75

  Ik vind de voorzitter vrij schofterig. Hij ook heeft duidelijk meer simpathie voor de voor- dan de tegenstanders.

  Een aantal keren zegt hij:
  “kunt u afronden”
  Maar kapt ze dan na precies 1 woord af.

 18. 83

  Ik hoop eerlijk gezegd dat er sowieso een scheuring van het CDA inzit. Of ze nu voor danwel tegen het regoorakkoord (die houden we erin!) stemmen.

 19. 89

  Ik vraag me af waarom de CDA-top zo angstig is (door dat congres zo dicht op de bekendmaking van eht akkoord te plaatsen). Als ik de stemming onder CDA’ers zo inschat, dan is driekwart kneiterrechts. Of willen ze dat kwart tegenstemmers binnenboord houden? Dan zou ik ’t anders aanpakken als dat ze het nu doen…

 20. 92

  Ik zap er net in, zie mandenvol “ẗegen”-stemmen weggedragen worden, maar da’s dus eigenlijk “voor”???

  Toch een mooie minuut in de waan geleefd :)

 21. 121

  Hoe lang MaxM? Misschien al wel een paar dagen maar het kwam nu eigenlijk zo maar boven borrelen. U weet toch voor mij is de Holocaust best wel belangrijk.

 22. 122

  Volgens mij gebruik je het enkel om overal een godwin in te kunnen foefelen.

  Koppejan ziet ook een substantiële minderheid dus ze zijn er nog niet.

 23. 125

  Nee mijn beste en gewaardeerde MaxM, die Godwins hebben heus een intrinsieke motivatie en inhoudelijke onderbouwing.
  Ik Godwin niet om het Godwinnen, begrijp dat goed, daar ben ik inmiddels te oud en te serieus voor.

 24. 127

  @124: yup, viel mij ook op. ’t spel wordt nu niet om het akkoord er door te krijgen, maar om de minderheid binnenboord te houden. Iets waar verhagen niet al te veel moeite voor deed, dus dat kan nog leuk worden.

 25. 128

  @126: yep. Of ’t CDA zakt de komende dagen inelkaar, of d’r wordt nu het fundament gelegd voor een broedermoord over niet al te lange tijd.

 26. 129

  Als slechts 1 van hen (Ferrier Koppejan) tegenstemt dinsdag, is dat ook voldoende om de regeringsdeelname te blokkeren?

  Ik ben het met Hirsch eens, ik denk dat het slecht is om met wilders door te gaan, partijpolitiek en voor het land.

 27. 131

  @ 129: In principe wel. 75 is geen meerderheid.

  De SGP levert ook twee zetels maar in dat geval zal er naar ik aanneem toch eerst echt weer een informateur aan te pas moeten komen die aan de majesteit gaat melden dat zijn opdracht, een stabiele minderheids-regering van CDA en VVD gedoogd door de PVV, mislukt is.

  Maar of dan “de majesteit” iets anders gaat (kunnen) doen als opdracht geven tot onderzoeken van een stabiele minderheidsregering van CDA en VVD met gedoogsteun van de PVV en de SGP…

 28. 132

  1 op de 3 congresleden stemt tegen en de partijtop gaat er alweer klakkeloos vanuit dat de fractie unaniem voor zal zijn. Zo kennen we het CDA weer.

 29. 134

  @ 129:

  (#131 neemt impliciet natuurlijk wel aan dat ze in de tweede kamer gaan blijven en dat is ook allerminst gegeven natuurlijk. Als ze zoals Klink gewoon vertrekken importeert het CDA twee andere buigers en is het gewoon sowieso klaar)

 30. 136

  Oh maar gronk dat dacht ik zojuist even geleden ook! Mensen in mijn omgeving vinden mij doorgaans erg cynisch, maar los daarvan vrees ik dat ik het gewoon bij het rechte eind heb, al had ik het liever niet.

