Brief aan Jolande Sap

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Geachte mevrouw Sap,

Afgelopen week was ongetwijfeld een van de turbulentste weken uit de Nederlandse parlementaire geschiedenis. Niet alleen viel deze week het kabinet, maar de scherven die dat opleverde, werden nog dezelfde week weer geplakt. Ik kan me niet voorstellen dat dat al eens eerder is gebeurd. Dankzij kordaat optreden van Jan Kees de Jager, Alexander Pechtold, Arie Slob en u, staan we er opeens misschien wel beter voor dan een week geleden. De Kunduzcoalitie, tot voor kort een naam met een zure bijsmaak van mislukking, veranderde en passant in een geuzennaam. Hulde!

Laat ik beginnen te zeggen dat het goed is dat er een akkoord ligt. Ongeacht de inhoud. Na al onze grootspraak ten opzichte van landen met een te hoog begrotingstekort zouden we natuurlijk episch voor lul staan als we zelf de boel niet rond zouden krijgen. Bovendien zou het wel eens het verschil tussen trippel A en dubbel A kunnen zijn, wat weer een hoop rente op staatsobligaties scheelt. Wát er precies in het akkoord staat, doet veel minder ter zake. Critici hebben volgens mij gelijk als ze zeggen dat de houdbaarheidsdatum ervan, 12 september is.

Is dat erg? Volgens mij niet. Er ligt iets waarmee voorlopig gewerkt kan worden, en na de verkiezingen zien we wel weer verder. Dat is inherent aan een wisseling van de wacht. U onderkende dat en durfde daarom het politieke risico wel aan. Dat risico was voor u, als meest linkse partij van de vijf, natuurlijk het grootst. Ik kan me voorstellen dat een samenwerking met de VVD niet bij al uw leden even lekker valt. Die partij heeft, zeker na de afgelopen anderhalf jaar, het imago het liefst het hele land te asfalteren zodat al hun SUV-rijdende stemmers na het graaien lekker snel van kantoor naar hun belastingaftrekbare villa kunnen rijden.

Met de verlaging van BTW op zonnepanelen drukte u een kleine doch duidelijke stempel op het akkoord, zodat u iets had om aan uw achterban te laten zien. Vervolgens zette u uw handtekening en plots was u een van de redders van Nederland. Een wereld van verschil met de losers Wilders, Roemer en vooral Samsom. Het enige dat Samsom sinds het akkoord heeft gedaan, is huilen als een klein kind dat hij niet was uitgenodigd voor het feestje. Een lekkere binnenkomer als nieuwe lijsttrekker!

U heeft het dus erg slim gespeeld en zowel Nederland als uw eigen partij een zeer goede dienst bewezen. Het maakt de komende periode alleen maar interessanter. Als het lukt de duidelijke scheiding tussen winnaars en losers in stand te houden, zal het u zeker geen windeieren leggen tijdens de verkiezingen.

Weet u wat me best een goed idee lijkt? Een Kunduz-light kabinet. Met VVD, GroenLinks, D66 en CDA. En dan een lekker progressief liberaal beleid gaan voeren. Als jullie nog iets groeien, kunnen jullie de CU namelijk wel dumpen. Ideaal gesproken doet CDA ook niet mee, maar dat is waarschijnlijk iets te veel gevraagd. Bovendien heeft die brave Jan Kees de Jager het ook wel verdiend om nog een keer mee te mogen doen.

Kunduz-light dus. Rutte II. Het kabinet dat na een onderhandeling van 72 uur rond was. Het kabinet dat zich niets aantrok van roeptoeters en losers als Wilders, Roemer en Samsom. Het kabinet dat Nederland met verstandig, op de toekomst gericht beleid, uit de crisis trok. Ik zou er voor tekenen. U ook toch?

Groeten,

Boudewijn.

Reacties (42)

#1 M

De Kunduzcoalitie, tot voor kort een naam met een zure bijsmaak van mislukking, veranderde en passant in een geuzennaam. Hulde!

Vertel dat ook even aan de nabestaanden, van alle dodelijke slachtoffers in de directe omgeving van Kunduz. Of, weet je wat, stuur hen deze open brief.

  • Volgende discussie
#1.1 Richard E - Reactie op #1

Ik denk dat de mensen in Kunduz meer hebben aan mensen met hele mooie idealen, 5000 km verderop. /ironie

#2 Rob V.

