CDA en de tegeltjeswijsheid

Mijn verslag van het CDA verkiezingscongres zal nog een dag op zich laten wachten. Daarom even een tussendoortje naar aanleiding van datzelfde congres.
cdategelHét thema van JP Balkenende en het CDA deze verkiezingen is “We zijn trots op Nederland”.
Tijdens het congres konden mensen slogans inleveren om op Delfst blauwe tegeltjes te laten drukken. Het Delfst blauw verwijst ook naar de historie van Nederland en de Gouden Eeuw in het bijzonder.
CDA heeft er zelfs een aparte site voor opgezet. Daar staan ook een aantal traditioneel Nederlandse liedjes op die je kan downloaden, zoals “Berend botje” (Ben Bot!), “Altijd is kortjakje ziek” en “Broodje smeren“. Maar om dat nou op te voeren onder de noemer “Nederland heeft een rijke traditie van muziek van eigen bodem“….
Dit is wel een beetje truttig.


Oh ja, tijdens het congres liepen twee bont uitgeruste acteurs rond, geheel in wit en Delfts blauw, om de promotie te doen. Deze twee acteurs doken op zondag ook nog even op het PvdA congres op. Ik realiseerde me pas later dat dit mogelijk een verkiezingsstunt was. Iemand meer info?

 1. 1

  Ik kan me daar wel wat bij voorstellen. Waarom is dit precies truttig @ Steeph, onbeholpen dat zeker maar toch.

  Hier in de op een na linkse gemeente in nederland (Nijmegen is een) is het absoluut not done een vlag op je tas te hebben ofzo, je wordt er GELIJK door de docenten op aangesproken. Ik heb dit zelf onlangs, na mijn verblijf in het met vlaggen bezwangerde trotse Zwitserland, met een eigengemaakte nederlandse vlag op hema-wit-t-shirt (5 euri’s) geprobeerd, ik hou van real life experimenten. Dat gaat niet, waarom dan toch?? Ik begrijp geheel niets van dat verbod op nationalitijdsgevoel..wordt gelijk als onderbuik geportretteerd..waanzin.

 2. 2

  Nationaliteitsgevoel, prima.

  Maar dat tegeltjesgebeuren, die liedjes en het geflirt met klederdracht. Gaan we in Nederland 365 dagen per jaar koninginnedag vieren?

  Treurig.

 3. 5

  Trutig omdat het om zaken als windmolens, klederdracht en simpele liedjes gaat.
  Wist zo snel geen beter woord.

  Vaderlandsliefde is niet wat ik ter discussie wil stellen.
  Een simplistische visie op je eigen historie en selectief elementen gebruiken om een nieuwe “identiteit” neer te zetten well.

 4. 6

  Goed, een buitenstaander, of een hiphopfan, of een student uit Nijmegen etc. komt dus op bezoek bij de campagne en vindt het maar truttig. Is niet gek. Dat Delfts blauw, de VOC, de muziek is dan ook het warme bloed binnen de CDA-doelgroep, is ook niet gek.

 5. 7

  Trots zijn op Nederland? Vroeger, toen de “hollandse ziekte” nog heerste, ja, toen was Nederland een land om trots op te zijn. – in ieder geval een land waar ik trots op was –

  Maar goed, je hebt andere normen en waarden en je vindt Nederland nu geweldig. Dan nog (of juist dan)
  Die simpele liedjes zijn echt verschrikkelijk truttig.

  Neem dan
  De wielewaal (daar in’t bronsgroen eikenhout)
  Hoog op de gele wagen
  De gedachten zijn vrij
  etc.
  zou even de oude AJC liedbundel van m’n moeder moeten opsnorren. Oh, ah, oeps, verkeerde kleur?

 6. 8

  Beste Larie: Nederland dwingt je toch wel degelijk nationaliteitsgevoel op. Alleen hoort daarbij dat je niet aan opvallende symboliek, zoals vlaggenvertoon doet. Op zic his dat goed, afgezien natuurlijk van het feit dat je wel degelijk een (nogal kunstmatig) nationaliteitsgevoel wordt opgelegd.

