Borsato’s faillissement schudt Nederland wakker

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
, ,
Marco Borsato (Foto: Flickr/sabdesigns)

Borsato is failliet, leve Borsato! Borsato’s bedrijf, The Entertainment Group – dat door megalomaan gedrag van de mensen die ‘zijn’ bedrijf gerund hebben in de afgrond is gestort – wordt door de media als voorbeeld genomen van de crisis. Als we naar de feiten kijken is de failliete boedel van het bedrijf van de Nederlandse popzanger niet bepaald de enige en ook niet representatief.

Over het eerste halfjaar zijn er in Nederland 4.482 bedrijven failliet gegaan. Dat is vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar maar liefst een stijging van 59%. Het aantal faillissementen is in de loop van het jaar harder gestegen. Was in het eerste kwartaal sprake van een stijging van 52%, in het laatste kwartaal is de stijging 67%. Dit meldt www.curatoren.nl. Oftewel, Borsato is weliswaar een grote vis, maar niet bepaald uniek.

De zwaarst getroffen branches zijn de bouw (560; +41%) – al vinden sommigen die cijfers nog wel meevallen – en de zakelijke dienstverlening (380; + 130%). Niet de entertainmentbranche dus. Regionaal is het met name in het noorden waar de klappen vallen. In Friesland gingen 250% meer bedrijven failliet dan in augustus 2008. Groningen staat in augustus tweede met een stijging van 200%.

Ondanks deze enorme stijgingen in het afgelopen jaar lijkt het voor de media pas het faillissement van Marco Borsato te zijn dat Nederland wakker schudt: er is ook daadwerkelijk iets te merken van de crisis. Zelfs actualiteitenprogramma NOVA staat uitgebreid stil bij Borsato en vrienden. Maar is de teloorgang van Borsato’s bedrijf wel vergelijkbaar met dat van anderen? Het is niet vergelijkbaar qua sector, qua regio en vermoedelijk ook niet qua omvang. En de vraag is vooral of de de oorzaken van het faillissement wel vergelijkbaar zijn met die van andere bedrijven: was het bij elk failliet bedrijf zo’n zooitje?

Reacties (3)

#1 wout

Borsato’s geval is karma. Je kunt dat soort kutmuziek gewoon niet ongestraft de wereld in slingeren.

  • Volgende discussie
#2 jvdheuvel

LOL

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

Ik vermoed dat de impact van dit faillissement niet evenredig verdeeld is over Nederland. Hier is het totaal niet opgepikt, laat staan als toonbeeld van de recessie.

  • Vorige discussie