Burgeroorlog in Irak

Nu in Irak inmiddels zo’n 3000 doden per maand vallen en er niet langer sprake is van alleen maar strijd tegen de bezettingstroepen, rijst de vraag of er nu sprake is van een burgeroorlog. Volgens Harvard professor Monica Toft moet het dan aan zes criteria voldoen (via Kathy):

 • Richt de oorlog zich voornamelijk op welke groep controlle mag hebben over de politieke eenheid?
 • Zijn er ten minste twee georganiseerde groepen strijders?
 • Is de staat één van de strijdende groepen?
 • Zijn er ten minste gemiddeld 1000 slachtoffers per jaar als gevolg van de strijd?
 • Is de verhouding bij het totaal aantal doden tenminste 95 procent t.o.v. 5 procent? In andere woorden, valt aan de kant van de sterkste partij ten minste 5 procent van de slachtoffers?
 • Vindt de oorlog plaats binnen de grenzen van een internationaal erkende staat of eenheid?

Volgens de professor is dan eigenlijk al sinds het aantreden van de eerste Iraakse regering een burgeroorlog gaande.

De laatste maanden wordt het alleen steeds duidelijker. Zelfs de CIA ziet dat nu zo. Maar waarschijnlijk om politieke redenen wordt hun rapportage over de situatie in Irak tegengehouden door Negroponte.
De VS sturen weer meer troepen. Nu naar Bagdad, waar gestreden wordt over de controle in verschillende wijken. Een verdeling tekent zich nu al af.
Dit effect wordt alleen maar sterker doordat er steeds meer mensen verhuizen naar de wijken waar zij zich veiliger voelen.

De situatie wordt ook in het noorden van Irak steeds lastiger. De Koerden maken gebruik van de relatieve onafhankelijkheid die ze in noord Irak hebben. Dit tot groot ongenoegen van Turkije. Tot nu toe neemt Turkije nog geen harde maatregelen, maar hoe lang zal het duren voordat ze Irak invallen om aanslagen in hun eigen land te voorkomen? Er zijn al 15 Turkse militairen gedood. En aan welke kant staat de VS dan?

Gerelateerd nieuws:
Moraal troepen VS laag
Kwetsbaarheid positie leger VS in Irak. Alles leunt op dunne logistieke lijn.
Oplossing Irak alleen als het in stukken opgeknipt wordt.

 1. 1

  Naar mijn idee is er al tientallen jaren een burgeroorlog  aldaar, so what’s new?

  De kans dat Turkije deel uit gaat maken van de eu is aan het verdampen,Griekenland bibbert.

  i’m back, howdy Steeph :)

 2. 3

  Nu we er zo fijn uit zijn hoe we het noemen, kunnen we wellicht wat extra vrijgekomen denkruimte benutten om een oplossing te verzinnen? :)

 3. 4

  @RB,

  Volgens de MO-verslaggever Robert Fisk moeten de Amerikanen en aanverwanten zo snel mogelijk uit Irak vertrekken en het aan het volk zelf overlaten.

  Hij trekt de parallel met de campagne die de Britten uitvoerden in Irak begin van de vorige eeuw. In welke mate dit vergelijkbaar is met nu weet ik niet.

 4. 6

  @Larie: Op de één of andere manier voert jouw toetsenbord geen spaties in, maar de html-code voor een spatie. (& nbsp;) Dat staat voor non-breaking-space.

  Hierdoor kunnen de regels niet afgebroken worden. Feitelijk ziet hij je zinnen als één woord en loopt je tekst het beeld uit.

  qwerqwerqwerqwerqwerqwerqwerqwerqwerqwerqwerqwerqwerqwerqwerqwerqwerqwerqwerqwerqwer

  Ik adviseer meer enters, dan dwing je de woorden op een nieuwe regel te verschijnen.

 5. 8

  Saboteur,eenklassiekefilm.Maarinderdaadmijn
  toetsenbordenhersenzijnisopmijnlaatsteavondtussendebergen
  overspoeldmetgrappa,moeteennieuweaanschaffen
  maabennetterug.GoedgezienwaardeSpuyt12.

  [URL=http://img63.imageshack.us/my.php?image=sabotteurrf8.jpg][IMG]http://img63.imageshack.us/img63/4258/sabotteurrf8.th.jpg[/IMG]

 6. 13

  webcoding? Ach, een beetje frontpage. Ik heb meer verstand van spaties :-)

  Overigens heb ik nog nooit gehoord van spaties die transformeren door een overdosis grappa.

  Het enige dat materie transformeert schijnt LSD te zijn, afgaande op een ex-huisgenoot die binnen kwam vallen met de opmerking “wow, the walls are dripping down”.

  En een rotzooi dat dat geeft…

 7. 20

  Die regeltjes zijn natuurlijk zowiezo arbitrair (1000 mensern, 5%, internationaal erkende staat, waarom?). Ik vinnut gewoon burgeroorlog als er niet incidenteel op burgers geschoten/gehakt/gestoken wordt, door mensen uit hetzelfde land. Dat betekent overigens dat Irak naar mijn mening ook aan het burgeroorlogen is.

 8. 23

  @Bismarck: Initieel voelden de regels ook als arbitrair, maar ze zitten toch wel redelijk slim in elkaar. Het sluit namelijk conflicten als die van de ETA en de IRA uit als burger oorlog. Uiteraard kan je discussieren of waar de lat precies wordt neergelegd. Misschien dat je het aantal doden beter had kunnen relateren aan de omvang van de bevolking van een land. 1000 per jaar in China is iets heel anders dan 1000 per jaar op Haiti.

