Brief aan Kees Tulleken

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Geachte heer Tulleken,

Het valt wel mee. Zelden zal iemand zich met zo’n simpele boodschap zoveel ellende op de hals gehaald hebben als u. In een poging de geruchtenstroom rondom de medische situatie van Prins Friso wat tot bedaren te brengen, verbrak u uw beroepsgeheim en bewees u uw beroepsgroep geen goede dienst. Had u een weddenschapje met de mensen van het VUmc?

U was met uw vrouw, NCR journaliste Jannetje Koelewijn, in Lech voor een conferentie toen u hoorde van het ongeluk van Prins Friso. U ging samen naar het ziekenhuis en sprak daar behandelend arts Claudius Thomé. Thomé en u stonden uw vrouw toe delen van het gesprek te op te vangen, op basis waarvan zij een voorpagina-artikel schreef in het NRC.

Als emeritus hoogleraar neurochirurgie, nota bene geridderd vanwege zijn bijdragen aan de medische wereld, bent u geen domme man. Als iemand die twaalf jaar in het medisch tuchtcollege heeft gezeten, zult u bovendien ook wel ongeveer weten hoe het zit met die geheimhouding. Vol bombarie verkondigde u bij Pauw en Witteman echter dat u uw eed bewust heeft gebroken.

Nu ben ik natuurlijk een medische onbenul, dus of het strikt genomen Thomé is die fout zit, of u, kan ik niet goed beoordelen. Wat ik wel kan beoordelen, is uw mediaoptreden. En dat was raar. Wat zat u daar nou trots te zijn op het verbreken van die eed? Bent u te groot voor zo’n lullige belofte? Waarom heeft u zichzelf überhaupt in deze situatie gebracht? Wat was u van plan te gaan doen in dat ziekenhuis? Waarom nam u uw vrouw mee? En waarom voelde u zich geroepen om te reageren op speculaties?

De kernvraag is simpel: waar bemoeide u zich mee? Ironisch genoeg beweerde u dat het in het ziekenhuis niet uitmaakt of je een prins bent of niet. Een patiënt is een patiënt. Dat is een prijzenswaardige instelling, maar komt niet helemaal overeen met uw handelingen. Of heeft u zich ook nog even bemoeid met alle andere patiënten in het ziekenhuis in Innsbruck? Lijkt me niet.

U vond het wel interessant, zo’n prins. U wilde gewoon graag even op tv. Of misschien zelfs alleen maar even een primeurtje regelen voor uw vrouw. Gefeliciteerd, dat is gelukt. U staat in de spotlights. Leuk he? Heel Nederland vindt u een lul. Zeker nu het helemaal niet zo blijkt mee te vallen met Prins Friso.

Aangezien iedereen in de medische wereld elkaar kent, bent u ongetwijfeld een bekende van de voorzitter raad van bestuur van het VU medisch centrum. Hadden jullie een weddenschapje ofzo? Wie de Nederlandse medische sector er in zo kort mogelijke tijd zo slecht mogelijk op kon zetten? Wie het vertrouwen van de gemiddelde Nederlander in de gemiddelde arts zo snel mogelijk de grond in kon rammen? Is een close call geworden!

Ik wens u de komende tijd veel succes met het herstellen van uw geloofwaardigheid, vooral ten opzicht van uw collega-artsen. Lijkt me nog geen gemakkelijke opgave. Aan de andere kant: u bent mooi wel op tv geweest!

Groeten,

Boudewijn.

Reacties (12)

#1 L.Brusselman

Boudewijn gaat ook nog een keer over het lijk heen.Stoer hoor.

 • Volgende discussie
#2 Blanchefort

Hear, hear!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Maria

Ik begrijp werkelijk niets van deze ophef. Dat er geschokt wordt gereageerd op het filmen in het VUmc, dat kan ik me begrijpen. Maar als een arts in Oostenrijk hoort dat Friso géén schedelbasisfractuur heeft dan is dat in ieder geval nieuws waarbij je één rondzingend bericht kan schrappen. Niets meer en niets minder. We wisten nog steeds dat het levensgevaar niet was geweken.

Alle verdere amusementsuitzendingen op tv rondom hr. Tulleken, hr. van der Meer en en de vele geen-nieuws-nieuwtjes lijken alleen maar te horen bij de eindeloze varianten op de markt van geen-nieuws-nieuwtjes.

Ik wens de families van Friso en Mabel veel toewijding en troost toe.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 M. de klerk

Ik hoop dat deze brief ook echt verstuurd is; hij slaat de spijker op z’n kop !

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 mieke

.
http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2012/02/neuroloog-naam-misbruikt

Tsja, wat nu?

Het paar werd die middag van de 17e gebeld door familie in Nederland. Spoedde zich nieuwsgierig naar Innsbruck. Maar heeft Thomé slechts aangehoord tijdens een meer algemeen seminar daar over lawineslachtoffers.

Dat zijn wel een hóóp verzinsels bij elkaar geworden sindsdien, van die Tulleken en Koelewijn. En van de NRC natuurlijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 L.Brusselman

Eindelijk kunnen ze eens gezamelijk het NRC onderschijten,leef je maar uit hoor zo een kans krijg je niet zo gauw.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Lampe

“Wat zat u daar nou trots te zijn op het verbreken van die eed? Bent u te groot voor zo’n lullige belofte? Waarom heeft u zichzelf überhaupt in deze situatie gebracht? Wat was u van plan te gaan doen in dat ziekenhuis? Waarom nam u uw vrouw mee? En waarom voelde u zich geroepen om te reageren op speculaties?”

Een mogelijk antwoord op deze vragen:
‘It’s alright, I’m a doctor’
(Douwe Draaisma)
http://www.academischeboekengids.nl/do.php?a=show_visitor_artikel&id=1188

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 larie

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8.1 frank - Reactie op #8

plust Larie

 • Volgende reactie op #8
#8.2 L.Brusselman - Reactie op #8

i.p.v. Sargasso.
En dat geldt voor de volgende brieven ook.

 • Vorige reactie op #8
#9 Anne

Ik ben het geheel eens met Maria. Wat een ophef inderdaad. De man heeft gepoogd iets van duidelijkheid te verschaffen over de situatie van prins Friso. Niet alleen Tulleken maar ook zijn vrouw hebben uit de mond van Thomé gehoord wat er toen bekend was. Met alle omzichtigheid hebben ze dit in het nieuws gebracht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9.1 Olav - Reactie op #9

“Met alle omzichtigheid”?

Sorry hoor, maar dit vind ik nogal lachwekkend. Je kan inderdaad discussiëren over de vraag of het mag wat ze gedaan hebben. Ik zeg: het boeit me eigenlijk niet eens veel, want medelijden met de koninklijke familie is me gewoon teveel gevraagd. Maar van omzichtigheid kan je Tulleken en Koelewijn in elk geval niet beschuldigen. Dat is hier zo evident niet aan de orde. Het is gewoon de hijgerige jacht op nieuws waarin dit fraaie stel is meegezogen, en waarbij ze alle normen en regels uit het oog hebben verloren.

Je zegt: De man heeft gepoogd iets van duidelijkheid te verschaffen over de situatie van prins Friso.

Die stelling is simpel te beantwoorden: Het was helemaal niet aan hem om die duidelijkheid te verschaffen. Hij had zich er dus gewoon niet mee moeten bemoeien. Lekker thuis moeten blijven. Nog los van het feit dat niemand wijzer werd van zijn “informatie”.