Brief aan Hero Brinkman

Beste Hero,

Ik weet het nooit zo goed met u. Moet ik u nou serieus nemen of niet? Ben u nou dapper of dom? Een Don Quichot die verwikkeld is in een gevecht dat hij niet kan winnen, of de man die eigenhandig een van de grootste politieke partijen van Nederland gaat hervormen? Eén ding is zeker: u bent de enige PVV’er die nog wel eens een glimlach op mijn gezicht weet te toveren.

Brinkman wil PVV jongerendag. Brinkman wil de PVV democratiseren. Brinkman wil PVV leidersverkiezingen. Brinkman wil het PVV Polenmeldpunt uit de lucht. U wilt van alles, zoveel is duidelijk. U mag alleen nooit wat van Wilders. En dus vindt u dat de PVV pervers in elkaar zit.

Daar heeft u gelijk in. De PVV is officieel geen partij, maar een vereniging. En dan gelden er andere regels. Wikipediafeitje: Een vereniging heeft minstens twee oprichters en één lid nodig. De oprichters van de PVV zijn Geert Wilders en de Stichting Groep Wilders (enig bestuurslid: Geert Wilders), het enige lid is Geert Wilders. Uiteraard zijn er wel meer mensen bij de PVV betrokken. Wie aan Wilders’ egotrip wil bijdragen kan zich aanmelden als vrijwilliger of donateur. Oftewel: prima als je je tijd en je geld wilt inleveren, maar je hebt je vervolgens wel te schikken naar de wensen van de Grote Blonde Leider.

En dat vindt u stom, want: “Je weet wat er gebeurt als maar één iemand het voor het zeggen heeft. Mensen die niet stevig in hun schoenen staan, zullen diegene naar de mond praten om hun eigen toekomst veilig te stellen.” De spijker op zijn kop natuurlijk, maar zie zo’n situatie maar eens te veranderen. Als het u al zou lukken om medestanders te vinden, hebben ook zij officieel niets te vertellen. U bent een roepende in de dorre, met ruggengraatloze karkassen gevulde PVV woestijn.

Aangezien u van uw fractiegenoten niets hoeft te verwachten, probeert u dan maar de kiezer te mobiliseren om de boel in beweging te brengen. Daarom voert u uw strijd in de media en zijn wij allemaal getuige van uw tragikomische pogingen om goed te doen. Ik noem het tragikomisch vanwege de bevlogenheid waarmee u het onmogelijke probeert te bereiken. U weigert te accepteren dat Noord Korea eerder democratisch wordt dan de PVV. U geeft een hele nieuwe betekenis aan de term ‘een Heroïsche strijd’.

De vraag is natuurlijk: waarom? Wat bindt u zo aan die partij waartegen u constant ageert (a-Geert!)? Waar heeft Wilders die loyaliteit toch aan te danken? Waarom stapt u niet op? Waarom houdt u de eer niet aan uzelf? Ik ben hier oprecht benieuwd naar. Als u zo uit de pas blijft marcheren, is het immers wachten op het moment dat u kaltgestellt wordt. Naar uw eigen zeggen is de karaktermoord zelfs al begonnen met uw vermeende drankprobleem.

Kortom, ik weet het niet zo goed met u. Moet ik nou respect hebben voor uw democratische idealen en drang om uw mening te laten horen, of meewarig lachen om uw blinde koppigheid en volharding in het trekken aan een dood paard? Ik ben er nog steeds niet over uit, dus ik doe van allebei maar een beetje. U bent in ieder geval interessant, en dat kunnen er bij de PVV niet veel zeggen!

Groeten,

Boudewijn.

 1. 2

  Boudewijn: vergeet je even niet dat Brinkman de man van het hoofddoekverbod in het openbaar vervoer is? En de man die bij Pauw & Witteman zelfs de loyaliteit van een zojuist in Afghanistan gesneuvelde soldaat van Marokkaanse afkomst in twijfel trok (“hij zal ook wel een dubbel paspoort gehad hebben”)? Brinkman is net zo’n foute opportunist als zijn opperhoofd.

 2. 4

  Boudewijn: De PVV is officieel geen partij, maar een vereniging.

  De meeste partijen zijn verenigingen. “Officieel geen partij” betekent niets, want “partij” is geen rechtspersoon of organisatievorm.

  Het bijzondere van de PVV als vereniging is dat er maar één persoon lid van kan worden.

 3. 7

  Een fenomenaal stukje, zowel qua vorm als inhoud, dat niet opdringt maar tot denken aanzet, zoals blijkt uit de notie van Eric en de onvermijdelijke conclusie van Max.

 4. 8

  Een vereniging heeft minstens twee oprichters en één lid nodig. De oprichters van de PVV zijn Geert Wilders en de Stichting Groep Wilders (enig bestuurslid: Geert Wilders), het enige lid is Geert Wilders.

  Toch merkwaardig dat zo’n constructie juridisch toelaatbaar is.

 5. 10

  Ik denk dat Boudewijn Pothoven (en velen met hem) Brinkman’s “kritische” positie binnen de PVV veel te serieus nemen. Is het gezien de kadaverdiscipline bij de PVV niet veel logischer dat hij in goed “overleg” met G.W. bewust de kritikaster uithangt, om zo naar buiten toe toch nog énige dynamiek binnen de beweging te suggereren? Als Boudewijn nog andere grappen met Brinkman wil lezen, deze site is soms wel aardig: http://stophetgevaarwilders.blogspot.com/

 6. 12

  Brinkman is de henchman van Wilders om de schijn te wekken dat de eensmanspartij toch een democratische partij is.

  De PVV fungeert op zijn beurt weer als bliksemafleider voor de gevestigde politieke partijen.

  Ziet u nou wel dat ik meer dan 2 zinnen kan tikken zonder enig spoor van emotie?

 7. 13

  Niet echt merkwaardig. Je ziet dit vaker in het rechtspersonenrecht. Een BV die een BV opricht etc. Merkwaardig is het dat een politieke partij zich van een dergelijke gesloten constructie bedient en die lijn van geslotenheid consequent doortrekt tot en met de financiering van de partij toe. Merkwaardig is het dat in ons (min of meer) open en democratische bestel plaats is voor een dergelijke partij. Dat die partij gedoogpartnerwaardig is bevonden.

 8. 15

  Larie, misschien moeten we maar voor een keer eens een uitzondering maken een openbrandbrief aan Boudewijn Pothoven schrijven hier op Sargasso over de sleetsheid en niet-leukheid van deze stijlvorm.

 9. 16

  Ach, misschien ligt het aan mij, maar bij een vereniging denk ik nu eenmaal aan meerdere mensen die met vereende krachten een doel (of aantal doelen) nastreven. Wat valt er nog te verenigen aan één persoon (even MPS daargelaten)?

 10. 23

  Eh ja eeh, vlak voor de a.s. bezuinigingsonderhandelingen opstappen. Kweenie, misschien heeft de PVV in de achterkamertjes al iets van strategie bij de coalitiepartners geproefd (en daardoor w.s. nog meer electoraat moeten inleveren) en toen eh gedacht eh..kunnen we die Brinkman niet eh opofferen…

  Maar hij is toch niet weg?