Bloggers voorspelden verkiezingen Belgie beter dan peilingen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (7)

#1 Crachàt

Het zou ook kunnen dat het oeverloos oppervlakkig gesnater – en zeker op de ‘gezelligzwetsende’ belgoblogs overeenstemt met het gezellig oeverloos gesnater wat de winnende politici produceren en dus populair maken. De mars naar de leegte, als’t maar klinkt.

Qua Sargasovoorspelling mag ik graag onthouden dat ik hier ten huize mevr. Milquet een glanzende jokerrol toedichtte, het zeer lange onderhandelingen zag worden, en de opgang van het Velang zag stoppen.
Wat ik liever vergeet: ik dacht dat het kartel CD&V / N-VA zou splitsen nog voor BHV – maar dat lijkt er vooralsnog niet in te zitten. Hoewel. Iedereen schijnt het roerend eens te zijn hoe puik het loopt, daar ter onderhandelingstafel, op dat ene lastige puntje van de staatshervorming na.
Laat dat puntje zich nu net tot de rest verhouden als in geesten van het jonge Derde Rijk de inval van Polen tegenover welke schoensmeer de stiefeln moesten hebben.

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

Ik hoorde dat de Vlaamse partijen al aan het chanteren waren begonnen om de Walen tot staatshervormingen te dwingen. Gezien de hervormingen kan ik me wel voorstellen dat de formatie erg moeizaam is, omdat de formateur niet alleen met de beoogde regeringspartijen (vlaamse en waalse liberalen en christendemocraten), maar ook met de oppositiepartijen moet onderhandelen (ivm. 2/3e meerderheid voor staatshervorming). Logischerwijs zal elke oppositiepartij iets verlangen voor medewerking, terwijl de waalse christendemocraten eigenlijk geen hervormingen willen maar toch nodig zijn voor een regeringsmeerderheid. Die zullen zich dus heel duur verkopen.

Begrijp ik trouwens dat BHV weer in de ijskast staat, of gaat dat ook nog een rol spelen in de formatie?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Crachàt

Prima analyse, Bismarck. BHV saat in de frigo, omdat geen ènkele franstalige -met passionara Joëlle op kop- er nog maar aan dènkt iets in te leveren.
Daar heerst een volkomen terechte angst dat er van hun landsgedeelte, waar het nu al zo vreselijk leven is, het nog moeilijker zal worden.
Mijn hoop stijgt dat deze formatie zal uitdraaien op een débacle. Hetfeit dat Jean-Luc dehaene wellicht met slaande deuren is weggelopen van het informateursschap duidt daar op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Hij kan het niet

En Leterme wordt alsmaar beter.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

@4: Leg uit?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

@3: Ik zou zeggen hou me op de hoogte, want ik moet het doen met het (gekleurde) nieuws dat de VRT over de formatie geeft. Over BHV hoorde ik sinds de verkiezingen niets meer. Daarom dat ik er zo benieuwd naar was, mede omdat ik (foutief?) dacht dat er door de rechter een tijdslimiet aan een oplossing was gelegd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Crachàt

aaaah, dabedoel je….
Nee, kijk, mijn verwarring met uw vraag ontstaat hiro: BHV (Brussel/Halle/Vilvoorde – drie landsdelen die tweetalig zijn denk ik en moeten opgesplist worden vermoed ik voor den Vlaming gis ik) staat nu in het middelpunt van de regeringsvorming. Iedereen is slappewastevreden met het geblaat rond wat àl te eenvoudige beloften naar de toekomst (meer gezinspremies EN lagere belasting), maar de formatrice Leterma die niet eens dùrft beginnen over dat éne onderwerp, BHV.
Het is dus géén rechter die daarover beslist, maar een nieuw te vormen regering.
(waar jij je misschien mee verwart is de Zaventem-luchtvaartkwestie, over de ‘Brusselse Noordrand’ – dié mensen gaan via de rechter om hun gelijk te krijgen).

Bon: het is duidelijk dat, als je de toekomst van een land voor de volgende 4 jaar laat afhangen van pakweg 20 mensen die nu dagelijks rond een tafel zitten, die mensen het eens moeten geraken, op zeer aimabele en vertrouwensvolle manier met elkaar moeten om kunnen gaan.
Laturo is niet de figuur die dat kan. Hij schudt wellicht elke truuk uit de mouw, maar als je te weinig truuks hebt, dat luk geen truk.

Zie het als een Geile Man (Vlaanderen) die van zijn Kommervolle vrouw wil scheiden (Wallonië) maar dat niet wil laten merken, en die het dus heeft over hoe mooi het behang moet zijn in het appartement wat ze morgen zullen huren, “en kijk, wat een leuke vloerbekleding”.
De vrouw knikt, praat wat mee in de schijn, wil ook op gas koken ipv electriciteit, maar denkt: “als die arrogante lul niet meteen gaat zeggen dat ie a) met mij oprecht in zee wil gaan en mij niet in de steek zal laten, en b) hij mij niet een fenomenaal huwelijkscontract aanbiedt waardoor ik bij een ‘alsnogscheiding’ er een pààl van een goedgevuld gevoel aan overhou, wel, dan kan die vent blijven flikflooien wat ie wil maar niet met mij.
Ga schijten, ik scheid niet”

Zoiets.

 • Vorige discussie