 31. 137

  Het cynisme hier tov het CDA is niet eerlijk en spreekt ook de feitelijke weergave tegen.

  Het CDA leek me oprecht en feitelijk verdeeld, daar werd niets aan verdoezeld. De Christelijke vleugel van de oude “beginselen partij” (schitterende uitspraak trouwens), het CDA, dat deel dat nog uit geweten en compassie handelt, zal zich heus wel gesterkt voelen door 32% steun binnen eigen gelederen.

  In feite hebben we nu een minderheidskabinet waarvan de minderheidspartij een minderheid gedoogd die tegen het gedoogakkoord is maar voor het regeringsakkoord, hetgeen gedoogd wordt door een eenmanspartij die geleid wordt door de meest charismatische politicus van het land, die zich steevast zal uitspreken tegen een minderheid in het land die even groot is als de achterban van zijn partij. Wel interessante dynamiek!

 32. 138

  @136: Het zou de ultieme verhagen-truc zijn, en het verklaart ook waarom er maar twee (of beter, drie) kamerleden zijn die problemen hebben met de PVV.

  En er is ook nog de mogelijkheid dat die twee ‘dissidenten’ niet voorstemmen, maar uit de partij stappen, waarna ze vervangen worden door braaf stemvee. Wat rene in #134 ook al zegt.

 33. 140

  @ 137: Vervang “de meest charismatische politicus” door “de volgens veel mensen charismatische politicus” en ik vind het prima.

  Maar het charisma van de heer Wilders is wat mij betreft om en nabij gelijk aan het charisma van een plasje diarree, dus blijf gaarne verre van dergelijke toch al te objectieve formuleringen.

 34. 142

  @Rene: welke andere politicus is dan in staat om op gelijk niveau, grenzenoverstijgend, zo bepalend te zijn in de discussie? Zelfs binnen een andere partij gaat het alleen maar over Wilders, de hele strategie van andere partijen heeft elke basis verloren behalve Wilders.

  Gezondheidszorg? Onderwijs? De economie? Ik heb geen idee dan dat het regeerakkoord over Wilders gaat.

 35. 143

  Rutte had het over dat rechts zijn vingers zou aflikken, maar dat is een rookgordijn om te verhullen dat de vvd en ook cda een heel economisch links beleid gaan voeren.
  Met vvd cda d66 gl en cu was er denk ik meer aan hervormen ww aow wao ontslagrecht toegekomen. Het akkoord is links, te links. 29mrd halen ze niet, het absolute minimum vlgns cpb.

 36. 145

  Dat naaien valt wel mee. De veiligheid is al jaren toegenomen in Nederland, maar de beleving ervan niet. Dat dit juist een symbool kabinet gaat worden wordt juist het success van dit kabinet, omdat het op de beleving speelt van mensen. Dat soort politiek is al jaren heel succesvol in Amerika, en heeft nu eindelijk ingang gevonden in NL.

 37. 146

  @ Caprio, #142:

  Ik zocht even de betekenis van “charisma” erbij om je te vertellen dat het woord niet hetzelfde betekent als “effectief” of “succesvol” toen dat plan zichzelf opblies.

  Als het woord charisma een in numerieke zin beoordeelbare “gave om anderen door de kracht van de eigen persoonlijkheid te beïnvloeden” betekent laat ik m’n bezwaar tegen je gebruik ervan vallen. Als charisma dat uitdrukt zoals ik het altijd opvat echter, om en nabij de gave om anderen door middel van het opwekken van gevoelens van warmte en vriendschap te beïnvloeden, dan is die persoonlijke kwaliteit enkel subjectief beoordeelbaar.

  En is Geert Wilders dus nog steeds een plasje diarree.

 38. 147

  @caprio: ik ben niet van de alufoliehoedjes, maar dit kabinet bevestigt ’t idee dat er niets wezenlijks veranderd in nederland, en dat het alleen maar gaat om de etiketten, de verpakking.

