Bokitobeker 2008 gaat naar ‘Fitna’

Brief per email verzonden naar Geert Wilders
Geachte heer Wilders,
Het weblog Sargasso heeft onder zijn lezers een poll gehouden inzake “de érgste mediahype van 2008”. Na een peiling onder de reageerders kwam er een reeks ergernissen bovendrijven, die vervolgens in een Top Tien werd gegoten. Ik kan U, namens de jury die deze nominaties aan de lezers heeft voorgelegd, mededelen dat uw film ‘Fitna’ met afstand de eerste plaats heeft behaald: 23 procent, tegen 17 procent voor het duo Joran/Peter R. de Vries (2e plaats).
Wij mogen U dan ook hierbij symbolisch de Bokitobeker 2008 uitreiken. Bijgaand logo kunt U desgewenst plaatsen op de website van uw partij, dan wel op uw briefpapier.
Uit de einduitslag kunt U opmaken dat de wijze waarop U de film Fitna in de mediamarkt heeft gezet, tot een enorme hype heeft geleid. Nog vóór iemand ook maar één glimp van Fitna had gezien. De beker komt U des te meer toe, omdat de wijze waarop Balkenende c.s. politiek hebben geopereerd in de aanloop naar het uitbrengen van de film, nóg eens een hype van formaat heeft gecreërd (11 procent). Tenslotte meende nog eens 5 procent dat uw persoon als fenomeen an sich voor een surplus aan ergernissen heeft gezorgd. Al met al bent U als politicus/marketeer/regisseur/Bekende Nederlander goed voor bijna 40 procent van de érgste mediahypes in 2008.
Onze welgemeende felicitaties met deze eclatante overwinning.

 1. 3

  Beste heer Bianconero,

  dank. De eerste is binnen. Nu het Gouden Kalf en de Oscar nog.
  De ergernissen die u noemt zijn niets vergeleken bij de tsunami aan vernietigende recensies die de laatste James Bond film overspoelde. Zo ziet u maar: meesterwerken worden niet door iedereen met lof ontvangen.

  Ik vind dat overigens geen stijl. Door er van alles en nog wat bij te halen dat niet met de essentie van een film te maken heeft, is er inderdaad een vervelende hype ontstaan. Daar heeft het kabinet zeker zijn knettergekke bijdrage aan geleverd.

  Nog idioter is, dat u enkel een schertsprijs uitdeelt. Ik nodig u hierbij uit alsnog met een echte Bokitobeker op de proppen te komen en die persoonlijk te overhandigen.
  U kunt hem inleveren bij mijn beveiliging.

  Met dank voor uw aandacht. Waar zou ik zonder die aandacht anders zijn?

  Heer W.

 2. 7

  Tja, de leegheid zit dus bij de media zelf

  Mijn geliefde politica Femke heeft helemaal gelijk

  “Wilders heeft het buitengewoon slim gedaan. De media mag weleens kritisch naar zichzelf kijken. Als je de media een keer een verwijt maakt voelt iedere journalist zich aangesproken. Ze kunnen nog slechter tegen kritiek dan politici.”

  Alleen heeft ze als zovelen niet meer door dat “media” een meervoud betreft, maar een kniesoor die daarop let.

 3. 8

  @Haas, ik las stiekempkes terug bij Carlos’ voorspellingen voor 2008 = Balkenendes bad point over Fitna genau tot op de millimeter

  Overiges; die kleuren wat zijn dat ?

 4. 10

  Ik vraag me af hoe goed dat idee van die highlights is trouwens. Vergelijk “karma whores”. Nu krijg je weer gedoe van respondenten die toch echt vinden dat niet reactie N maar de eigen N+1 de highlight verdiend had maar hoe de linksmiechelende nepotische incrowd gelijkhebbers hier natuurlijk toch nooit een afwijkende mening zullen toelaten en…

  Zucht.