Mocht Nederland tegen de grondwet stemmen, dan vindt voorstemmer Wouter Bos dat er een tweede referendum moet komen. Op het eerste gezicht is dit dom. Als we ‘nee’ hebben verkocht, waarom het ons dan nog eens vragen? Wel, als we het enige land zijn dat tegen stemt (en de Britten of Fransen niet met ons mee-rebelleren) dan komen er waarschijnlijk geen nieuwe onderhandelingen en liggen we er gewoon uit (wat houdt dat dan eigenlijk precies in? mooi nieuw itempje!). Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.
Bos’ idee is zo gek nog niet, want Denemarken stemde in 1992 tegen het Verdrag van Maastricht en de Ieren stemden in 2001 tegen het Verdrag van Nice. In een tweede referendum werden de verdragen alsnog goedgekeurd.
Reacties (10)
Ja, maar wel nadat deze landen extra consessies hadden losgepeuterd. Er staat overigens in de grondwet dat als hij niet wordt aangenomen het gewoon niet doorgaat. Nergens. Het is niet zo dat we dan “buitengesloten” kunnen worden.
Maar die bepaling verwerpen we natuurlijk ook als we nee stemmen :-)
Maar als hetzelfde verdrag mij nog een keer wordt voorgelegd dan stem ik weer hetzelfde!
Ja, weet je dat heel zeker?
2 * nee is namelijk een dubbele ontkenning en iedere weet dat dat weer gelijk staat aan ja!
Haha, zie in dat kader ook de officiële stemmachine!.
Maar dan moeten we toch juist NEE stemmen met z’n allen, dan kunnen we onderhandelen en meer krijgen van wat we willen? Zoals Denemarken dus?
Dat is ook het idee dat Elsevier heeft.
In de Europese grondwet zijn speciale uitzonderingen voor bepaalde landen (ierland geloof ik) betreffende abortus e.d. Zoiets zouden wij ook kunnen eisen, t.o.v. softdrugs gebruik (slecht voorbeeld, aangezien dat al illegaal is in NL).
Maar goed, Nederland wil natuurlijk niet slecht overkomen, en graag straks die extra miljarden op tafel leggen.
Ik dacht toch dat ons drugsbeleid, euthenasie beleid en homohuwelijk niet in gevaar kwamen? Volgens de folder van de regering zelve.
ik denk dat er net zo vaak een referendum komt, totdat de uitslag ‘ja’ is
Think Tank: Niet helemaal waar. Op het moment dat de EU besluit dat iets Europees is en daar de macht over naar zich toe trekt dan mag dat volgens de nieuwe grondwet en moet Nederland zich aanpassen. Met drugsbeleid zie ik dat nog wel eens gebeuren.
Vandaar dat Ierland (dacht ik) het verbod op abortus voor dat land als uitzondering erin heeft gegooid. Daar moet de EU dus vanaf blijven.
Je zegt dus eigenlijk dat de overheid mij valselijk voorlicht.
Eh…. Ja.