 9. 24

  Steeph: Vind jij dat dan geen burgeroorlogen? Ik vind dat in Noord-Ierland in ieder geval sprake is geweest van een burgeroorlog, ik moet eerlijk bekennen dat ik over het Baskenland ietsje minder geinformeerd ben (al dacht ik dat de doden die daar vielen gewoonlijk geen burgers waren (politie en (para)militairen)).

  Verder dacht ik ook aan jouw puntje en die dwaze 5%. Door die laatste zou een militair overmachtige staat dus nooit van burgeroorlogen beticht kunnen worden, als ze maar bruut genoeg burgers over de kling jaagt. In Israel bijvoorbeeld is volgens deze regels geen burgeroorlog (geweest), want de Palestijnen worden met meer dan 19:1 ratio vermoord door Israeliers.

 10. 25

  Nee, om iets “oorlog” te noemen moet er toch sprake zijn van behoorlijke strijd. En hoewel de situatie in Ierland lang slecht is geweest, kan je het toch niet een oorlog noemen.
  En het klopt dan waarschijnlijk dat een hele machtige staat waarschijnlijk nooit ruimte biedt voor een burgeroorlog. Alleen maar ruimte voor schermutselingen. Hoe ernstig die op zich ook zijn. Maar de machtsbalans zal daardoor waarschijnlijk niet verschuiven.

 11. 27

  Maar hoe maak je dat nou meetbaar?
  Bovendien is er aan het begin van een burgeroorlog alleen sprake van een potentie tot verschuiven van de machtsbasis.

 12. 29

  @ Steeph
  “De situatie wordt ook in het noorden van Irak steeds lastiger. De Koerden maken gebruik van de relatieve onafhankelijkheid die ze in noord Irak hebben. Dit tot groot ongenoegen van Turkije. Tot nu toe neemt Turkije nog geen harde maatregelen, maar hoe lang zal het duren voordat ze Irak invallen om aanslagen in hun eigen land te voorkomen? Er zijn al 15 Turkse militairen gedood. En aan welke kant staat de VS dan?”

  Inderdaad, dit blijft los van al het andere dat in Irak gebeurt een groot probleem. In Turkije groeit de frustratie hierover http://www.thenewanatolian.com/opinion-11855.html
  Turkije laat zich door de VS van echt optreden weerhouden. Amerika heeft als zoethouder steeds gezegd zelf iets aan dit probleem te zullen doen, maar laat het belang van de Koerden als een van de weinige bondgenoten in Irak vooralsnog steeds prevaleren en doet dus niets.

  Onder invloed van de ellende in Libanon kan deze situatie de komende tijd wel eens gaan veranderen. Ik denk dat er een deal aan zit te komen waarbij Turkije een rol in Libanon gaat spelen http://www.thenewanatolian.com/tna-11945.html en in ruil daarvoor stiekem een groen lichtje voor operaties in noord-Irak gaat krijgen.

 13. 30

  @Bismarck: Ah, nee, dat was nou net niet de bedoeling. Ik hou het bij de gegeven criteria.

  @Jordi: dank voor de linkjes. Extra complicatie in het Koerden verhaal is natuurlijk ook nog de olie in Noord Irak. De stroom daar vandaan is nu redelijk stabiel. Maar onrust vanuit Turkije kan roet in het eten gooien.

 14. 31

  Jordi: Ik heb een beetje het gevoel dat de wens daar vader van de gedachte is. Turkije en Syrie zijn nooit vriendjes geweest, ze hebben zelfs ruzie over water. Daarnaast staat urkije bekend als iets te goede vriendjes met Israel, om als neutrale macht in Libanon een rol te kunnen spelen.

 15. 33

  Bismarck 31

  Inderdaad Turkije en Syrie zijn nooit bepaald vrienden geweest. Belangrijke geschillen zijn er over
  – water (Eufraat-project Ataturk-dam) die je ook noemt
  – grondgebied (Hatay dat Syrie claimt)
  – de realtie tussen Israël en Turkije
  – de koerden (Turkije beschouwde Syrië als een belangrijke sponsor en trainer van de PKK)

  Maar er is de laatste jaren wel het eea veranderd hoor.
  Onder miltiaire druk van Turkije heeft Syrie destijds Öcalan uitgewezen en de steun aan de PKK gestaakt. De trainingskampen voor Koerdische rebellen lagen voorzover ze al niet opgedoekt waren in Libanon dat inmiddels door Syrie verlaten is.
  Verder hadden Turkije en Syrie vergelijkbare standpunten (belangen) over de oorlog in Irak, beide tegen de oorlog en beide tegen decentralisatie van Irak.
  Dat het beter botert, blijkt ook uit het feit dat president Assad (voor het eerst) in 2004 op staatsbezoek in Turkije geweest is

  En wat betreft Israel. Sinds de AK partij regeert is Turkije een stuk minder close met Israel, terwijl Israel juist een nieuwe proxy lijkt te zoeken in de noord-iraakse koeren.

  Voor zowel Syrie als Israel zal Turkije denk ik best acceptabel zijn, met name als het bijvoorbeeld onder leiding van de Fransen oid gebeurt.

  Of het Turkije dan echt eea oplevert in Noord Irak valt dan nog wel te bezien natuurlijk.