Bloedstollende klimtocht

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Als iets me onverantwoord lijkt, is het wel klimmen zonder veiligheidsmaatregelen en mét haast. Toch is dat wat de Zwitserse klimmer Ueli Steck hier doet. In 2008 vestigde hij dit snelheidsrecord op de noordwand van de Eiger, ook in Zwitserland. Adembenemende beelden vanuit een vliegtuig of helikopter. Maar wie maakte de close-ups?

Meer bij Videovolt.

Reacties (4)

#1 bazz

De cameraman van de close up heeft daar waarschijnlijk een dik half uur gehangen om slechts een paar shots te kunnen maken. Hij zal er al met al meer tijd mee kwijt geweest zijn dan de klimmer met de hele beklimming. Wel slim om het in de winter te doen, dan is een groot deel van de wand verijst zodat hij zijn ijsbijl en stijgijzers volop kan gebruiken en is er minder (steen)lawinegevaar. Hij was wel akelig snel, zeker als je bedenkt dat de eerstbeklimming pakweg 80 jaar terug meerdere dagen duurde.

  • Volgende discussie
#2 Yevgeny Podorkin

Gaat altijd weer ongenadig jeuken als ik aan de Eiger denk heel gek. Namelijk zelf een hele tijd aan de bergsport geweest. Tja, dat heb je of heb je niet. Of al misselijk bij de aanblik van een molshoop óf je wordt als klimmer geboren en daar spreekt u nu mee.

Het is als een virus hè de bergsports. Jaaaren wat aangekloot in Ardennen gevolgd door onbeduidende alpenreusjes dat werk uiteindelijk Jungfrau Mönch en toen kwam die Eiger (Nordwand uiteraard, Südwand is voor watjes). Een moordenaar dat is het. Kent u toevallig Bernd Breck, Klaus Hinterstoßer en ene Wilhelm F. Erdnüß zum Finkelstein? Dach ik wel. Omdat het voor de eer was niet voor de roem. Tot kamp 2 geen vuiltje aan de lucht maar op weg naar 3 vergeet blok-aan-het-been achterlijke klootviool van een Finkelstein om de haverklap musketonhaakjes te zekeren: bye bye zwaai zwaai Finkelstein… afijn, laatste rukje vanuit kamp 4 naar de top leek wel een eeuwigheid.

Werkelijk oor-ver-do-vend die stilte. Zó machtig alleen op de top. Ja, Waan. Je ijlt je je alles giert door je lijf alles maalt en maalt (namelijk ook zonder zuurstof hè). En je wilt éigenlijk niet meer naar beneden maar… Kádaffi, kan het niet uitleggen je moet er zelf geweest zijn.

Mis nu 3 tenen maar had het ervoor over…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 netsotov

haha… mooie persiflage!
Jammer dat media alleen klimmers als YP, Nonald Raar, Vart Bos e.a. in beeld brengt;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Maikel

f***ing mental!

  • Vorige discussie