Brel is een Rus

Een volk dat bij -10 plezierig ijsjes eet is niet stuk te krijgen, dat wist zelfs Napoleon. En wanneer de hippie-jeugd bij mij om de hoek met bevroren vingers in een besneeuwd park gitaar speelt, dan kun je je indenken dat daar een ijzersterke lyrische traditie achter schuilgaat. Onze buren hebben eens een tipje van die sluier opgelicht.

Het waren de ‘singer-songwriters’ avant la lettre, met simpele ‘chansons’ kregen ze de Sovjet-Unie tot in haar verste uithoeken op de knieen. En soms – heel soms – staat er in het Rusland van nu iemand op die hetzelfde vermogen heeft. En dit keer zijn het geen dissidenten met taperecorders, maar mensen als u en ik die de boodschap via ‘Youtube’ verspreiden. Zijn amateuristische video (Gitar!) werd ruim 350.000 keer bekeken, en hij werd gevraagd voor de lancering van de Russische editie van Youtube. Er volgden interviews, en een eerste concert. Peter Nalitch, onthoud die naam!

‘La Boheme’ – Deze Rus met Bosnische roots zingt een aardig woordje Frans. Meer video’s hieronder.

Een klassieker, doet het goed op ieder treurig verjaardagsfeestje

‘Kom, ik ga slapen, laat jou dansen’

‘Baba Lyuba’

Een interview met Izvestia

 1. 2

  Goede stem, knappe kop, groot charisma..

  Kortom: een idool in wording!

  Haal hem naar Nederland en laat hem een plaat opnemen. In het Frans is hij helemaal onweerstaanbaar.

 2. 4

  Over BREL gesproken, Señor Crachàt, wist u al dat (het ritme van) diens “Les FLAMINGANTS (chanson comique)” eigenlijk een doorslagje is van THE FROG (1970/1971) ?

  [img]http://www.soft-tempo.com/records/dt/images/jackets/EP%20JOAO%20DONATO%20Frog.jpg[/img]

 3. 7

  Dank @ Olaf/schrijver voor deze wonderlijke man. De vergelijking met Vladimir Vysotsky zie ik niet meteen, maar vooral dat nummer Gitar vond ik erg leuk. Je ziet wel dat die troubadour traditie in Rusland nog steeds leeft inderdaad.
  Zouden Nick & Simon de Nederlandse troubadours zijn? (voor mensen die geen sarcasme begrijpen, dit was dus sarcastisch bedoeld)