  Vergeet niet dat we in een tijd leven waarin nationalisme hoogtij viert. Nog nooit zijn grenzen zo duidelijk geweest als in de afgelopen eeuw, de verschillen tussen twee zijden van een (niet natuurlijke) grens zo groot en de indoctrinatie van een staat binnen grenzen zo sterk.

  Vermoedelijk zijn zaken zoals dit het doel. uiteindelijk gebruik maken van ons aangekweekte nationalisme om ons voor het politieke karretje te spannen. Nederland loopt daarin blijkbaar een eeuw achter op de rest van Europa, waar vergelijkbare ontwikkelingen de opmaat voor de eerste wereldoorlog vormden.

 7. 9

  “Ook al is Balkenende al het kwaad, truttigheid is waar hij voor staat”, deponeerde ik net zie ik dat die het dus nooit haalt. Het moet eerst door een selectiecriteria gaan alvorens het wordt geplaatst na een paar dagen…

 8. 12

  @Bismarck: Heeft u niet een gevoel van, he he lekker thuis, als u na een vakantie/zakenreis/conferentietje op Schiphol-aan de grens nederland weer onder de voeten voelt? Ik ben dan altijd een beetje blij.
  \
  Ik kan mijn gevoel na mijn veelvuldige reizen/afwezigheid niet precies omschrijven, de truttigheid, de wolken en vooral dat losse maar wat bovendrijft is toch dat ik blij ben weer terug in nederland te zijn. Daar hoort ook die stompzinnige liedjes bij, die ik overigens met mijn kinderen weer moet zingen. (nou ja zingen;)

  Interessante topic zou het zijn om vrijuit (onbevangen) te kunnen discussieren over “nationaliteitsgevoel”

 9. 13

  Het is gewoon niet zo zinvol om trots te zijn op iets waar je zelf niets voor gedaan hebt. Verder doet nationale trots mij denken aan vaderlandsliefde in de nogal stupide vorm van ´sterven voor het vaderland´.

 10. 14

  @Bismark: Vorig weekend stond er in Trouw en sterk paginavullend verhaal van een poolse “vluchteling” over nederlandse gezeligheid.

  Heeft U dat wellicht ook gelezen ( ik in ponypark Slagharen, aan te raden als u kleine dames heeft), ik heb daar iets van opgestoken en dat is zeldzaam.

  Volledig offtopic:( mea culpa redactie) Afgelopen weekend was ik op een vriendenfeest waarbij door een Afrikaanse nachtzwarte meneer verhalen werden verteld tot diep in de nacht over dit en dat en vooral *kuch* inburgering. Het schaamrood steeg me naar de wangen en ook van de andere aanwezigen…dat is ook nederland.

 11. 16

  Ik weet nog dat ik zo’n twaalf jaar geleden heel trots was op Nederland: samen hadden we eindelijk dat klote-CDA uit het kabinet weggestemd. Opgeruimd staat netjes. Ergens in de diepe krochten van de Journalistiek-bieb kwam ik nog een boek tegen uit die tijd, dat de definitieve ondergang van de christen-democratie aankondigde. Het heeft niet zo mogen zijn.

 12. 18

  In Nederland eet men spruitjes en couscous en falafa en piza en paelja en whatever you nqame it maar wat eet men in bijvoorbeeld in Tamanghasset. Nou? cous cous meneer/mevrouw bas met heel stieken rode wijn (presidente) achter gesloten baba(Deuren), aangenaam maar beperkte keuze ten opzichte van wat u “spruitjesland” noemt.

 13. 19

  @12: Noem me bekrompen, maar dat gevoel heb ik pas als ik wat heuvels zie, hoogduitse keelklanken hoor en bier met een goede smaak zie vloeien. Nationalisme is me uiteraard niet vreemd, maar die is niet aan de (kunstmatige) grenzen van Nederland gebonden, maar aan de cultuur en taal die grofweg tussen Maas, Moezel en Rijn en Arcen en Dudelange ligt.

