1. 1

  Simonton schat Bush’ IQ op ongeveer 120, ‘het gemiddelde van een leerling die zijn middelbare school afrondt’.

  En dat was dus ná Yale.

 2. 2

  Er is iets mis met die IQ-metingen! Ze zijn systematisch veel te hoog. Het gemiddelde IQ is namelijk per defenitie 100. Nu kun je me nog wel wijsmaken dat presidenten een bovengemiddeld IQ hebben (allemaal zelfs!), maar volgens dat artikel zitten ze allemaal bij de hoogste 20% van de bevolking en Quincy Adams zelfs bij de hoogste 0,02% (daarmee had hij een hoger IQ dan Einstein om maar wat te noemen)! Dan wordt je geen president, maar blijf je lekker op de universiteit lezingen geven.

 3. 4

  Blank Amerikaans IQ? Standaard 20% hoger dan Europees IQ? Afro-Amerikaanse IQ is daarentegen op Europese leest geschoeid zodat de superioriteit altijd als een paal boven water staat?

 4. 5

  Roy: Bedankt, al is jouw kritiek een andere dan de mijne. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat alle presidenten een dusdanig hoog IQ hadden, zeker als je bedenkt dat veel mensen met een IQ boven de 140 gewoon moeite hebben met communiceren met de “normale” mens en dat dat toch iig sinds de TV een benodigde is om genoeg stemmen te krijgen. Kennedy, Carter en Clinton kunnen dan helemaal geen president geworden zijn met hun extreem hoogbegaafde scores (alledrie in de hoogste 0,5%).

 5. 6

  @Bismarck
  Jouw kritiek snijdt zeker hout, ik liet dat element echter even buiten beschouwing om me op een ander punt te richten.
  Het corrigeren voor onvolledige biografiegegevens leidt -zegt Simonton zelf- tot een hogere IQ-score dan eigenlijk logisch zou zijn. Daarbij komt mijn commentaar dat er mogelijk sprake is van biograaf-bias. Ik denk dus dat die ongecorrigeerde grafieken het meest in de richting komen.

 6. 9

  @7: Dat zou behoorlijk slecht nieuws zijn, want dan rondt namelijk een behoorlijk deel van de bevolking geen middelbare school af. Lijkt me dat het streven een IQ van 100 zou moeten zijn.

  Theoretisch is (of was) dat ook zo, gezien de leerplichtwet tot 16 jaar.