Haha, wat een heer­lijk cynisch com­men­taar, Boudewijn Pothoven. De spijker op z’n kop. Jolande Sap en Groen­Links zetten Rutte II in de steigers. Hele­maal mee eens.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bolke de big

De Kunduz coalitie, de coalitie die liever bezuinigd op AOWérs en de lasten flink verzwaard voor de burgers dan dat ze ook maar een cent bezuinigen op OWS.

Wacht maar tot de koopkracht plaatjes bekend worden, eens kijken of GL dan nog uberhaupt nog 1 zetel gaat halen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bolke de big

Met de verlaging van BTW op zonnepanelen drukte u een kleine doch duidelijke stempel op het akkoord, zodat u iets had om aan uw achterban te laten zien.

Is de achterban van Groenlinks zo kortzichtig dat ze niet door hebben dat de verlaging van de BTW op zonnepanelen volledig teniet wordt gedaan door de verhoging van de BTW naar 21%?
Leuk dat de zonnepanelen wat goedkoper worden, het maken, transporteren en installeren wordt alleen een stuk duurder en plopla, weg is je voordeel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Richard E - Reactie op #4

ehm. ondernemers kunnen hun btw-kosten terugvragen.
BTW wordt maar een keer over een product gerekend, en in het geval van zonnepanelen is dat nu 6%.

Overigens stijgt de vraag naar zonnecellen, dus zou het wel eens kunnen dat de prijstijging door schaarste het BTW-voordeel teniet doet.

  • Volgende reactie op #4
#4.2 Bolke de big - Reactie op #4.1

ehm. ondernemers kunnen hun btw-kosten terugvragen.
BTW wordt maar een keer over een product gerekend, en in het geval van zonnepanelen is dat nu 6%.

Ondernemers kunnen echt bij lange na niet alle BTW terug vragen en de eind consument helemaal niet, het enige wat ze terug kunnen krijgen is (Zelf betaalde BTW – Ontvangen BTW).

#4.3 richard E - Reactie op #4.2

omdat de btw in de productie-keten maar een keer geheven kan worden, kan het verhogen van de BTW op brandstof de lagere BTW op zonnepanelen niet teniet doen. brandstof, energiekosten, verpakkingskosten, is allemaal -bij mijn weten- btw-aftrekbaar.

Was dat allemaal niet aftrekbaar, dan is het aandeel verpakking en energie in zonnepaneel-transporty en retail neit zo hoog dat een verhoging van 2% in het een 13% verlaging in het ander teniet doet.

#4.4 cor mol - Reactie op #4

De BTW verlaging op zonnepanelen is een druppel op een gloeiende plaat voor de Bühne:

Ik denk dat je het in deze grafiek van de marktprijsontwikkeling nauwelijks merkt:
http://tinyurl.com/6quuqhv

Het valt in de categorie 500 soldaten en 50 politieagenten sturen om de Afghaanse politie op te leiden en ik denk dat de auteur dat ook bedoelt.

  • Vorige reactie op #4
#5 J.Morika

…Een Kunduz-light kabinet. Met VVD, GroenLinks, D66 en CDA.

Tsja. Samen net 76 zetels. Nu, na de euforie van deze laatste week, dat is. Als ze met zijn allen samen 70 halen in de komende verkiezingen dan mogen ze in hun handjes knijpen. Ik denk dat je je argumenten moet heroverwegen, zeker nu bekend is geworden dat de 3%-norm misschien wat losser gehanteerd gaat worden, maar dat we met zijn allen wel meer BTW moeten betalen om de Grieken etc. verder te kunnen steunen.

(ruwe gegevens peilingen terug te vinden op http://tinyurl.com/cq8kdov )

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 TisMeWat

Enzoishetmaarnet Boudewijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Peter

Nog niet zo lang geleden had Sap haar betrekking bijna verloren en nu wordt zij alweer de hemel in geprezen?
Sap is de grens overgestoken, van het land van de roeptoeters en losers naar het land van de winnaars. Zo eenvoudig is het.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7.1 ruurd - Reactie op #7

De grote vraag is: wat heeft ze gewonnen…

#7.2 Tjerk - Reactie op #7.1

Een verlengdoos?

#7.3 Bolke de big - Reactie op #7.2

Eigenlijk had Samsom een stekkerdoos mee moeten nemen naar het debat en demonstratief de stekker er onder de neus van Sap in moeten steken.

