Bush begint verkiezingscampagne

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Poll BushHoewel hij niet herkozen mag worden moet Bush nu toch een beetje campagne gaan voeren. Want het is uiteraard wel de bedoeling dat na hem de GOP, of “Grand Old Party” blijft doorregeren. En of dat gaat lukken is nog maar de vraag want de glans is er een beetje vanaf. Bush, en met hem zijn partij, blijven onverminderd laag scoren in de polls (zie plaatje, poll van gisteren).

Bush ligt onder vuur, en dat is niets nieuws. Recentelijk echter veranderde de situatie verder in het nadeel. Zijn “basis” lijkt zich van hem af te keren.
Bush heeft altijd het vertrouwen gehad van de conservatief Christelijke gemeenschap in de VS met zijn standpunten over sex, abortus en het homo-huwelijk. Deze groep, traditioneel trouwe kiezers, verliest steeds meer het vertrouwen nu ze geen resultaten zien en dat laat de “approval rating” duidelijk zien. De afgelopen tijd is deze afgenomen van 80% naar 50%. Nog altijd veel hoger dan het landelijke gemiddelde, maar voor Bush waarschijnlijk een verontrustende trend.

Daarom heeft hij waarschijnlijk besloten om zich nu achter een voorstel te scharen dat een eind moet maken aan het homohuwelijk door middel van een grondwetswijziging.

Enige kans van slagen heeft dit voorstel niet, en dat weet Bush uiteraard. Voor een grondwetswijziging is een tweederde meerderheid vereist. Deze is er bij lange na niet, het zal al moeilijk genoeg zijn een gewone meerderheid te vinden. In een normale situatie zou een president zo’n voorstel niet openlijk steunen. Maar nu dus wel.
Ook op andere vlakken is Bush machteloos geworden. Aan het eind van een tweede termijn is dat eigenlijk niet meer dan logisch. Washington maakt zich op voor een nieuwe leider. Bill Clinton illustreerde dat 7 jaar geleden al met een fantastisch filmpje. Maar deze keer is het wel heel erg vroeg, Bush heeft namelijk nog twee jaar te gaan in deze termijn.

Het voordeel hiervan is dat hij nu rustig, zonder gevaar dat het echt aangenomen gaat worden, conservatieve ballonnetjes kan oplaten. Later kan hij dan zeggen dat hij gedwarsboomd is door de Democraten. De verkiezingsstrijd is dus bij deze geopend!

Reacties zijn uitgeschakeld