Boek nu uw doemvakantie!

doemvakantiehuisjeDe site vakantie.opmijnmanier.nl geeft een overzicht van vakanties voor uiteenlopende doelgroepen. Wilt u kotsen in Salou of gaat u liever hengelen in Zweden? Ook aan Sargasso lezers wordt gedacht, tenminste het deel van u dat begrijpt dat het hier op aarde binnenkort een stuk minder prettig toeven is. Een nieuwe toeristische trend is namelijk de zogenaamde doemvakantie. Reizigers trekken naar bestemmingen die misschien niet lang meer zullen bestaan of waarvan binnen enkele jaren het ‘karakter’ zal veranderen. Voorbeelden: Antarctica, de Noordpool en landen zoals Groenland, Alaska, Cuba en Noord-Korea. Helaas biedt de site op dit moment nog geen concrete mogelijkheden tot het boeken van een doemvakantie en verwijzen de plaatselijke Google Ads door naar vakanties op Guernsey (ook redelijk ‘doem’ voor een enkeling…) Maar om dit online reisbureau een beetje op weg te helpen..

..wijzen wij graag op het boek Disappearing Destinations: het verplichte koffietafelboek voor iedere doemdenker! Of ga gelijk naar de Youtube pagina van 100 Places To Remember. Wat dacht u van een doemhoneymoon op de Malediven: een goed begin van een slecht huwelijk! De Malediefse overheid koopt nu al land in India om haar bevolking te verhuizen als de zeespiegel nog verder stijgt. Ook een mogelijkheid ga voor toekomstige nieuwe verdwijningen in Argentinië en kijk voor de laatste keer naar de springende walvissen bij Peninsula Valdés voordat er door het opwarmende zeewater geen krill meer is. Of ga als doemtoerist nog even snel naar Timboektoe toe voordat hevigere regenval de monumentale moddermoskee wegspoelt. Dichterbij huis: Principato di Lucedio een Middeleeuws klooster in de Po-vallei hier ligt de oorsprong van de Italiaanse rijstteelt inmiddels de hoogste rijstproductie van Europa. Maar als de Alpen gletsjers straks verdwenen zijn heeft de Po-rivier geen water meer voor de rijstvelden. Nog voordat de minaressen van Berlusconi in hun menopauze zijn beland is het al gebeurd, dus boek snel! Of gaat u liever op een doemstedentripje in eigen land: Rotterdam bijvoorbeeld?

Doordat bovengetekende alles door een groene bril bekijkt is het bespreken van de geopolitieke doemplekken er bij ingeschoten. Maar die mag u gerust aandragen in de comments. Roept u maar: waar reizen we het eerst naar af? Iran, Noord-Korea, Wit-Rusland of België?

  1. 6

    Geo-politiek: Zimbabwe (meteen ook een beetje ramptoerisme)? Venezuela? Biologisch: Bekijk de laatste echte permanente bewoners van Tristan da Cunha?

  2. 9

    Doet me denken aan een student bedrijfseconomie die ik ooit tegenkwam (aardige vent trouwens) die vast van plan was een reisbureau voor ramptoerisme op te zetten.

    Het detail van zijn voornemens was aangstaanjagend.