Bobby, je had de wereld kunnen veranderen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Afgelopen donderdag is in Nederland de film ´Bobby´ in première gegaan. Niet een film over de hond van Kuifje, maar over Robert F. Kennedy: de broer van JFK, minister van Justitie in zijn kabinet en, na de moord in Dallas, een senator uit New York.

Kennedy stelde zich begin 1968 kandidaat om Amerikaanse president te worden. Toevalligerwijs is de film net uitgekomen nu opnieuw een zeer kansrijke senator uit New York zich kandidaat heeft gesteld voor de presidentsverkiezingen.

De film is een verzameling van verhaallijnen van mensen die in en om het hotel leven en werken waar ´Bobby´ neergeschoten werd. Er zijn zoveel personages, dat je met maar weinigen van hen een band opbouwt als toeschouwer. De diepgang moet komen van een aantal persoonlijke drama´s, terwijl er een kans gemist wordt om de turbulentie van de Amerikaanse samenleving scherp in beeld te brengen.

De film is te vlak om echt indruk te maken. Ondanks het grote aantal sterren in de film (van Anthony Hopkins tot Sharon Stone, Helen Hunt tot Harry Belafonte, om maar een paar te noemen), is de meest indrukwekkende persoon in de film Robert Kennedy zelf. Hij wordt via origineel filmmateriaal tot leven gewekt.

Het beeld ontstaat van een indrukwekkend man, een betrokken en bevlogen politicus die geliefd was bij en hoop gaf aan mensen van allerlei achtergronden, rangen en standen. Bij het afscheid van Bobby, omschreef zijn broer Edward Kennedy hem met behulp van het onderstaande citaat. :

?Some men see things as they are and say ?Why?? I dream things that never were and say, ?Why not??

Robert F. Kennedy had kunnen zorgen voor een beter Amerika en een betere wereld. In een land verbijsterd door de moord op Martin Luther King eerder dat jaar en verscheurd door de tegenstellingen tussen blank en zwart en de oorlog in Vietnam, had Bobby een andere koers in kunnen slaan van verzoening.

Het mocht niet zo zijn. Richard Nixon versloeg Eugene McCarthy in een campagne gebaseerd op de Vietnam-oorlog niet verliezen (lees: inspelend op patriottisme) en het herstel van ´law and order´(lees: inspelend op angst en raciale tegenstellingen). Amerika stortte zich vervolgens met desastreuze gevolgen nog dieper in de oorlog in Vietnam. Het had zo anders kunnen lopen.

´Bobby, je had de wereld kunnen veranderen.´ Dit is de boodschap van een halfbakken film, die zoveel meer potentie had. Het komt echter niet uit de verf. Hopelijk komt er nog eens een biopic over Robert F. Kennedy zelf: dat zou een mooie kans zijn op een diepgravender en interessanter verhaal.

Reacties (2)

#1 knut

Die gek had idd de wereld kunnen veranderen. Bijna een kernoorlog begonnen (cuba-crisis) omdat raketten op enkele 100-en km afsand vd VS werden geplaatst. Enorme bull als je bedenkt dat allang bekent was dat rusland toetertijd als meerdere “koersk”-en had volgepropt met kernraketten die allemaal ruim binnen bereik vd VS-grenzen onderwater voeren. Maar goed dat ie aan de kant gezet is anders hadden wij nu allang in een radioactieve wereld moeten leven. De idioot!

  • Volgende discussie
#2 Arnoud

@ 1: even voor mijn begrip een vraag. Je vindt het dus prima dat hij vermoord is?

En voor de feiten: Robert Kennedy was minister van Justitie ten tijde van de Cubacrisis.

  • Vorige discussie