  Dat gebied heeft nu eenmaal historisch niets met nederland te maken, dus waarom zou ik trots moeten zijn op de VOC, de nederlandse vlag en de polders? Ik heb er niets mee te maken en mijn voorouders hebben er niet voor gevaren, aan genaaid of er dijken voor aangelegd. (Ik voel me trouwens ver van thuis als mensen u tegen me zeggen en nee, ik lees slechts zelden Trouw).

  Los daarvan vind ik het sowieso wat vreemd om trots te zijn op iets wat je niet zelf hebt bereikt.

 14. 20

  @18: Kan me vergissen maar jij geeft een tegenovergesteld signaal met die post dan JP me zijn Delfts blauw: Dat neigt eerder tot stoppen met coucous, pizza, sate, hamburgers en shoarma en weer terug naar de spruitjes, stampot en rookworst. Op de couscous kunnen we immers niet trots zijn, die was hier nog niet ten tijde van de VOC.

 15. 21

  Ho ho @Bismarck. Ik zal je nooit bekrompen bestempelen, te breed JE reacties.
  Zeker, grenzen zijn kunstmatig getrokken dwars door culturen heen, geheel mee eens. Ik ben niet trots op VOC of whatever maar wel op het geheel waar jij en ik deel van uitmaken. Geen Sheldrake adeptb btw.

  Kaas maken b.v. heeft eeuwen nodig om een specifieke smaak te krijgen. de Nedelandse kaas smaakt goed. Zo ook de manier waarop wij met elkaar communiceren, gegroeid en specifiek Nederlands te noemen.

  Op mijn “reizen” waar ik mij gemeend bescheiden opstel met als doel mensen niet te kwetsen en bovenal iets te Leren bekruip[t me steeds het gevoel dat ik de “dingen” benader vanuit een congruent geheel..het nederlander zijn. Daar, afgewogen tegen waar ik mij begeef, ben ik gewoon trots op voelende dat eeuwenlange groei daar verantwoordelijk voor is geweest. Cultuur is toch iets van samenhangend geheel gegroeid door opstapeling van evaringen van eeuwen op een bepaald plek door een bepaalde kudde.

  Dit afwegende tegen het gevoel, wat ik ook heb, dat niets beter is dan iets anders..if you get my drift.

 16. 22

  Vergeet niet dat we in een tijd leven waarin nationalisme hoogtij viert.

  Dezelfde sfeer hing er in Europa net voor de 1de WO.
  Is ook niet gek: alle mensen die ooit oorlog zelf hebben meegemaakt zijn op dit continent al bijna uitgestorven.

 17. 23

  Oorlog, jaja. Wat ik opmerkelijk vind is dat bij demonstraties van uiterst(?) rechtsen in Duitsland momenteel er geweldadige sla erop los stampij komt van zogenaamde linkse personen.

  Hoe zit dat dan precies tussen links(sinistre) en rechts..ik weet het niet.

  trst

 18. 24

  @larie

  Misschien een collectieve guilt-trip vanwege een bepaalde gebeurtenis in Duitsland in het verleden?

  Ik praat het niet goed, maar ik kan me dat wel voorstellen. Als je land en volk symbolen zijn geworden van het meest besproken onrecht in de moderne geschiedenis, ben je als volk misschien een beetje overgevoelig als die zere plek weer begint te stinken.

  Waarom trouwens een vraagteken achter “uiterst(?) rechts” ? Of je het rechts is kun je je afvragen, maar uiterst eng en gevaarlijk zijn ze toch wel te noemen. Of ben jij er zo een van ‘ideas don’t kill people. people kill people’ ..? If so, dan heb ik nog een mooie poloraid op straat hoogte van een schoolplein: je ziet alleen maar schoenmerken. Onderschrift: VRIJE WIL. Ideas do kill people. De wereld bestaat alleen maar uit idee-en. En die idee-en bepalen hoe je de onwaarneembare werkelijkheid denkt waar te nemen.