Onder het mom van “Wilders trekt de stekker eruit, Mevr. Sap steekt hem er weer in”:D

#8 esgigt

Die zelfde zure bijsmaak gaat de Kunduzcoalitie voor de Nederlandse economie hebben. Het ILO-rapport spreekt weer boekdelen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Sigi

“Laat ik beginnen te zeggen dat het goed is dat er een akkoord ligt. Ongeacht de inhoud.”

Ongeacht de inhoud? Je meent het.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 DIRKMJK

Met de verlaging van BTW op zonnepanelen drukte u een kleine doch duidelijke stempel op het akkoord, zodat u iets had om aan uw achterban te laten zien.

Er valt de nodige kritiek te geven op het akkoord maar juist het groene gehalte blijkt nog wel wat voor te stellen:
http://www.dirkmjk.nl/2012/04/hoe-groen-het-kunduz-akkoord

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Harm

Knappe brief, die moet eigenlijk wel ironisch bedoeld zijn.

Of toch niet?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11.1 cor mol - Reactie op #11

“Het enige dat Samsom sinds het akkoord heeft gedaan, is huilen als een klein kind dat hij niet was uitgenodigd voor het feestje. Een lekkere binnenkomer als nieuwe lijsttrekker!”

Ik denk dat de ironie in deze passage ver te zoeken is.

#11.2 Harm - Reactie op #11.1

Ja maar, het is niet altijd even gemakkelijk om iets volledig te analyseren en het kost vaak een hoop woorden. In dat soort gevallen trek ik soms iets met 1 regeltje in het absurde en laat de conclusie aan de lezer over.

Je denkt echt dat die Boudewijn Pothoven het meent hè?

  • Volgende reactie op #11.1
#11.3 cor mol - Reactie op #11.2

Nee, ik denk dat de geciteerde passage treffend aangeeft waarom Samsom zo slecht scoort met zijn optreden. Als je zo lang moet nadenken of iets ironie is, dan is die volgens mij niet geslaagd, maar over smaken valt uitstekend te twisten.

#11.4 Rob V. - Reactie op #11.1

Zo heb ik het helemaal niet ervaren, van dat huilen. Waarom zou hij ook? Hij kan het sowieso niet steunen. Het zou meer om te huilen zijn als hij het wel had gesteund, denk ik. Arie Slob heeft zelf toegegeven dat hij, GL en D’66 helemaal niet zaten te wachten op Diederik. Met hun 77 zetels en het A4’tje, met zaken die ze perse wilden doorvoeren, was het pleit vervolgens beslecht. Voor de vorm, en om GL niet een te negatief imago te bezorgen, is Samsom nog geinformeerd over de voortgang en het eindresultaat. Misschien had Samsom direct na het vallen van het kabinet zelf een initiatief moeten nemen, maar toen zaten de eerder genoemde drie partijen allang bij elkaar, in de achterkamertjes. Er was geen ontkomen aan. En nu blijkt het ook nog eens een voorbarig akkoord. De 3% norm wordt losgelaten. Wat een sof. Gelukkig kan de kiezer straks oordelen.

  • Vorige reactie op #11.1
#13 Anna

Het Kunduz-akkoord is het vingertje in de dijk van Hansje Brinker, wacht maar als dat vingertje eruit getrokken wordt. Kortzichtige politieke actie aangevoerd door het vetste jongetje van de klas en de orgelpop van D’66.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Harry

Jolande Sap is de geheime mol van het CDA binnen Groen-Links. Ze heeft het CDA en zeker de persoon Jan-Kees de Jager een afschuwelijk echec bespaard.
Het zou zomaar kunnen zijn dat met de wetenschap van de gebeurtenissen in de toekomst, de SP, PvdA en PVV ineens weer hele interessante partijen worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Anna

Dirty Harry, what’s in a name…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Lutine

Ik zie nu al dagenlang PVV, SP en PvdA in een adem genoemd worden…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Henk Daalder Duurzame Brabanders

De linkse hervormingen die nu in het akkoord zitten, staan ook in de plannen van de PvdA
Maar het slagschip PvdA kon niet snel genoeg wenden, het was ook nog op volle snelheid na de lijsttrekkers campagne.

De politieke guerrilla van GroenLinks, D66 en CU grepen hun kans toen Rutte even KO was.

Dat lijkt me een betere schets.

De rechtse droom van een kabinet tussen VVD CDA en GroenLinks kan alleen als de VVD groenrechts weer ontdekt, en niet arrogant gaat doen.

