DATA - De prijs van een pot pindakaas schiet binnenkort omhoog als gevolg van een mislukte pindaoogst in het Zuiden van de Verenigde Staten. Extreme droogte in de pindaproducerende staten van Amerika zorgt dat de prijs op de wereldmarkt omhoog schiet (monthly groundnuts price 1981-2011). Voor een 1 ton pinda’s wordt nu 1200 euro neergeteld, terwijl dat vorig jaar nog 450 euro was. Voedselgigant Kraft verhoogde onlangs de prijs voor een potje pindakaas met 40%, Unilever volgt waarschijnlijk snel.
Na de Verenigde Staten consumeren Nederlanders de grootste hoeveelheid pindakaas. Het is immers het perfecte poldercompromis onder het broodbeleg in de strijd die opvoeden heet: gezond en tóch lekker. Pindakaas is daarom zonder meer bepalend voor de Nederlandse identiteit. Zonder pindakaas had dit land minstens de helft van haar Olympische medailles niet gehaald. Zonder pindakaas geen Deltawerken. Zonder pindakaas waren alle fietspaden leeg. Zonder pindakaas werd er niemand groot. Enwel daarom wat achtergrondcijfers omtrent deze cruciale aardnoot na de doorklik
Maar waar worden nu eigenlijk de meeste pinda’s geproduceerd? Niet in de Verenigde Staten, data van de Wereldvoedselorganisatie FAO leert ons dat China verreweg de meeste pinda’s produceert.
Toch is China niet de grootste exporteur van pinda’s. Waarschijnlijk eten de Chinezen een groot deel van hun eigen pinda’s op. Plus dat de ene pinda de ander nog niet is: in het Westen is men enkel geïnteresseerd in kwaliteitspinda’s. De grootste exporteurs van pinda’s zijn: India en Argentinië, daarna volgt China en de Verenigde Staten stond in 2009 -voor de droogte- pas op de vierde plaats. Nederland valt ook op in onderstaand figuur, als notenverwerkend land exporteert het waarschijnlijk dure (gebrande en gezouten) kwaliteitspinda’s naar landen met behoefte aan ‘wat te snaaien tijdens het televisiekijken’.
Voor de Hollandse potten pindakaas is van belang waar Nederland haar pinda’s vandaan haalt. Handelscijfers uit de market access database (HS code: 1202.20.00.00 Groundnuts shelled, whether or not broken) wijzen erop dat Nederland hoofdzakelijk uit Argentinië importeert en veel minder uit de Verenigde Staten. Toch zullen ook Nederlandse importeurs door de algehele krapte op de wereldmarkt meer moeten betalen voor hun pinda’s.
Reacties (11)
deze flauwe grappen heb ik -bij nader inzien- even uit het postje ge-edit:
[seth] Wie eerder dit jaar had besloten in pindakaas te beleggen was nu rijk. Een kwestie van op tijd instappen, zoals altijd: met de kennis van nu was er hier dus misschien wel sprake van voorkennis? [/seth].
En in Alabama blijft de oogst op de velden rotten, nu ze daar de goedkope hoogproductieve illegale Mexicanen hebben weggejaagd.
Deze grafiek maakt het waarschijnlijk nog wat duidelijker:
http://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=peanuts&months=360
Weekprijs lokale markt (+20% in drie maanden)
http://www.fsa.usda.gov/FSA/epasReports?area=home&subject=ecpa&topic=fta-pn
@Steeph, ah bedankt, ik zat ook al even op dat Ex Mundi, maar zag zo snel niet hoe ik de periode kon aanpassen. Ik vervang de Mongabay grafiekjes wel even.
Maak dan ook van 1200 euro even 1200 dollar (per us ton, wat weer iets anders is dan een metric ton)
weten de lezers wel wat metric tons zijn en die euro’s komen uit het Telegraaf artikel
Hee, als de pindakaas op is vind ik het hier echt niet meer leuk hoor!
Slecht nieuws ook voor Wim T. Schippers, als hij nog eens een vloertje aan wil leggen…
HELAAS
Waarom heb ik trouwens nog pindakaas nodig als het in november om 11 uur des avonds nog meer dan 18 graden in mijn tuin is?