 19. 25

  @21: De nederlandse kaas… Die ken ik niet. Ik ken wel Goudse kaas, Edammer kaas, Limburgse stinkkaas en Leidse kaas. Ik heb ze niet geproefd (ben geen kaasliefhebber), maar ze zijn uiterst verschillend en hebben allemaal ook weer niets te maken met die grens waar ze toevallig binnen vallen. Er zijn overigens veel mensen die beweren dat er in Zwitserland ook lekkere kaas gemaakt wordt, dus om nou te doen alsof goede kaas uniek is voor Nederland…

  De manier waarop wij communiceren is in de afgelopen eeuw (of zelfs 30 jaar) door de staat opgelegd, een teken van het voortschreidend staatsnatationalisme waar ik het eerder over had. Het is ook niet mijn gewenste vorm van communicatie (nederlands is mijn 2e taal), maar afgedwongen de enige vorm die ik kan gebruiken om me hier verstaanbaar te maken.

 20. 26

  Door zo krampachtg trots te gaan zitten zijn op Nederland bereiken ze grappig genoeg precies het tegenovergestelde. We moeten trots zijn op Nederland – want nu zijn we dat niet.

  Overigens zo truttig zijn die liedjes nou ook weer niet. Kortjakje gaat over een hoer en eendjes en (in ieder geval) broodjes smeren zijn van oorsprong duitse liedjes…

  @Bismarck: dan heb je nog mazzel – jij bent waarschijnlijk 2-talig. Een beetje verder naar het noorden werd ik opgezadeld met een regiolect wat ik wel meer Hollands of meer ‘thuis’ kan laten klinken, zonder dat het ooit echt één van beiden is.

 21. 29

  Een discussie over nationaliteitsgevoel zie ik wel zitten als Nederlander die het grootste deel van zijn leven in het buiten heeft gezeten. En daar nog zit, overigens.

  Er zijn ongetwijfeld dingen die me aan Nederland binden, de taal en bepaalde zaken die ik tijdens mijn opvoeding heb meegekregen bijvoorbeeld, maar anderzijds is Nederland in het dagelijkse leven ver van mijn bed. Heel ambivalent allemaal.

  Ik denk dat nationaliteitsgevoel ook een beetje zoiets is als je ergens “thuis” voelen in een vertrouwde omgeving die je niet aanspreekt op eventuele aspecten van je anders-zijn.

  Juist omdat ik nergens “thuis” ben, spreekt een spontaan, belangrijk woord!, nationaliteitsgevoel me wel aan. Opgelegd nationaliteitsgevoel verafschuw ik. Zoiets moet groeien, net als trots. Als je land het goed doet qua welvaart en welzijn en als je daar zelf aan bijgedragen hebt, is dat geweldig. Zoiets van: Ik ben blij dat wij het goed gedaan hebben. Zonder daarbij neer te kijken of af te geven op degenen die niet “wij” zijn.

  Trouwens, het mooiste compliment dat ik ooit gekregen heb, van een Belg, was: “Jij bent geen Nederlander, jij bent een Belg”. Toen ik dat hoorde, voelde ik me helemaal “thuis” in een land dat officieel niet het mijne was. Geweldig.

  Anderzijds was er weer een andere Belg die, op een ander moment, zei: “Hoezeer je ook je best doet om je aan te passen en hoe goed je onze taal en gewoontes ook kent, je bent en blijft een buitenlander (met geïmpliceerde inferioriteit)”. Op dat moment laaide, geheel in irrationele onderbuikstijl, mijn eigen “nationaliteitsgevoel” op.

  Je zou voor minder schizofreen worden. En dan ben ik nog iemand met een blank huidje en genetische wortels in zowel Nederland als Vlaanderen. Ik kan me voorstellen hoe een geïntegreerd iemand met een mooier kleurtje zich soms, of vaak, moet voelen.

 22. 31

  Hoezo hebben wij niets bereikt. Wat een gelul. We hebben tegenwoordig een wet die er voor zorgt dat asielzoekers die hebben gelogen over hun naam of hun leeftijd, onmideelijk hun paspoort weer moeten inleveren. Ik ben daar reuze trots op.