  Mensen die PVV stemden omdat ze een LPF verwachtten — die ervoor zou moeten zorgen dat de haagse kaasstolp opengebroken zou worden, en dat de technocratie op de schop zou gaan — ain’t gonna happen.

 39. 148

  Als er straks 10 CDA’ers uit de tweede kamer het kabinet ingaan, is de vraag of de opvolgers nog wel zin hebben in samenwerking PVV.

 40. 149

  @ 148:

  En de vraag of die opvolgers die daar geen zin in hebben er zin in hebben hun eigen toekomst binnen het CDA kalt zu stellen door die plaats dan wel in te nemen. “Zelfs Ab Klink” gaat dat niet doen…

  (@ 146: Ik wilde trouwens juist zeggen “om en nabij de gave van het opwekken van gevoelens van warmte en vriendschap”, juist in plaats van die beïnvloedings component, maar goed, never mind)

 41. 150

  @gronk “dit kabinet bevestigt ‘t idee dat er niets wezenlijks veranderd”

  Het beeld dat er niks verandert verandert JUIST WEL! Dat is nu juist het briljante van Wilders! Dat zag je al in de presentatie van het gedoog/regeerakkoord, het definitieve van zijn houding, de nadruk en thema’s die hij eruit pakt, allemaal lucht inderdaad, symboolpolitiek, maar dat is JUIST het beeld dat blijft hangen, en waar iedereen het maar continue over heeft. Iedereen heeft straks de indruk dat dit een kabinet Wilders was, dat zelfvertrouwen van Verhagen en Rutte dat ze Wilders CHARISMA (@gronk) aankunnen is volkomen misplaatst en gebaseerd op onderschatting van Wilders en zelf overschatting eigen aan de macht. Spreek de verbeelding van mensen maar eens tegen als die is gebaseerd op niets.

 42. 151

  Ach caprio, ’t is hier al zo vaak gezegd, maar deze constructie is win-win voor wilders: of je hebt figuren als jij die claimen dat alles op het conto van wilders kan worden gerekend, en als het tegenvalt, dan kan wilders zich d’r probleemloos van onttrekken.

  Verhagen en Rutte moeten wel heel machtsgeil zijn geweest toen ze hier mee instemden.

 43. 153

  Nog iets wat me te binnenschoot: als VVD en CDA denken dat dit kabinet geen lang leven is beschoren, dan kan ik me voorstellen dat ze daarom zo’n zouteloos regeeraccoord hebben opgeleverd.
  Eerst moet dit uitzieken, en bij de volgende verkiezingen (waarbij ‘het geval wilders’ een beetje is uitgewaaid) en terug is op 12-15 zetels gaan de kaarten echt op tafel.

 44. 154

  @gronk: dat verwacht ik ook inderdaad. Zodra de PVV in de peilingen beneden de 15 zetels komt, valt het kabinet door 3 dissidenten van het CDA, of beter nog, in de eerste kamer.

 45. 155

  @caprio Dat dacht eerder de pvda / Wouter Bos ook, cda klein, pvda groot in de peilingen > stekker opeens met opzet en valse uitleg uit het kabinet. En kijk nu, Wouter ‘anti topsalaris Bos voor 400k(ex winstdeling) 4dagen per week aan het werk voor het overheidsinterim en overheidsadviesdeel van kpmg en de pvda buiten de macht. Beste advies lijkt mij, zolang mogelijk regeren. LPF ging ten onder aan intern gedoe, niet door de val.

 46. 157

  Met deze gedoogconstructie die de PVV alleen de lusten en niet de lasten levert van het regeren gaat de PVV alleen maar groeien. Ondertussen groeien andere rechts-extremistische partijen in Europa ook door, over een paar jaar heeft Duitsland een aanzienlijke anti-islampartij, Wilders deed hiervoor in Berlijn gisteren de aftrap.

