1. 3

  Grobbo: Dat begrijp je verkeerd, je gebruikt alleen als je gepakt wordt. Als je niet gepakt wordt ben je een held en oka, als je wel gepakt wordt ben je een paria.

 2. 4

  In 1997 was ik onderzoeker bij het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo) te Rotterdam. Het is nog veel erger dan jullie denken…

 3. 6

  Ik zwoor een eed om… Ah fuck it. Alle profsporters gebruiken, echter slechts een klein deel heeft er ook daadwerkelijk fysiologisch baat bij. De spuit-in-de-bil-zetten is een soort rite van overgang. Als je het niet gedaan heb, hoor je er nog niet bij. En er is een soort glijdende schaal van “medische begeleiding” naar “doping”, een schakering van grijstinten. Sommige vormen zijn geaccepteerd, anderen vormen doen je in de bak belanden. Ik las trouwens dat anorexia in het profpeleton een ernstiger probleem is dan het gebruik van EPO.

 4. 9

  @Crachàt: Het hangt allemaal af van je definitie van wat doping nu precies is. Tom Boonen doet precies dat waar hij nog mee weg kan komen, net zoals de rest van het peleton. Dat noemen we ‘medische begeleiding’. Allemaal aan het Intralipid infuus, of wat er nu gebruikelijk is…

 5. 12

  Ik meen ooit gelezen te hebben dat iemand die zeer rigoreus traint en speciale dieten volgt, en die daarna zoiets als een Tour gaat rijden vanuit medisch oogpunt een te laag testosteron gehalt krijgt. En dat het dus onder medische begeleiding valt als er dan testosteron of een vervanger daarvan wordt toegediend.

  Dat was geloof ik nav de dopingaffaire rond Gert-Jan Theunissen, meen ik.

 6. 13

  @pelayo: Dat had meer te maken met de toenmalig gebruikelijke wijze van chemische analyse van testosteron in urine. De verhouding tussen de concentraties van testosteron en epi-testosteron is normaal gesproken 1:1. Vanwege experimentele variatie kon die verhouding hoger of lager uitvallen bij analyse. Een verhouding van 6 werd nog als acceptabel gedefinieerd, alles hoger was bewijs van doping. Theunissen werd kunstmatig door zijn huisarts of ploegarts op een verhouding van 6:1 gehouden, door middel van titratie met testosteron. Dat ging op een dag in 1990(?) mis, want toen kwam er tot twee keer toe een factor 10:1 uit de gaschromatograaf. Domme pech.

 7. 14

  Ik heb net (ja, nog maar net) het boek “Prikken en slikken” van Willy Voet gelezen, de verzorger die in 1998 werd aangehouden met een auto vol rotzooi. Het hele boek doet de man de ene na de andere onthulling, maar net zo makkelijk roept ‘ie dat een hematocrietwaarde van 50 toch mag, en dat het dus helemáál geen doping is als je tot die grens gaat. Terwijl die grens alleen maar een middel is om mensen die vrijwel zeker aan de EPO zitten deelname te kunnen ontzeggen. Doping is pas doping als je gepakt wordt, zoals Bismarck al zei.

  Wanneer je zo’n Patrick Lefèvre hoort zeggen dat hij blij was dat in 1998 het een en ander boven water is gekomen omdat ze met het ethisch charter schoon schip konden maken, is dat van een hypocrisie die Verdonk nog het schaamrood op de kaken zou bezorgen. Het ethisch charter is voornamelijk een middel om betrapte teamleden te ontslaan en vervolgens in opperste onschuld de handen te heffen.

  Maar laten we wel zijn, alles en iedereen weet het en toch moet de Tour steeds weer zwaarder en werken oud-renners én journalisten eraan mee om verhalen binnen het peloton te houden. Zo’n Mart Smeets die jaren na dato een keer zegt dat Gert-Jan Theunisse off the record heeft gezegd dat hij wel degelijk gebruikt heeft is geen knip voor de neus waard als hij jaar na jaar blijft zonder zijn mond open te doen.

  Sinds 1998 heb ik helemaal geen trek meer in de Tourverslagen. Rijdende medicijnkasten vind ik niet interessant. Ik zit alleen te hopen dat nog eens ondubbelzinnig bewezen kan worden dat Armstrong ook onder de doping zat. Wellicht dat de recent boven tafel gekomen verklaring van wielerechtgenote Betty Andreu de aanzet kan zijn.

 8. 15

  @Phonkee

  Ja dat was het!

  Theunissen werd kunstmatig door zijn huisarts of ploegarts op een verhouding van 6:1 gehouden

  En dat is waarom ik het incident aanhaalde. ’t Illustreert mijns inziens het grijze gebied waarover je het had.

 9. 16

  Gewoon stoppen met die controles in de wielrennerij is ook nog een optie natuurlijk. Gewoon kijken wat er gebeurt voor een periode van pak ‘m beet 10 jaar.

  Recordtempo’s bergop, de ene demarrage na de andere en Nederlanders bovenin het klassement. Best geinig, en met de juiste medische begeleiding ook minder gevaarlijk dan wanneer je dokter een oud-paarden gynaecoloog is lijkt me.

  Legalize it