Buitenlandse leiders – Poll

queteusa.jpgIn de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires is een muurschildering te vinden met de tekst:
“Hay gente que te quiere y gente que te USA”.
Vertaald: “Er zijn mensen die van je houden en mensen die je gebruiken”. ‘Je gebruiken’ oftewel ‘te usa’ is geschreven in hoofdletters en met de kleuren van de Amerikaanse vlag. Het ressentiment is duidelijk en de muurschildering bestaat al jaren. Niet zo verrassend dus dat George Bush het laagste eindigde toen de porteños (bewoners van BA) gevraagd werd wie hun favoriete buitenlandse leider is. Chavez, Morales en Castro staan daarentegen op het erepodium (angus-reid.com).

Sargasso-poll:
Maar van welke huidige buitenlandse leider heeft u nu een positief beeld?
[Bij voldoende respons zal er een ranglijstje worden gesmurft]

 1. 2

  Die Zuid-Amerikanen kijken trouwens ook niet veel verder dan hun neus lang is: wat ZA-leiders en Bush.

  Poll:
  Ik wilde het staatshoofd van Andorra noemen omdat die nooit in het nieuws is. Blijkt dat een parlementair co-prinsdom te zijn. Nog nooit van gehoord. Zo leer ik nog eens wat. Geen keuze dus.

 2. 9

  Zapatero

  De vraag is denk ik lastig omdat als je gewent bent om nuancering aan te brengen er maar heel weinig echt boven neutraal uitsteekt. Daar had ik last van in ieder geval.

 3. 11

  Afgezien van de Irak-oorlog: Tony Blair. New Labour heeft geprobeerd om, en is gedeeltelijk geslaagd in, op realistische wijze de levensomstandigheden van de minstbedeelden te verbeteren.

 4. 12

  Morales. Die probeert toch zichzelf te blijven en tegen de stroom in veranderingen door te voeren.

  Verder vind ik zelf altijd nog Mandela een lichtend voorbeeld. Is misschien een dooddoener, maar toch, de kracht waarmee hij zijn land uit het apartheidsregime heeft gehaald, en dan bedoel ik de openheid en de vergevingsgezindheid, vind je bij weinigen terug.

  En inderdaad Merkel. Krachtige uitstraling, degelijk.

 5. 13

  Lula da Silva van Brazilië.
  Omdat hij in staat is het grootste zuid-amerikaanse land langzaam te laten veranderen zonder dat de pleuris uitbreekt, de economie in elkaar stort of de inflatie gierend uit de klauwen loopt. En daarbij de onderklasse voorzichtig vooruit helpt.

 6. 16

  1. Oscar Arias Sanchez – stabiel president in een land zonder leger. Vredesstichter in de regio (Nobelprijs 1987);
  2. Zapatero – volgens mij de enige binnen de EU die werkt vanuit een visie en zeker vanwege zijn opstelling mbt Baskenland;
  3. Romano Prodi – in verband met zijn heldhaftige poging van Italië een minder cliëntilistisch land te maken;
  4. Feya Vandenbosse – heeft met haar commentaar op ons land mijn hart gestolen;
  5. Lula da Silva – als Steeph;
  6. Evo Morales – een promotieplekje, hij moet wel binnen een jaar met concrete resultaten komen (geldt overigens ook voor Prodi.

 7. 18

  Kofi Anan, Barosso,Bhumipol (koning van Tailand): leiders die zich niet aan direct aan het volk hoeven te verantwoorden, maar die zich niet aan die verantwoordelijkheid onttrekken en vooruitgang van de mensheid voor ogen hebben.

  Verder zijn de meeste (andere) Nobelprijs voor de Vrede-winnaars het noemen waard.

  Morales is schattig maar een droplul: hij heeft alweer stront aan de knikker in eigen land met stakende mijnwerkers en provincies die willen afsplitsen. Een goede leider brengt mensen bij elkaar.

  Wel gekozen leiders: inderdaad de sociaal democraten in Europa (Prodi, Zapatero, Blair (minus zn bruine arm bij G.W.Bush)) en idd Merkel.

 8. 20

  Ooit een halfjaar in Thailand gewoond en Bhumibol is sindsdien mijn favoriet. Er zijn een hoop schandalen over de monarchie, maar hij is onberispelijk.

 9. 22

  – Michelle Bachelet (meeste vrouwelijke presidenten worden meteen ná de inauguratie lelijke heksen, Michelle daarentegen is alleen mooier geworden)
  – Fouad Siniora
  – Ellen Johnson-Sirleaf

 10. 23

  @2: Wist jij niet dat de president van Frankrijk en de Bischop van Seo d’Urgel staatshoofd van Andorra waren? Heb ik je blijkbaar overschat in het verleden dan. Leek me toch common knowladge.

  Ontopic: Jigme Singye Wangchuck
  Vanwege zijn filosofie van “Gross National Happiness”, zijn vrijwillige beweging naar democratie toe, zijn zorg voor het milieu, zijn inspanningen om tradities te bewaren in Bhutan en zijn nederigheid (hij woont/werkt niet eens in zijn paleis, maar in een blokhutje).

 11. 26

  Susilo Bambang Yudhoyono stuurt de RI kalmpjes tussen de gigantische klippen, zoals zompige economie, milieurampen, leger, corruptie en islamisten door. Hij doet dat niet erg spectaculair, wel erg voorzichtig en dus erg verstandig.

  (Maar, okay, als die linksige Zuid-Amerikanen vind ik ook kleurrijker.)

 12. 31

  Zeker niet Mandela, Mandela heeft veel goeds gedaan voor Zuid-Afrika maar zich nooit uitgesproken tegen Mugabe. Mugabes regime heeft meer slachtoffers gevergd dan de apartheidspolitiek in Zuid-Afrika. En wat heeft Mandela gedaan aan de gigantische aids-problemathiek in Zuid-Afrika?

  Maar goed Mandela is nu ook geen leider meer.

  Ik kies denk ik voor Merkel.