  Zouden de overheden van Turkije en Noord-Afrika eigenlijk al (in het geheim) plannen maken om te dealen met de onvermijdelijke vluchtelingenstroom? Toelaten of tegenhouden? ..en wie gaat ze drinkwater geven daar in de woestijn?

 47. 158

  @caprio: maar ik verwacht dat de pvv niet meer zal terugvallen op 15 zetels, maar altijd ergens over de 20+ zetels zal zweven. Juist door deze constructie.

 48. 159

  blijft koffiedik kijken natuurlijk. Klink had wel gelijk dat in deze constructie de pvv inderdaad groot blijft, die kunnen niks fout doen, en alleen maar mooi propaganda voeren voor hun eigen agenda. Mensen zullen toch wel een beetje moe worden op een gegeven moment van zo’n Wilders, maar Bush toonde aan dat je met veel rhetorisch en agressief geschreeuw eindeloos aan de macht kunt blijven. Ben ik met je eens, gronk.

 49. 160

  Caprio, laat ik wat punten opsommen die bij elkaar de kans op het krimpen danwel aanzwellen van de PVV kunnen beinvloeden:

  – Obama heeft zijn handen vol aan de economische crisis en zijn verzwakte electorale basis na de Mid-term elections en komt niet toe aan verdere verzoenende buitenland politiek. Zijn toespraak op de universiteit in Cairo was achteraf zijn hoogtepunt hierin.
  – Amerikaanse troepen geheel weg uit Irak, oplaaiende burgeroorlog daar, of juist meer rust?
  – Westerse troepen bouwen af in Afghanistan, machtsgreep Taliban en terugkeer Al Qaida in de Afghaanse bergen?
  – Weer een paar geslaagde aanslagen van Al Qaida in Europa.
  – In 2014 wonen er nog steeds moslims in Nederland.
  – In grote steden in Nederland bestaat nog steeds de kans dat u een groepje hangMarokkanen ziet staan voor uw buurtsuper (ze hebben inmiddels totaal geen toekomstperspectief meer en sissen derhalve des te harder naar uw roomblanke dochter) .
  – Drastische maatregelen als uitzetten criminele Marokkaanse Nederlanders stuitte op grondwettelijke onmogelijkheden en Brussel werd boos.
  – De olieprijs staat weer op 150 dollar en stijgt door, energierekening NL huishoudens is dubbele van wat men tien jaar geleden betaalde.
  – Economieen Zuidelijke landen Europa zijn ingestort met massawerkeloosheid tot gevolg.
  – Euro geldt alleen nog in Noord-Europa als betaalmiddel maar staat onder druk. Roep om herinvoering gulden steeds sterker.
  – Wouter Bos is met KPMG betrokken bij koude sanering noodlijdend nationaalsymbool Heineken, Nederland moet noodgedwongen overstappen op Budweiser.
  – Rene Froger en Gordon overlijden een maand na elkaar.
  – RTL4 in geldnood na scherp dalende reclameinkomsten, Ron Bransteder van de buis.
  – Kanker nog steeds dodelijk in veel gevallen.
  – Als je je voet stoot doet het pijn, ook in 2014, ondanks de Animal Cops.
  – SGP dwingt kabinet Rutte om buitenechtelijke seks strafbaar te stellen.

  Je ziet genoeg redenen voor het volk om ook in 2014 weer op de PVV te stemmen, want met Wilders IN het kabinet was dit allemaal natuurlijk nooit gebeurd…

 50. 161

  Wat dat laatste betreft: wedje doen dat er binnenkort pvv’ers zijn die gaan beweren dat geert van links niet in de regering mocht?

 51. 162

  Het cda naam vorige week al een voorschot door de pvda aan te wijzen als schuldige van de gedoogsteun constructie en zichzelf als slachtoffer (tegen wil en dank, snik) daarvan te benoemen.

  Normaal gesproken ben ik geen liefhebber van het beleid van Hirsch Ballin maar in buitenhof was hij weer uitstekend.