Botsingen bij de Al-Aqsamoskee ter gelegenheid van het Loofhuttenfeest

ACHTERGROND - Twee versies van dezelfde gebeurtenissen.

Drie politiemannen (sommige bronnen zeggen: vier politiemannen) zijn woensdagochtend gewond geraakt op de Tempelberg in Jeruzalem tijdens botsingen met Palestijnen. Gemaskerde Palestijnse relschoppers gooiden stenen, vuurwerk en zelfs twee molotovcocktails naar de politie. De politie dreef de relschoppers terug in de A-Aqsamoskee en sloot de deuren daarna af. De lichtgewonde politiemannen werden ter plekke behandeld. De politie meldde dat de situatie onder controle was en dat het terrein weer open was voor bezoekers.

Dat is wat de de Israëlische kranten Haaretz, YNet, The Times of Israel en The Jerusalem Post over de botsingen meldden.

Nu de Palestijnse pers.

Enkele tientallen mensen zijn woensdagmorgen gewond geraakt toen de politie van de bezettingsmacht om 7:30 uur in de ochtend het terrein van de Al-Aqsamoskee bestormde, voorafgaande aan de komst van rechtse Israëli’s die de plaats wilden bezoeken ter gelegenheid van het Sukkot-feest zoals het in het Hebreeuws heet.

De wachters van het terrein zeggen in een communiqué dat de bezetters de gelovigen die zich in de buurt van de Rotskoepelmoskee bevonden van het terrein werden gejaagd met behulp van stungranaten en rubberkogels. Sommigen van hen – onder wie ook ouderen – werden geslagen met wapenstokken.

Ook waren er botsingen met jongeren die op verzoek van de autoriteiten van de moskee de nacht in de moskee hadden doorgebracht om hem te beschermen tegen eventuele invallen. De jongeren gooiden stenen en vuurden vuurwerk af volgens de politie. De gelovigen werden teruggedreven in de Al-Aqsamoskee en de bezettingsauoriteiten sloten de deuren aan de buitenkant af met kettingen.

De Waqf (de religieuze stichting die de Haram al-Sharif beheert) meldde intussen dat de bezettingstroepen hun aanwezigheid sinds het vroege ochtendgebed hebben opgevoerd. Vanaf dinsdag hebben de bezettingstroepen ook de toegangen tot het gebied voor moslimgelovigen afgesloten. Alleen personen boven de zestig werden doorgelaten. Zij moesten hun idetiteitskaarten afgeven bij de checkpoints.

Tot zover de Palestijnse versie.

Ik laat even in het midden wie het er gelijk heeft. Ik voeg alleen de informatie toe dat dit soort taferelen zich steeds voor voordoet tijdens joodse feestdagen. Israël sluit dan de ‘Tempelberg’ af voor de meeste moslims en laat joodse gelovigen door. In de Israëlische pers heet het dan dat Israël voor de feestdagen, in dit geval het Loofhuttenfeest, de ‘veiligheidsmaatregelen heeft opgevoerd’.

  1. 1

    Mooi spul dat geloof. Maar het ligt aan de joden gelet op jouw laatste toevoeging?

    Daarnaast is media nooit helemaal te vertrouwen ook in Nederland niet.

    Leuk stuk