 23. 32

  Ik vind die liedjes stompzinnig en delft blauwe tegeltjes van een ongekende truttigheid. Ik ken veel meer mensen die dat vinden en ik heb de tijd nog meegemaakt dat de weerzin tegen de Libelle-cultuur onze nationale idenditeit vormde. Of heb ik het niet zo goed begrepen?

 24. 33

  Ik heb begin jaren 70 geleerd dat vaderlandse geschiedenis nationaal ingekleurde algemene geschiedenis is. En ik heb nooit enige aanleiding gezien om deze mening te herzien, sterker nog, de laatste jaren zie ik pas hoe waar deze stelling is.

  Van al dat beroep op nationale sentimenten proef ik een ernstig gebrek aan argumenten en ook een niet aanvaarden van democratie. Het motto ‘het is nederlands dus is het goed’, is aan mij niet besteed. Ik zet het op hetzelfde niveau als de roep om de sterke man. Het is niet toevallig dat Larie dat enige topics geleden aanhaalde en nu weer in discussie de boventoon voert.

  We moeten een echte leider hebben in het land, zei de gemiddelde Telegraaf-lezer toen Den Uyl aan de macht kwam. Ze hadden Wiegel in gedachten. Wat ze bedoelden dat er iemand moest komen die deed wat zij dachten dat goed was. Maar ze vergaten dat ze daarvoor de meerderheid moeten hebben, omdat die bepaalt wat goed is.

  Wat onze identiteit is, wat wij als volk zijn, bepaalt het volk zelf. En die cultuur voldoet aan de onzekerheidsrelaties van Heisenberg en die veranderd met de tijd. Wat nu normaal is morgen ouderwets, achterhaald, truttig. Mijn kinderen vinden e-mail iets voor ouwe zakken. Net als roken en drinken trouwens. Ik doe het allemaal.

  Als je gaat wandelen van Den Helder naar Keulen en je blijft overal lang genoeg om het plaatselijke dialect te leren, spreek je bij het begin Nederlands en bij het eind Duits. Je kunt alleen niet meer aangeven waar je dat geleerd hebt. De grens, is een bijzonder arbitraire aangelegenheid. Koop een CD van BAP, lees de teksten en geniet. Niet in de laatste plaats van de muziek.

  Zwesche Salzebäck un Bier.

 25. 34

  nogal fijn Balkenende wil de VOC tijd terug. Nederland verdiende zijn geld o.a. met handel in drugs en slaven.
  Ken je geschiedenis.

 26. 35

  ALO:Voor echt Duits moet je nog iets verder doorreizen dan Keulen, maar verder kan ik me vrij aardig vinden in je reaguursel.

 27. 37

  Sorry, ik kan het niet laten. Vandaag op Teletekst:

  http://teletekst.nos.nl/?100-01

  “Nederlandse mariniers die op de vloer van een Noorse discotheek geurineerd (zouden) hebben, vochten en vrouwen lastigvielen.”

  En trots dat we zijn! Wat een lichtend voorbeeld is Nederland voor de buitenwereld!

  /wellicht onterecht cynisme aangezien het om een kleine groep gaat die zich misdraagt en die groep wellicht niet representatief is voor de hele bevolkingsgroep. Toch?

 28. 39

  Hmmm… deja vu

  @jb:

  Het is gewoon niet zo zinvol om trots te zijn op iets waar je zelf niets voor gedaan hebt.

  Dus je bent nooit trots op je ouders of op je kinderen? (in het geval dat je ze hebt)

 29. 40

  Voor je kinderen heb je (als biologische ouder) toch minimaal wel iets gedaan. Meestal trouwens ook iets meer (opvoeding). Op je ouders trots zijn is inderdaad vreemd, tenzij jij hun prestaties ziet als een gevolg van jouw gedrag.

 30. 41

  Vond trouwens een prachtige webradio zender met hele mooie traditionele nederlandstalige volksmuziek. Dat vind ik nou zelf een parel van nederlands en vlaamse cultuur, mogen jullie met recht trots op zijn.

