Bootje komt zo

Foto: UNHCR (cc)

COLUMN - EU-buitenlandchef Federica Mogherini is blij. Blij dat de EU nu eindelijk inziet dat de migratie van bootvluchtelingen een Europees probleem is. Zij hoopt dan ook van harte dat het inzetten van extra boten en vliegtuigen en het hard aanpakken van mensensmokkelaars door Europol tot minder verdrinkingsdoden leidt.

Ruim vijfduizend doden in zestien maanden zijn er natuurlijk ruim vijfduizend te veel. Een proef met het verspreiden van erkende vluchtelingen over de EU-landen moet Griekenland en Italië ontlasten, landen waar verreweg de meeste migranten aankomen. Of aanspoelen beter gezegd. Het geniepige zit ‘m in het woord erkende. Dat zullen er verhoudingsgewijs een stuk minder zijn dan illegale vluchtelingen. Die moeten op termijn allemaal weer terug. En opnieuw sparen voor een volgende poging om Europa te bereiken.

Waar slachtoffers vallen, zijn ook boosdoeners. De gewetenloze mensenhandelaren bijvoorbeeld, die willens en wetens vluchtelingen de dood injagen. Na hen eerst hun laatste bezittingen te hebben ontfutseld.
De EU niet te vergeten. Europa staat erbij en kijkt ernaar. Wegkijken is een van de belangrijkste pijlers van het hedendaagse EU-beleid. Naast ontkennen en oeverloos praten.

En waar is de Afrikaanse Unie, die zomaar toestaat dat honderdduizenden kapitaalkrachtige en vooral jonge Afrikanen – een overtocht kost soms wel achtduizend euro – hun heil in Europa zoeken. Op deze manier bloedt het Afrikaanse continent letterlijk dood.

Europa moet zich schamen. Europa is nog lang niet vol. Landen als Turkije en Libanon vangen miljoenen Syrische vluchtelingen op. Dan zou het rijkere Europa dat toch zeker ook moeten kunnen. Maar het is helaas geen kwestie van kunnen, maar van willen. Europa laat de vluchtelingen liever verdrinken, dan hen een veilig onderkomen te bieden.

Uit angst voor wat eigenlijk? Schiet de bootjes dan maar meteen lek. Ik ben er niet trots op om een Europeaan te zijn. Waar is onze menselijkheid, onze solidariteit en ons mededogen? Het is met vluchtelingenbeleid hetzelfde als met drugsbeleid, tegenhouden en verbieden helpt niet. En heeft nooit geholpen ook.

Legaliseren is de enige aanvaardbare oplossing. Laat lekker komen die vluchtelingen. Biedt ze onderdak en laat ze naar school gaan en werken voor de kost. Laat ze een menswaardig bestaan opbouwen op een continent dat het gezien de vergrijzing de komende decennia toch al van migranten moet hebben. Best handig dat die migranten en hun kinderen er dan al een tijdje zijn, Nederlands spreken en op de hoogte zijn van onze regels en gebruiken. Als we met z’n allen een beetje inschikken, kan er vast nog wel een vluchteling bij.

Reacties (37)

#1 dus

Een vluchteling wel ja, maar geen miljoenen.

 • Volgende discussie
#2 Bolke

Legaliseren is de enige aanvaardbare oplossing. Laat lekker komen die vluchtelingen. Biedt ze onderdak en laat ze naar school gaan en werken voor de kost.

Voor het geval je het nog niet wist, dat werk is er gewoon niet, waarom denk je dat we meer als 7% werklozen hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Arie

“Biedt ze onderdak en laat ze naar school gaan en werken voor de kost.”
Bijna 1 miljoen werklozen in Nl, werken zit er dus niet in …….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 kevin

Hulde! Het onderscheid tussen ‘echte’ vluchtelingen en ‘gelukszoekers’ is onzin. Mensen zouden vrij moeten zijn zich te vestigen waar zij willen. Als ze in Nederland willen zijn, zullen zij zich hier aan de Nederlandse regels moeten houden en anders volgen daar dezelfde sancties op als voor ieder ander. Dit artificiële onderscheid staat een oplossing in de weg, omdat er tot in den treure gesteggeld wordt over of iemand nu werkelijk moet vrezen voor zijn of haar leven of ‘slechts’ moet vrezen geen eten te hebben om hun kinderen te voeden. Rechts doet net alsof niemand een echt probleem heeft en het allemáál economische vluchtelingen zijn, maar ook links doet net alsof het allemáál terechte asielzoekers zijn. Beide partijen spelen zo het spelletje mee dat dit überhaupt uitmaakt. Laten we daar mee ophouden!

