Brommen in het buitenland

DATA - Waar zitten de Nederlanders in het buitenland gevangen?

Gevangen in het buitenland wordt een laatste snoepje afgenomen: een paar dagen terug werd bekend dat wie in het buitenland bromt niet meer stiekem een uitkering kan ontvangen. Staatssecretaris De Krom kondigde aan een gat (in zijn ogen) te dichten. Nu ben ik een fan van uitkeringen noch van fraude, maar een klein beetje extra geld kan wonderen doen in de shit holes waar de meeste Nederlandse gevangenen moeten verblijven.

Ik heb de laatste cijfers er eens bij gepakt om te kijken waar de gevangenen verblijven. Snelle conclusie: in de buurt, of daar waar drugs te halen/verhandelen is.

De meeste Nederlanders zitten vast in andere Europese landen. De buurlanden uiteraard. Duitsland staat op nummer 1 en daar krijg je nu niet meteen Shawshank Redemption/Midnight Express-visioenen bij. Maar andere landen, daar wil je niet zitten, en zeker niet zonder geld. Brazilie bijvoorbeeld, of de Dominicaanse Republiek.

Peru valt ook op. Daar zaten op 1 april dit jaar 100 Nederlanders vast, waarvan 98 (!) voor drugshandel/bezit. Wat dat betreft is Joran van der Sloot dus een buitenbeentje. Uiteraard zijn het vooral Zuid-Amerikaanse landen waar Nederlandse drugsboeven brommen. Maar ook in Ghana zitten er veel vast, 19. En gek genoeg zit meer dan negentig procent van de Nederlanders in een Zweedse cel vanwege drugs.

Verrassend is dan weer dat in de VS weliswaar relatief veel Nederlanders vastzitten (bijna honderd), maar dat slechts een kwart wegens drugs zit. Waarschijnlijk xtc.

 1. 1

  Waar zit die andere driekwart dan voor in de VS? En wat had die andere uitzondering in Peru misdaan? En in Duitsland, zitten ze daar ook vooral voor drugs? Heb je misschien ook een grafiekje van de reden waarvoor iedereen zit?

 2. 2

  plus een andere belangrijke vraag: Waren ze drugs aan het dealen of hadden ze enkel iets voor eigen gebruik op zak?
  In dat soort landen zijn 3 kruimels van een plantje al genoeg voor een gevangenisstraf van 5 tot 10 jaar.
  Zelf ben ik daar wel benieuwd naar. Veel naar z-a geweest waar je de enorme horror verhalen hoort over kleine hoeveelheden drugs op je geplant door de politie. Zelf gelukkig niet meegemaakt.

 3. 3

  Die gegevens zijn niet bekend. BuZa maakt alleen bekend waar gevangenen vast zitten en of dat voor een drugsdelict is of niet. Ik weet niet of BuZa ook een overzicht heeft van alle verdenkingen/feiten waarvoor men vast zit. Misschien eens opvragen, al krijg je gezeur over privacywetgeving.

  Sowieso zie je wel een ontwikkeling dat gevangenen steeds vaker in NL hun straf kunnen uitzitten.

 4. 4

  @3: Als ze wel bekend maken of het een drugsdelict is, dan kunnen ze ook bekendmaken of het een geweldsdelict is, of een vermogensdelict, of… Mij lijkt dat het argument van privacy al weggeven is als je één type veroordeling bekend maakt, zeker als (zoals jij insinueert) dat delict geldig is voor de meerderheid van de veroordeelden.

  Overigens is er wel iets kroms aan de redenering van de Krom (niet de eerste keer trouwens). Er zijn namelijk de nodige landen waar je in de gevangenis in je eigen levensonderhoud moet voorzien, zonder dat je de kans hebt om in de gevangenis (legaal) geld te verdienen. De pechvogels die in die landen zitten hebben een uitkering nodig.

 5. 5

  In Z-A had een lokaal dealertje stiekem een kleine kilo wiet bij een van mijn huisgenoten in de achterbak geplant om het van locatie A naar B te vervoeren.

  Ik heb de beste man getelefoneerd dat hij zijn spul op mocht komen halen. Bij de transactie merkte hij dat ongeveer de helft miste. Na eventjes aarzelen, en na het zien van mijn kapmes, besefte hij ook dat hij het hierbij maar moest laten.

  *Good Times*

  En ja, ik wilde dit gewoon eventjes een keertje vertellen.