 31. 42

  Voor je kinderen heb je (als biologische ouder) toch minimaal wel iets gedaan.

  Pff.. als mijn hypothetische zoon een basketbalwedstrijd wint heeft hij dat gewoon zelf gedaan hoor.

  Op je ouders trots zijn is inderdaad vreemd,

  Dan zijn er veel ‘vreemde’ mensen in jouw vreemde optiek.

 32. 43

  Dacht in eerste instantie geinedingetje van Steeph want: zie ik zo bleek dan. Toch nog ff op site CDA gekeken en ja hoor: tis serieus! Oké,..en als mensen of CDA- ers oprecht hun ”trots zijn” willen ontlenen aan peuterliedjes, Delfts Blauw, klompjes, molentjes en koningshuis and shit moeten ze dat vóóral doen. Raak vaak vertederd dat wel,..geen misverstand. Maarrr,..ik-kan-het-niet ik-kán-hét-niét. Duizendmaal excuses. Pff,…maar je wordt dan ook vaak meegezogen met de meerderheid hè. Loop dan zelf echter als een droeve mokkende muilezel met hangende oren mee te sjokken. Als een gevoelloos stuk koolwaterstof- extract op weg naar vivisectie. Jij volslagen gewetenloze Balkan-hork ook! Wandelend bijproduct ontstaan na een avondje snorkelen in ”De Grauwe Gans” met wijntjes en blokkies kaas *klokklok* en daarna ravotten en *stomstom* kapotjes vergeten. Die het niet verdient dattie nog schone lucht ademt!

  En dan hou ik me nog in…..

 33. 46

  @42: Misplaatst is misschien een beter word. Wat je in feite doet is jezelf vereenzelvigen met mensen waar je een (gepercepteerde) connectie mee hebt. Je ziet hun prestaties als iets waar jij ook onderdeel van bent, mee te maken hebt. Als dat feitelijk niet zo is, is de trots dus misplaatst. Trots zijn op het feit dat je moeder in haar jeugd wereldkampioen turnen was, is onterecht met de eer opstrijken van iemands anders prestaties.

  Jouw hypothetische zoontje bestaat alleen maar door jouw acties, heeft voor de helft jouw genen (gaan we even van uit), is door jou goed gevoed zodat ie 2 meter kon worden, door jouw invloed aan het sporten geslagen. Daarmee heb je wel degelijk invloed gehad op zijn overwinning. Enige trots is gepast, de trots die vele ouders aan de dag leggen overdreven.

 34. 47

  @Bismarck:

  Wat je in feite doet is jezelf vereenzelvigen met mensen waar je een (gepercepteerde) connectie mee hebt.

  De connectie met je ouders noem ik meer dan ‘gepercepteerd’ (als dat een Nederlands woord is), hij is namelijk ook echt. Je hebt een biologische, sociale – en als het goed is – een emotionele band met ze.

  Jouw hypothetische zoontje bestaat alleen maar door jouw acties,

  Zonder mijn ouders was mijn zoontje er niet. En zonder zijn vriendjes, de school, de lokale en centrale overheid, was mijn zoontje heel iemand anders dan dat hij nu zou zijn. Hoezo dan ‘alleen maar door mijn acties’ is hij gevormd?

  Wat jij doet is volhouden dan de mens (en zijn nageslacht) een atoom is, die geen enkele binding heeft met de geschiedenis en het heden van zijn omgevingsgenoten. Het is een onmogelijke stelling, want hoe meet je je ‘eigen’ prestaties.

  Jij hebt ook alleen maar kunnen studeren omdat de meerderheid van de Nederlanders sociale mobiliteit via het hoger onderwijs als een waarde zag, niet vanwege je zogenaamde ‘eigen acties’. Of ben je zelfs dáár niet trots op. Andere vraag: waar ben je wél trots op? En in hoeverre is waar je trots op bent puur het gevolg van wat je zelf hebt gedaan?