De vergelijking dringt zich op met het basisinkomen. Eeuwig gesteggel over wie nu wel en niet te weinig verdient om in aanmerking te komen voor een uitkering. Het werkt niet. Er zijn altijd mensen die er wél recht op hebben maar dat niet krijgen (tragisch!) of mensen die er geen recht op hebben maar het wel krijgen (koren op de molen van fascistoïde partijen). Stop ermee! Je kunt die twee groepen nooit uit elkaar houden.

Wilders-adepten, kom er maar in…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 simpel

Best handig dat die migranten en hun kinderen er dan al een tijdje zijn, Nederlands spreken en op de hoogte zijn van onze regels en gebruiken.

Je moet de politiek ingaan; daar lopen er meer rond die alleen maar buiten komen om rozen en/of folders uit te delen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bolke

@4:

Je kunt die twee groepen nooit uit elkaar houden.

Ja wel hoor, heel gemakkelijk, geen papieren = geen permanente verblijfsvergunning = geen toekomst, daarmee ontneem je gelukszoekers de mogelijkheid hun papieren weg te gooien en net te doen dat ze uit een oorlogsgebied komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 kevin

@6 Precies, jij snapt het! Geen onderscheid maken. Het gaat niet alleen om de gelukszoekers, ook de mensen zonder papieren met een legitieme asielaanvraag zoals dat ze in hun land moeten vrezen voor hun leven, kunnen van jou de pleuris krijgen. Het besef begint te komen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Anton Evening

Er zijn veel sterke onderbouwing waarom open grenzen een goed idee zijn. Bijvoorbeeld op de correspondent

Een paar grepen uit het artikel:
– Volledig open wereld grenzen zou de wereldeconomie met gemak verdubbelen(!). Aldus de wereldbank.
– ‘Als een bus van 60 Mexicanen de grens overkomt zegt niemand: ‘Ah, daar zijn 20 Amerikaanse banen’,’ verzucht Clemens. Maar zo werkt het wel.
– Immigratie drukt niet de lonen, emigratie heeft een negatief effect op lonen voor laagopgeleiden. (Nota bene een conclusie van een anti-immigratie organisatie)
– Volledig open grenzen stimuleren om na een aantal jaar weer terug te keren.

Kortom, economische argumenten blijken niet zo goed te kloppen. Wat niet benoemt wordt zijn culturele verschillen en de effecten daarvan. Daar valt nog wel over te twisten. Al denk ik dat op de lange termijn wat meer globale welvaart een hoop spanningen wel oplost.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bolke

@7:

ook de mensen zonder papieren met een legitieme asielaanvraag zoals dat ze in hun land moeten vrezen voor hun leven, kunnen van jou de pleuris krijgen. Het besef begint te komen…

De kans dat jij vanuit bijv. Afrika in Europa terecht kunt komen zonder papieren te hebben is vrijwel NUL, een vliegtuig kom je niet in zonder papieren en dan blijft dus alleen de Italië route over en ook daar kun je praktisch niet komen zonder papieren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bismarck

@6: Dat is dan redelijk kut voor Eritreeërs, die legitieme vluchtelingen zijn, maar van hun overheid nooit papieren krijgen, omdat die het vluchten wil beletten. En je noemt ze al, mensen die uit oorlogsgebied komen, willen ook nog wel eens geheel buiten eigen schuld geen papieren hebben (omdat hun huis inclusief papieren in puin ligt, omdat hun lokale administratie niet meer functioneert, of omdat ze prioriteit stellen aan het redden van lijf en leden boven bezittingen).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 kevin

@9 Gouden tijden breken aan voor mensensmokkelaars. Linksom of rechtsom zullen ze hun weg vinden. Help! De negers komen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Bolke

@10: Oja, leg jij dan maar eens uit hoe je vanuit eritrea naar libie komt zonder papieren, geloof je het zelf?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Bismarck

@9: Je liegt. Eritreeërs die vluchten hebben doorgaans geen paspoort, omdat de staat ze dat afneemt (of beter: niet verstrekt) op het moment dat ze de dienstplichtige leeftijd naderen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Bismarck

@12: Nou zo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Bolke

@11:

Gouden tijden breken aan voor mensensmokkelaars. Linksom of rechtsom zullen ze hun weg vinden. Help! De negers komen!