Ik acht de kans heel klein.
Een links pact is ook beter voor de samenleving en economische groei.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17.1 Rob V. - Reactie op #17

Ik zou de hervormingen die in het pakket zitten niet per definitie links willen noemen. Het zijn vooral D’66 hervormingen, en, zoals bekend, Alexander Pechtold is behoorlijk rechts. De nog snellere verhoging van de AOW is een hervorming die niet in de plannen van de PvdA staat. Sterker nog, zij is daar tegen en had juist met de sociale partners een pensioenakkoord gemaakt dat veel socialer uitpakte. Verder is ook de versoepeling van het ontslagrecht bepaald niet een hervorming die in het PvdA programma staat. Als de PvdA het eens was geweest met al die hervormingen, dan had ze misschien van de andere drie mee mogen doen. Maar dit was niet zo en daarom zou ze een blok aan het been zijn.

#17.2 Rob - Reactie op #17.1

Die verhoging van de AOW leeftijd vind ik sowieso niet specifiek thuishoren bij linkse of rechtse standpunten.

#17.3 su - Reactie op #17.2

Het passeren van de sociale partners vind ik dan weer bij rechts thuishoren. Zowel het penioenakkoord opbreken als de nullijn voor ambtenaren zijn daar uitingen van.

  • Volgende reactie op #17.2
#17.4 Rob - Reactie op #17.3

Maar dan heb je het niet meer over de inhoud.

  • Volgende reactie op #17.3
#17.5 su - Reactie op #17.3

Maar niet minder belangrijk. De PvdA mag dan wel hervormingen nastreven, maar zouden niet de vakbeweging zo buiten spel zetten.

  • Volgende reactie op #17.3
  • Vorige reactie op #17.3
#17.6 Rob - Reactie op #17.3

Mocht de PvdA echt aan tafel hebben gezeten en ze kregen er genoeg voor terug dan hadden zij dat ook gedaan. Het is een cliché, maar alles wordt vloeibaar onder druk.

  • Vorige reactie op #17.3
#17.7 Rob V. - Reactie op #17.2

Dank voor de correctie; het is inderdaad verhoging van de AOW leeftijd, niet de AOW uiteraard. Verder is het natuurlijk mooi dat een aantal akelige bezuinigingen of maatregelen zijn teruggedraaid, maar hiervoor was deze Kunduz-coalitie niet nodig. Deze dingen zouden ook door een meerderheid in de Kamer worden afgestemd. Maar leuk natuurlijk voor Sap dat zij nu kan doen alsof het ondermeer haar verdienste is. Per saldo komt deze Kunduz-coalitie toch neer op het voorsorteren op Rutte-II en het CDA is natuurlijk harstikke blij dat ze, geholpen door de Kunduz-coalitie, een wat ander gezicht kan tonen. Alles vergeven en vergeten voor het CDA, zo lijkt het.

  • Vorige reactie op #17.2
#18 jim

Sun Tzu and the art of war : Sometimes ..To fight your enemy ,you have to become your enemy .

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Reinaert

“Laat ik beginnen te zeggen dat het goed is dat er een akkoord ligt. Ongeacht de inhoud.”

Is dit nu cynisme, ironie of meent Boudewijn dit nu?
En:

“Als het lukt de duidelijke scheiding tussen winnaars en losers in stand te houden, zal het u zeker geen windeieren leggen tijdens de verkiezingen.”

Het gaat dus enkel om de beeldvorming, niet om de inhoud, Boudewijn?

Tsja, als je de machtsgeilheid van GL zo positief bestempelt, dan ben je waarschijnlijk blind voor het feit dat in hoofdzaak de totems van Wilders zijn geschrapt en rechts de vingers kan blijven likken.

GL=GR geworden,

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 jim

Nederland gewoon onder water zetten ..prik ze maar door die dijken want voor onderhoud is nu geen geld meer

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 jim

Nederland onder water zetten is goed voor de natuur .. Lang leve het groen rechts van sap

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 jim

Mr. Veling of the Cannabis Retailers Association said he was optimistic that with the inclusion in the government of the two parties — D66 and the Greens — the weed pass system would ultimately be dropped.(nyt)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Bungaraya

Wat een raar stukje. Ik dacht dat de coalitie vernietigend zou worden neer gesabeld. Ik snap niet wat deze brief nu werkelijk wil zeggen. Misschien iets in deze lijn?

Ja, Sap heeft verantwoordelijkheid genomen, en terecht.
Ja, wie hakt veroorzaakt spaanders.
Ja, wie een tijdelijke kans grijpt moet zich daarna opnieuw bewijzen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie