Brief aan Bert van Marwijk

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Beste Bert,

Over 75 dagen begint het EK 2012. Ik wilde dus weer eens even bij je checken hoe het staat. Wat ik namelijk zo opvallend vind, is dat er weer een zweem van cynisme om Oranje lijkt te hangen. Zo’n het zal wel weer niets worden sfeertje. Terwijl we nota bene vice-wereldkampioen zijn!

Begrijp jij dat nou? Op het WK van 2010 waren we on top of the world. Inmiddels zijn we twee jaar verder, zijn alle belangrijke spelers nog steeds onder de dertig en in de bloei van hun carrière en dan zouden we de poule niet doorkomen? Onzin natuurlijk, we worden kampioen!

Het is hooguit spannend met welke spelers we kampioen gaan worden. Of eigenlijk vooral wie er op welke positie gaat spelen. Als je topscorers uit de Bundesliga en de Premier League in de gelederen hebt, kun je moeilijk een van de twee op de bank zetten. Met pijn in het hart denk ik dat ik wel weet waar het op gaat uitdraaien. Kuyt moet wijken. Zoals je weet ben ik, net als jij overigens, groot fan van Kuyt, maar als we heel eerlijk zijn is het onverkoopbaar om hem na dit seizoen op te stellen ten koste van Van Persie of Huntelaar. Hunterlaar in de spits dus, Van Persie en Robben aan de zijkanten en Snijder erachter. Dan Van Bommel en Van der Vaart en daarachter vier willekeurige verdedigers. Reken maar dat we kampioen worden!

Ok, dat waren de spelers. Dan nu de staf. Raar maar waar: Philip Cocu, de hoofdtrainer van PSV, is assistent-bondscoach. Maar je neemt hem wel gewoon mee naar het EK toch? Hij lijkt me een fijne vent met wie de samenwerking goed verloopt. Na het EK moet hij dan opstappen, maar tot die tijd moet het best kunnen.

Dan is er in mei nog dat rare potje tegen Bayern Munchen. Heb je al bedacht wat je daarmee gaat doen? Ik heb al eens geopperd dat je dan een jeugdteam moet opstellen, maar als je die vervelende Hoeness en co echt op de kast wilt krijgen, kun je ook juist een veteranenteam het veld in sturen. Zag u laatst de tranen van Mark de Vries? Selecteren die man! International voor één wedstrijd. Mooi toch? En je weet zeker dat hij gemotiveerd is. Met de gunfactor als enig selectiecriterium kun je sowieso prima een elftal met net-niet(-meer) voetballers vullen. Ruud van Nistelrooy. Boudewijn Zenden. Andy van der Meijde. Gerald Sibon. Dat werk. Volgens mij is dat de enige manier om er voor te zorgen dat er iemand naar die wedstrijd komt kijken.

Maar goed, na Bayern kan de blik dus op het EK worden gericht. Op 30 juni ga ik trouwen. Dat is zoals u weet de dag voor de EK finale. Het zou leuk zijn als jullie ervoor kunnen zorgen dat ik de dag na mijn bruiloft nóg iets te vieren heb, in plaats van een of ander raar land met die cup aan de haal te zien gaan. Ik heb er in ieder geval alle vertrouwen in dat dat gaat lukken!

Dank alvast, en succes ermee.

Groeten,

Boudewijn.

Reacties (8)

#1 Krekel

Dat alle belangrijke spelers nog onder de dertig zijn is leuk, maar volg je het voetbal überhaupt wel? Sneijder, lange tijd veruit onze belangrijkste speler, raakt werkelijk geen knikker meer. Hij is niet fit bovendien … nog afgezien van zijn meest recente blessure is zijn conditie ook gewoon niks meer. Die tong van ‘m hangt steeds halvewege de eerste helft al op het gras, en dat is geen ‘short joke’.

En V.d.Vaart op de plek van Nigel de Jong? Please … de houdbaarheidsdatum op die gedachte is – net als de literaire vorm van je voorkeur, overigens – al láng verstreken. Dat was eventjes leuk tegen Zweden (de opstelling, niet je literaire vorm), want dan heb je zelf de bal, maar tegen serieuze tegenstanders is enige balans in een elftal gewoon vereist. Met onze kwetsbare achterlinie heb je gewoon twee verdedigende middenvelders nodig, Dat is ‘Balans-in-een-elftal’ 101, of naast van Bommel in elk geval iemand die een béétje kan meeverdedigen.

En Van Persie aan de zijkant? Wát een gotspe! Stel hem dan als schaduwspits achter Huntelaar op. Dan is oneindig veel logischer. Van Persie is bijvoorbeeld van nature al meer een schaduwspits dan een echte spits. Zoals hij in dit filmpje ook zegt. Huntelaar speelt bij Schalke ook met schaduwspits Raúl Gonzáles, en dat werkt uitstekend voor beide spelers. En Sneijder is dus fit noch in vorm … waarom hem dan in veld zetten ten koste van én Van Persie én een linksbuiten.

Een 4-4-2 klinkt wat on-Nederlands, maar met Robben en Afellay (als-ie goed hersteld en in vorm is) op de zijkanten en Van Persie wat teruggezakt past dit gewoon het best bij onze selectie.

Oh, en P.S. De dagen ná een bruiloft valt er sowieso niks meer te vieren, cfr. Ambrose Bierce: “Bride: A woman with a fine prospect of happiness behind her.”

  • Volgende discussie
#1.1 Taco Zip - Reactie op #1

En Bierce kon het weten want niet voor niks gescheiden.

#1.2 Karsa Orlong - Reactie op #1.1

in 88 speelden we ook gewoon 4-4-2

!!!!

#1.3 Olav - Reactie op #1.2

“We” – speelde je mee of zo?

Ik ben niet antivoetbal hoor. Met een ècht mooie wedstrijd op TV kan ik me best amuseren. Maar dat wezenloze gelul eromheen…

#2 Bismarck

Ojé, is het over 75 dagen alweer zover? Weer twee-drie weken (of zolang NL niet uitgeschakeld is) overal lelijk oranje in de straat, ontzettend smakeloze muziek uit de luidsprekers en gelegitimeerd burengerucht tot diep in de nacht. Je zou er bijna van hopen dat Nederland meteen de eerste twee groepsduels met 3-0 verliest, zodat het over is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 larie

Nog een keertje dan..ik snap de vorm van open brieven geheel niet n ze komen nu wel regelmatig ter plekke (en lees ze niet meer, zijn niet gericht naar de lezer). Beetje slappewas.
Gelukkig weet ik niets van voetbal en open brieven..daar ben ik voor behandeld/langs de zijlijn wat lopen te murmeren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Nick Mastenbroek

Jeetje, hebben we een lekker azijnkuurtje achter de rug met zijn allen? Tegenwoordig hebben ze hele goede pillen tegen dit soort stemmingen, hoor!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Olav - Reactie op #4

Heeft niets met azijn te maken, wel met de reactie op een wezenloze “brief”.