Totdat ze er achter komen dat als ze geen papieren hebben het geen nut meer heeft.
Dat is de enige manier om mensensmokkelaars de wind uit de zeilen te nemen, gisteren op de radio dat mensensmokkelaars de vluchtelingen de opdracht geven om vlak voor het eindpunt de boot lek te steken zodat ze niet terug gestuurd kunnen worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 kevin

Ik had niet gedacht een medestander te vinden in Bolke. Gelijke behandeling voor alle vluchtelingen. De één vreest voor zijn leven, de ander ontvlucht armoede. Het maakt geen verschil. Ze worden hetzelfde behandeld. Allebei hebben zij de durf om hun situatie te verbeteren. Die ondernemersgeest, dat is toch prachtig? Die vluchtelingen hebben de ballen om hun gezin, kinderen, huis en haard achter te laten op zoek naar een beter leven. Ze zoeken en pakken de kansen die de wereld hen biedt. Het is de “American Dream” maar dan hier in Europa. Ik krijg er bijna tranen van in mijn ogen. Nietwaar, Bolke?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Bolke

@13: En die vluchtelingen gaan als eerste naar een vluchtelingen kamp in 1 van de buurlanden alwaar ze geregistreerd kunnen worden door de VN (voila papieren).

Ik zeg ook niet perse een paspoort maar gewoon papieren die aan kunnen tonen dat ze uit Eritrea komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Bolke

@10:

Dat is dan redelijk kut voor Eritreeërs, die legitieme vluchtelingen zijn, maar van hun overheid nooit papieren krijgen, omdat die het vluchten wil beletten.

Trouwens er zijn een hoop landen in de buurt van eritrea die ook veilig zijn en nog makkelijker te bereiken zijn ook nog eens, jij mag 3 x raden waarom ze daar niet heen gaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 JANC

@18: Omdat ze de taal niet spreken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Bismarck

@18: Noem eens wat buurlanden van Eritrea die veilig zijn (voor Eritreeërs!) en waar ze mogen blijven van de plaatselijke overheid?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Bolke

@19: En alle vluchtelingen spreken wel vloeiend Nederlands/Engels/Duits/Frans/Italiaans als ze naar europa komen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Bolke

@20: Dus omdat de buurland ze niet willen opvangen moeten wij dat dan maar doen?
Jij bent zeker zo’n type die zijn tuin netjes houd door zijn afval bij zijn buurman neer te gooien?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 JANC

@21: Had ik niet drie pogingen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 JANC

@22: Hij is het type dat bij de buurman de rommel opruimt die door een derde daar is gedumpt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Bolke

@24: Maar wel een derde die verschrikkelijk rijk is en hele bootladingen gastarbeiders importeert om in werkkracht te voorzien (Saudi Arabië is kwa water praktisch dezelfde afstand als Libie – Lampedusa)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 JANC

@25: Saoedi-Arabië heeft niks gedumpt. Je vergelijking raakt kant noch wal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Bolke

@26: Nee maar het ligt wel praktisch NAAST die landen en heeft behoefte aan veel gastarbeiders en toch zie je geen boten die kant op gaan, nee ze reizen 5000 km naar het noorden terwijl net aan de overkant van het water een schathemelrijk land ligt, rara politie pet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Le Redoutable

Het is maar de vraag of extra boten helpen tegen het aantal verdrinkingsdoden. Die smokkelaars zijn zo meedogenloos dat ze waarschijnlijk alleen maar meer migranten in nog gammelere bootjes de zee op gaan sturen. Beter is die migranten op te vangen in de regio, dan help je ook meer de echte vluchtelingen i.p.v. diegene die tienduizenden dollars kunnen uitgeven om zich naar Europa te laten smokkelen, bovendien kan je dan voor hetzelfde budget veel meer mensen helpen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 JANC

@27: Omdat Ethiopiers voor het grootste gedeelte Christen zijn en die niet zo welkom zijn in Saoedi Arabië?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 JANC

@28: Maar er wordt al lokaal opgevangen, zie zelfs in dit artikel! En dat dus met enorm veel grotere aantallen dan die in Europa komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Bolke

@29: Ze zijn hier ook niet bepaald welkom hoor alleen houd SA ze wel op een effectieve manier buiten de deur zonder dat er boten zinken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 JANC

@31: Saoedi Arabië is een rijk land waar men veel gastarbeiders heeft. Maar in welke omstandigheden leven die? Wat voor een land is Saoedi Arabië? Hier wordt vaak genoeg gerefereerd aan het land als een dictatuur waar we alle banden mee zouden moeten verbreken. Zouden de buren van dat land dan van die situatie niet op de hoogte zijn? Zou jij naar een buurland gaan waar je van weet dat je er hoogstens als een moderne slaaf aan de slag kan en je geen enkele rechten hebt? Als je vlucht – een stap die echt niet zo licht gedaan wordt – dan probeer je te vluchten daar waar je denkt de meeste kans op een veilige, gezonde en welvarende toekomst krijgt. Dat heeft niets met de effectiviteit van Saoedi Arabië van doen dus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Dante
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Thallman

Uit angst voor wat eigenlijk? Schiet de bootjes dan maar meteen lek. Ik ben er niet trots op om een Europeaan te zijn. Waar is onze menselijkheid, onze solidariteit en ons mededogen? Het is met vluchtelingenbeleid hetzelfde als met drugsbeleid, tegenhouden en verbieden helpt niet. En heeft nooit geholpen ook.

Ze komen hier omdat hun hier een uitkering en een woning wacht, met vrijwel geen kans op uitzetting en de mogelijkheid om de hele familie over te halen. De rode zee oversteken naar het rijke Saudi Arabië is minder gevaarlijk, dat doen ze echter niet omdat hun daar geen uitkering wacht.

Als Europeanen op hun eigen continent tot tweederangsburgers worden verklaard, dan moet je als Afrikaan wel heel erg van Europa houden om de kans op een permanente all-inclusive vakantie te laten verschieten, het risico is de beloning waard.

Legaliseren is de enige aanvaardbare oplossing. Laat lekker komen die vluchtelingen. Biedt ze onderdak en laat ze naar school gaan en werken voor de kost. Laat ze een menswaardig bestaan opbouwen op een continent dat het gezien de vergrijzing de komende decennia toch al van migranten moet hebben. Best handig dat die migranten en hun kinderen er dan al een tijdje zijn, Nederlands spreken en op de hoogte zijn van onze regels en gebruiken. Als we met z’n allen een beetje inschikken, kan er vast nog wel een vluchteling bij.

Als jij nou eens naar Afrika vertrekt, je kan er vast nog wel bij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Prediker

De rode zee oversteken naar het rijke Saudi Arabië is minder gevaarlijk, dat doen ze echter niet omdat hun daar geen uitkering wacht.

Doen ze wel, maar dan worden ze gewoon weer teruggedeporteerd naar oorlogsgebieden.

Niet dat Saoedi-Arabië geen vluchtelingen of migranten trekt (sterker nog, het kent een zeer hoog aantal arbeidsmigranten):

Saudi Arabia hosted about 291,000 refugees, about 290,000 of them Palestinians and about 1,000 others.

As Saudi Arabia will only consider asylum claims of those with residence permits, most of the non-Palestinians lived without formal status, having entered either as pilgrims or as migrant workers. Hundreds of thousands of Rohingya Muslim refugees from Burma reportedly lived in Jeddah, Mecca, Medina, and along the Red Sea coast without official refugee status.

About 70,000 stateless Bidoon also resided in the country without formal status. The Government issued resident permits for five-year periods to these native-born Arabs, who are among the poorest in the country, but denied the Bidoon employment and educational opportunities. For the first time, the Government announced in 2008 its intent to study the Bidoon issue. (…)

Saudi Arabia deported more than 23,600 Indonesian migrant workers, most of them women. The majority had entered Saudi Arabia illegally, but others overstayed on Umrah pilgrimage visas. Most lacked passports and other forms of identification.

(Bron)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Thallman

@35
Een link uit 2010, het lijkt er dus op dat ze het via Saoedi-Arabië niet meer proberen.

Saoedi-Arabië kent inderdaad vele migranten, maar dat is omdat ze zelf tot vrijwel niks in staat zijn, en omdat iedereen die dit wel is na een studie in Europa het land de rug toekeert. De befaamde Islamitische naastenliefde ontbreekt er ook volledig, wat Moslims in Europa er niet van onthoud zich bij het Wahabisme aan te sluiten.

Ondanks alle heisa over “Islamofobie en vreemdelingenhaat” krijgen Islamitische migranten in Europa een luxe behandeling vergeleken met Saoedi-Arabië en de Golfstaten, dit wordt ons niet in dank afgenomen, niet door de Moslims in kwestie, niet door links, niet door de VN. Geef ze daarom datgene wat ze wel respecteren, deportatie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 JANC

@36: Maar het gaat niet om Saoedi-Arabische vluchtelingen, maar uit die van bijvoorbeeld Eritrea. Wat voornamelijk Christenen heeft.

 • Vorige discussie